Zobacz pełną wersję : 50/1.8 z FF? Gdzie to wyregulować?
http://demografik.pl/foto/d80/ff1.jpg
http://demografik.pl/foto/d80/ff2.jpg
Dwa przykłady. odległość jakieś 30cm. Oba ostrzone na 10.
Przy dalszych odleglosciach robi sie jeszcze wieksza roznica bo nawet kilkunastu cm przed punktem ostrzenia.
Co ciekawe mniej wiecej powyzej f4 zjawisko prawie nie wystepuje.
Mam racje, ze szklo kwalifikuje sie do regulacji?
Gdzie w Łodzi to moge zrobic?
Michał K.
09-01-2007, 21:56
Sorry ,że robię off-top ,ale pojutrze kupuję moją wymarzoną 50 i czy ona nadaje się do fotografowania krajobrazów i gór ? Chciałbym zrobić naprawdę ostre zdjęcia. Proszę o poradę. Przepraszam ,ż ew takiej formie ,ale nie chciałem zakładać nowego tematu.
Nie mam pojęcia jak zrobiłeś ten test, ale moja 50mm 1,8 ostrzy dopiero od 45 cm:shock:. Czy to ja mam jakąś podróbę, czy Ty kupiłeś gdzieś specjalną wersję tego szkła?
50/1.8 ostrzy od 45cm, wiec ten twoj test jest troche nie poprawny
Może inaczej:
Być moze to było ok. 45cm. Odległość podałem mniej wiecej. W kazdymbadz razie body potwierdzilo ostrosc wiec wszystko bylo ok.
Wrocilem przed chwilka ze sklepu gdzie przymierzylem go do innego body D80 i jest dokladnie to samo. Potem podlaczylem do siebie inne szkielka i ostrosc byla bajka. Wiec na pewno cos mam z nim nie tak. Na odleglosci ok 4m ostrzy gdzies 20-30cm wczesniej... :(
Gdzies w Lodzi mozna do poprawic czy tylko wawa i nikon mnie czeka?
chyba masz problem bo szkła nikt ci nie wyreguluje, puszkę mogą ci ustawić pod to szkło ale wtedy będą problemy z innymi szkłami. Przy tak małych głębiach ostrości BF robi się problemem. Jedyne sensowne rozwiązanie to szukanie szkieł które pracują jednakowo (a nie jest to takie łatwe). Sam to przerabiałem i mam wreszcie cztery szkła które są idealnie w punkt na pełnej dziurze. Jesteś z Łodzi więc możemy się spotkać i sprawdzić to szkiełko i porównać do mojego. Będziesz miał okazję sprawdzić czy z twoją puszką moja 50 trafia tam gdzie trzeba.
Wiec co mam zrobic z nowym szklem ktore jest totalnie nieostre do f4? Nie moge go zareklamowac u sprzedawcy?
@deep
kiedy mozemy sie spotkac? Z ktorej czesci Łodzi jestes? Zawitaj do mnie na GG jesli mozesz(6952719) ;)
Spróbuj jeszcze zrobic te testy z ciągłym AF. Kiedyś pomagałem znajomemu zrobic taki test z AF 50/1,8 i okazało się, że to nie był żaden FF/BF, tylko luzy w obiektywie. Jeśli obiektyw był pochylony w dół (jak w Twoim teście), to był FF, a w przeciwnym przypadku (obiektyw skierowany w górę) był BF. Przy ciągłym AF i w miarę poziomym położeniu osi obiektywu praktycznie było OK, bo body przez cały czas usiłowało korygowac ostrośc. Okazało się, że za ten cały bałagan odpowiadają luzy w obiektywie.
Ja jestem pewien, ze to problem obiektywu a nie body na 100% wiec i tak mnie serwis z nim czeka... Tylko, ze wlasnie zakupilem puszke i to jest jak narazie jedyne szkło... Nie chce zostawac na min 2tyg bez mozliwosci pstrykania... :(
Niedzwiedz
10-01-2007, 09:56
podlacz sobie jeszcze cos jasnego np 85 1,8 jak wyjdzie FF i z tym szklem to puszka do serwisu
deep obiecał, ze bede mogł skazystac z jego szkiełka wiec sprobujemy ;)
W pobliskim FJ podlaczalem nikora 18-135 i sigme 18-200 i ostrzyly idealnie... Stad wniosek, ze to wina szkła...
Jeszcze jedno pytanie:
Jesli oddam go na gwarancje serwin nikona w wa-wie reguluje to bez problemów?
Na regulację tej 50 w serwisie, to bym raczej nie liczył. Mogą Ci pewnie wyregulować body, tylko nie wiadomo jak wtedy będzie z innymi szkłami. Ale zapytać mozna - jeśli odbiorą telefon.
Ja na twoim miejscu bym zareklamował szkło u sprzedawcy, jeżeli było tak od samego początku... Powinien Ci towar wymienić, jeżeli u rzetelnego sprzedawcy kupiłeś, zresztą masz do tego prawo( prawo konsumenta).