PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Punkt bieli

wpkx
18-12-2010, 17:32
http://wpk.eltrakon.pl/L1007756%20Punkt%20bieli.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1007756%20Punkt%20bieli.jpg)

Czornyj
18-12-2010, 17:47
A dlaczemu, no dlaczemu śnieg nie jest biały?

Do czego nas doprowadzi takie łamanie stereotypowych dogmatów i dogmatywnych stereotypów? Czy jest do pomyślenia, by Królewna Śnieżka była żółtą chinolką, lub chlorem posiniałym od denaturatu?

Rycerz
18-12-2010, 17:50
bo autor uwielbia błękity? ;)

Mich77
18-12-2010, 18:05
Widzialem Twoje ostatnie zdjęcia - bez ciekawego motywu, tandetnie obrobione.
Co chcesz pokazac tymi pracami? Wyjaranym słoncem? Pytam bez sarkazmu.

wpkx
18-12-2010, 18:35
Widzialem Twoje ostatnie zdjęcia - bez ciekawego motywu, tandetnie obrobione.
Co chcesz pokazac tymi pracami? Wyjaranym słoncem? Pytam bez sarkazmu.

Ostatnie? Tzn. które? Bo o wszystkich można napisać "bez ciekawego motywu, tandetnie obrobione".
A na tym akurat, oprócz "wyjaranego słońca" jest jeszcze "niewyjarany blik" - niewyjarany "bez sarkazmu". ;-)

Mich77
18-12-2010, 18:45
Nie pamietam dokładnie, ale wszytskie bylo podobne.
Pytam z ciekawości o Twoja wizje, co chcesz pokazac np na tym zdjeciu.

wpkx
18-12-2010, 19:29
Nie pamietam dokładnie, ale wszytskie bylo podobne.
Pytam z ciekawości o Twoja wizje, co chcesz pokazac np na tym zdjeciu.

Wszystko rozumiem. Jest sobotni wieczór, Forum ruszyło po długich i ciężkich cierpieniach, jest zima i jest zimno bo takie jest odwieczne prawo natury, itp...
Czyli znakomita pora na wkręcanie.
Ale odpowiem. Odpowiedź jest bardzo prosta, być może zbyt prosta.
Otóż chciałem pokazać krajobraz. :mrgreen::D

jacekz40
18-12-2010, 19:46
A dlaczemu, no dlaczemu śnieg nie jest biały?

Do czego nas doprowadzi takie łamanie stereotypowych dogmatów i dogmatywnych stereotypów? Czy jest do pomyślenia, by Królewna Śnieżka była żółtą chinolką, lub chlorem posiniałym od denaturatu?

Ostatnio widziałem fotkę z beżowym śniegiem - bardzo fajna :) ale takie rzeczy (odloty) robi się raz na ruski rok.

lechupe
18-12-2010, 20:35
te zdjecie akurat nie jest zle. Jest intrygująco skomponowane, a przypadkiem maniakalnie stosowana maniera winiety tutaj pasuje
Aha, blik zdecydowanie nie jest przejawem wyższego artyzmu, tylko niechlujstwa.

Duder
18-12-2010, 20:52

No proszę jaki czyścioszek.A kto Ci mówił coś o artyźmie?Blik jest i tyle,od autora zależy czy go zostawi bo lubi ,czy nie.
W sprawie koloru śniegu-czy biała kartka w świetle zachodzącego słońca jest biała?Ludzie litości-ile razy można na ten temat.Inna sprawa,że akurat tutaj autor chyba przesadził i efekt jest taki,że zdjęcie wygląda na brudne(a raczej śnieg).
Aha i słońce jest wyjarane,bo słońce ma to do siebie,że jara.Tu akurat w normie-wygląda jak najbardziej naturalnie.

lechupe
18-12-2010, 21:13
No proszę jaki czyścioszek.A kto Ci mówił coś o artyźmie?Blik jest i tyle,od autora zależy czy go zostawi bo lubi ,czy nie.
...

Mówię tu o "artyźmie" na wszelki wypadek, coby uciąc mozliwe dyskusje nad jego transcendentalnym pochodzeniem.
A co do lubienia/zostawienia...Moim zdaniem nie ma to nic do rzeczy.
Blik jest do d... i juz. psuje te zdjecie.

Leonardo da Vinci lubił papierosy. Ale nie namalował Mony Lisy z giewontem w ustach, nieprawdaż ?

wpkx
18-12-2010, 22:11

tutaj autor chyba przesadził i efekt jest taki,że zdjęcie wygląda na brudne(a raczej śnieg).

Blik jest do d... i juz. psuje te zdjecie.

Leonardo da Vinci lubił papierosy. Ale nie namalował Mony Lisy z giewontem w ustach, nieprawdaż ?

Pozostając w epoce Renesansu: najwyraźniej niechlujem jestem i nic, co niechlujne nie jest mi obce. :mrgreen:;)

Poza tym giewontów jeszcze wtedy nie było, a nawet sportów pakowanych po 10. Za to bliki chyba były... ;)

d80
18-12-2010, 22:32
Bardzo podoba mi się to zdjęcie,a szczególnie faktura i kolor nieba.Mogłoby być minimalnie wyżej kadrowane tak aby wierzchołki gałęzi miały parę milimetrów luzu od krawędzi zdjęcia.Do wystemplowania cień w prawym dolnym rogu zdjęcia no i ten nieszczęsny blik też by się przydało jakoś usunąć.

Duder
18-12-2010, 22:52

Co ma piernik...?

sprychu
18-12-2010, 23:35
A mnie się bardzo podoba to zdjęcie. Przywołuje skojarzenia z jednym z utworów Cave'a "The Carny", i wcale nie ukrywam, że bardzo lubię ten kawałek. A tak dokładnie, to ta sceneria, tyle że gdzieś tak 2 miesiące wcześniej, deszczowa, brudna i wyjątkowo błotna jesień, i właśnie pośród tego wszystkiego zdąża gdzieś, nie wiadomo gdzie, ta szaleńczo-obłąkana cyrkowa trupa z piosenki Cave'a. A tu i teraz śnieg prawie zatarł ślady tamtego niesamowitego pochodu, ale ci co widzieli zdarzenie nie zapomną, tyle że teraz są już trochę spokojniejsi...
A co?!

Bardzo podoba mi się to zdjęcie, bo działa mi na wyobraźnię, a bardzo wiele innych (nawet tych bez blików) po prostu nie działa

Pozdrawiam

Szuwar
19-12-2010, 19:14
Kapitalnie Ci słońce wyszło. Ma niesamowity kształt.

Czuć zimę, ładnie skrzy się gdzieniegdzie śnieg.

Może troszke rozjaśniłbym dół, ale niekoniecznie :smile:

Podoba mi się to zdjęcie.

Umbra
19-12-2010, 19:49
Pozostając w epoce Renesansu: najwyraźniej niechlujem jestem i nic, co niechlujne nie jest mi obce. :mrgreen:;)

Poza tym giewontów jeszcze wtedy nie było, a nawet sportów pakowanych po 10. Za to bliki chyba były... ;)

Gwoli ścisłości: to powiedzenie stworzył chyba Terencjusz... w starożytności. :P

wpkx
19-12-2010, 21:35
Gwoli ścisłości: to powiedzenie stworzył chyba Terencjusz... w starożytności. :P

Bez wątpienia, Terencjusz... szczególnie gwoli o niechlujstwie. :D

Umbra
19-12-2010, 21:46
:D

Nikonozaur
19-12-2010, 22:02
Mnie się Twój "Punkt bieli" skojarzył z balansem bieli, więc nie mając własnego materiału postanowiłem troszkę pogrzebać w wyżej wymienionym. Troszkę również rozjaśniłem, troszkę przyciemniłem i... Co o tym sądzisz (http://www.iv.pl/images/81570259694961596507.jpg)Wojtku? ;)

wpkx
20-12-2010, 00:17
Mnie się Twój "Punkt bieli" skojarzył z balansem bieli, więc nie mając własnego materiału postanowiłem troszkę pogrzebać w wyżej wymienionym. Troszkę również rozjaśniłem, troszkę przyciemniłem i... Co o tym sądzisz (http://www.iv.pl/images/81570259694961596507.jpg)Wojtku? ;)

Sądzę, Andrzeju, że się troszkę napracowałeś.
I wiem, że nie zrobiłeś tego zlośliwie, jak niektórym się zdarzało. Za to Ci dziękuję. :)
Ale moje subiektywne odczucie mówi - chirurgicznie, klinicznie i po aptekarsku wyciąłeś z dołu to, co nadawało temu zdjęciu klimat, który mi się spodobał i skłonił do publikacji... ;)

Nikonozaur
20-12-2010, 00:33
Sądzę, Andrzeju, że się troszkę napracowałeś.
I wiem, że nie zrobiłeś tego zlośliwie, jak niektórym się zdarzało. Za to Ci dziękuję. :)
Ale moje subiektywne odczucie mówi - chirurgicznie, klinicznie i po aptekarsku wyciąłeś z dołu to, co nadawało temu zdjęciu klimat, który mi się spodobał i skłonił do publikacji... ;)
Zaręczam, że moje "napracowanie" trwało dosłownie kilka, góra 10 minut. Jakoś ten śnieg wydał mi się zbyt nienaturalnie bury, ciemny... W/g mego subiektywnego odczucia klimatu nie zabrałem (co więcej, dodałem trochę Twojej ulubionej winietki), a przynajmniej starałem się go nie zabrać. ;)

pszetak
20-12-2010, 01:27
No w końcu jeeesteś Wojtas.Witaj w krajobrazie:-)

danz1ger
20-12-2010, 04:02

W tym przypadku wersja Nikonozaura wydaje się "bardziej poprawna" ale pewnie niezgodna z Twoim zamysłem. Przyznaję się bez bicia, że Twoja wersja podobała mi się ale ta "poprawna" wygrała.
Czy to ta sławna Grobla?

wpkx
20-12-2010, 11:36
W tym przypadku wersja Nikonozaura wydaje się "bardziej poprawna" ale pewnie niezgodna z Twoim zamysłem. Przyznaję się bez bicia, że Twoja wersja podobała mi się ale ta "poprawna" wygrała.
Czy to ta sławna Grobla?

:D

Nie, to nie sławna Grobla, to zupełnie żadna grobla, zwykła polna droga odchodząca w bok od asfaltowej...
Chyba ze dwa podobne ujęcia już tu wrzucałem. ;)

Duder
21-12-2010, 03:33
Aaaa,jak od asfaltowej to co innego. ;-)