Zobacz pełną wersję : Menu SB-800 - proszę o pomoc
Witam
Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu SB-800, chodzi mi o funkcje w menu
- AA/A - w obu przypadkach rozumiem, że chodzi o priorytet przesłony - ale gdzie i kiedy zastosować - i czy A różni się od AA
- FP
- BL
Tak, wiem, to jest w instrukcji, ale nie mam polskiej,
Proszę pominąć
- Manual
- RPT
- GN - jeżeli dobrze rozumiem chodzi o odległość
- TTL
Wiem, że dla wielu jest rzecz/czynność/wiedza podstawowa, ja chcę ja zrozumieć i proszę o pomoc
Pozdrawiam
BL - dokladniej TTL BL (TTL Balanced) - blysk zrownowazony obiektu glownego i tla
FP - synchronizacja blysku przy bardzo krotkich czasach otwarcia migawki np. rzedu 1/4000sek (niedostepne w D70/s i D50 nie wiem jak jest w przypadku D40)
AA - tryb automatyki lampy z preselekcja przyslony
A - automatyka lampy, wbudowany czujnik mierzy swiatlo odbite od obiektu, aby skrocic czas blysku lampy
Wystarczy zajrzec do intrukcji.
Oczywiscie samemu jest najlepiej przetestowac wszystkie te tryby, wowczas pojmiesz o co w tym chodzi.
AA - tryb automatyki lampy z preselekcja przyslony
A - automatyka lampy, wbudowany czujnik mierzy swiatlo odbite od obiektu, aby skrocic czas blysku lampy
W "AA" są przedbłyski pomiarowe. Jest pełna komunikacja z body. Światło mierzy czujnik lampy.
Tryb "A" nie generuje przedbłysków. Nie ma pełnej komunikacji z body. Niektóre parametry trzeba ustawić ręcznie. Światło mierzy czujnik lampy.
w obu przypadkach czujnik lampy?
w obu przypadkach czujnik lampy?
Ano.
Dzięki za podpowiedzi
Wczoraj wieczorem siedziałem i próbowałem,
Przyznam, że najciekawsze światło uzyskałem przy Manualu, TTL, GN - (nastawianie odległości) i RPT - fajna zabawa
Ale wciąż szukam odpowiedzi w jakich okolicznościach A lub AA najlepiej sprawdza się?
Dzięki za pomoc.
Paweł
A jak masz niekompatybilne w TTL body. Np. mozesz tej sabinki używać na canonie :)
światło w każdym trybów lampa daje takie samo jeśli chodzi o charakter (a nie o moc, bo tu pomiar A czy TTL, ręczne ustawianie sie mogą różnić)
tak więc to raczej autosugestia z twojej strony.