Zobacz pełną wersję : Nikkor 80-400
Smurfetka
12-12-2010, 15:36
Witam. Interesuje mnie obiektyw AF-S Nikkor 4,5-5,6/80-400 VR. Czy były juz jakieś watki na jego temat? Nie mogę nic znaleść. Czy ktoś z Was posiada i używa ten obiektyw z Nikonem D700? Proszę o jakieś informacje. Pozdrawiam serdecznie.
to nie AF-S, a zwykly srubokret :)
Af-S maja zrobic niebawem, ja bym poczekal, jesli ci sie nie spieszy.
Jeżeli oparłeś się na to szkiełko to trudno. Masz chwile czasu, zależy Ci na tych 400mm poczekaj .
Szkło jest bardzo dobre, ale ten AF to jednak bardzo słaby jego punkt. Jeśli Ci się nie spieszy, poczekaj. Jeśli różnica między 300 a 400 mm nie jest dla Ciebie kluczowa, to kup 70-300 VR - jest znacznie tańszy, lżejszy, mniejszy, lepszy optycznie chyba nawet, no i ma szybki i dobry AF-S. A nadchodzący 100-400 AF-S będzie pewnie wypasem, ale także cenowym :-)
mateo912
19-12-2010, 11:15
Tyle że ten 80-500/100-500/100-400 itp itd wychodzi od ponad 2 lat..
Pomyśl też nad S 50-500/150-500.
ano właśnie......
czekam i czekam.....
S 50-500 to jest jakaś alternatywa, natomiast 150-500 zdecydowanie nie polecam....
a ten nowy 80-400 to niech w końcu wychodzi bo ta chwilka to już sie nudna robi.....
i niech nawet kosztuje sporo jeśli będzie tego wart
pioter m
19-12-2010, 11:33
A najlepiej zmienic system na canona. Oni (canonierzy) nie maja takiego problemu. Canon 100-400 to szkielko, ktorego zazdroscimy im od dawna.
... Canon 100-400 to szkielko, ktorego zazdroscimy im od dawna.
Ja bardziej im zazdroszczę 400/5.6. Przez to czekanie na następcę 80-400 Nikon stracił sporo klientów którzy poszli do Canona.
Ja bardziej im zazdroszczę 400/5.6.
Ja także im tego szkła zazdroszczę.
pioter m
19-12-2010, 18:02
Nie mam odniesienia, bo nie probowalem tego obiektywu. Ale wierze na slowo.
Pozdrawiam.
marcin_G
19-12-2010, 19:38
Cudze chwalicie, swego nie znacie - Przecież jest doskonały, pancerny, lekki i mały Nikkor 400/5,6 IF-ED.....
mateo912
19-12-2010, 19:45
Z zaszczytną końcówką MF :D
marcin_G
19-12-2010, 20:39
Z zaszczytną końcówką MF :D
...jak każdy prawdziwy Nikkor..
I co?
Dlatego, że jest manualny, to już zdjęć nie robi?
mateo912
19-12-2010, 20:42
Marcinie mi to akurat nie przeszkadza;)
Sam dzisiaj robiłem zestawem d80 + samyang 85/1,4 na 1,4 turniej zapasów :) I da się a wiele narzeka że nawet do portretu jest ciężko z manualem ;)
marcin_G
19-12-2010, 20:49
ja wiem.....
Ja po prostu kocham manualne Nikkory i cenię je nade wszystko
I boli mnie, że ludzie wolą kupić kiepski optycznie długi zoom Si***, To***, Vi**** czy Ta****, a omijają szerokim łukiem doskonałe optycznie konstrukcje Nikona sprzeda lat, które biją na głowę obecne super-zoomy.
A wystarczy tylko obserwować obraz na matówce i mieć przynajmniej dwa sprawne palce lewej dłoni...
mateo912
19-12-2010, 20:53
Marcinie taki mały OT
Dałbyś radę złożyć do stanu pierwotnego MC mir-20m 3,3/20 ?
dokładnie takiego: http://www.fotografowac.pl/obiektywy/szerokokatne/m42/mir-20m-mc-20mm-f35.html
Mariusz888
19-12-2010, 23:29
Ale wspomnianą Sigmę czy Tamrona można po prostu kupić w co drugim sklepie foto "na rogu" a wspomniany Nikkor 400/5.6 jest powiedzmy sobie szczerze bardzo trudno dostępny - w PL pojawia się rzadziej niż sporadycznie (żeby nie powiedzieć, że w ogóle), więc pozostaje polowanie na EBay'u ;) więc dla większości ludzi wygodniej jest kupić nówkę na którą mają gwarancję niż kupować szkło za granicą, którego sobie nie obejrzą przed zakupem - myślę, że to jest czynnik decydujący... nie mówiąc już że na innych EBay'ach to można kupić nie tylko 400/5.6 ale też 400/3.5 ;)
dodatkowo zaręczam, że ostrzenie manualne przy startującym na dopale F-16 jest jakby to powiedzieć.....
trudne.....
mateo912
20-12-2010, 00:23
dodatkowo zaręczam, że ostrzenie manualne przy startującym na dopale F-16 jest jakby to powiedzieć.....
trudne.....
A myślisz że focenie turnieju zapaśniczego manualnym szkłem 85/1,4 jest łatwe?:)
Ale da rade :D
A myślisz że focenie turnieju zapaśniczego manualnym szkłem 85/1,4 jest łatwe?:)
Ale da rade :D
Pewnie pewnie, tylko co które zdjęcie było trafione z ostrością tam, gdzie trzeba? A ile ciekawych kadrów uciekło, bo nie zdążyło się ustawić ostrości? A... :D
mateo912
20-12-2010, 01:24
hmm szczerze mówiąc to skuteczność około 75% ;)
Ale nie można powiedzieć że się nie da ;)
Ciekawe, jak robili zdjęcia przed erą AF... chyba nie robili? Filmów też chyba się nie kręci, przecież to nie wykonalne, kamery filmowe nie mają AF... Z całym szacunkiem, ale bardzo często przy szybkiej akcji właśnie olewam AF, bo nie daje rady, ręką jest szybciej. Kwestia wprawy. Tylko że nikomu się nie chce wyłaczyć tego AF i po prostu poćwiczyć. Są też banalne metody na to, żeby zwiększyć skuteczność, trochę siłowe (strzelanie seriami na przykład), ale jeśli komuś zależy na ujęciu, to każda metoda jest dobra. A są sytuacje, gdzie AF wcale nie jest bardziej skuteczny od ręki.
Interesuje mnie obiektyw (nie)AF-S Nikkor 4,5-5,6/80-400 VR. Czy ktoś z Was posiada i używa ten obiektyw z Nikonem D700? Proszę o jakieś informacje.
Witam! Ja również od jakiegoś czasu interesuję się tym Nikkorem używanym właśnie pod D700. Na forum nie ma chyba żadnego posiadacza takiego zestawu... jedyna nadzieja w ewentualnym plenerze, ktoś może podpiąć, popstrykać? W każdym bądź razie.. Doczytałem że jedyną wadą - wspominaną zresztą już - jest owe ostrzenie. Że śrubokręt. Tylko że nie wiem co to znaczy "wolny"? Czy tak samo wolny jak np. 50/1.4D AF? Drugą (ale mniej..hmm.. wspominaną jest kwestia spadku jakości od 300 wzwyż. Że podobno zestaw 70-200/2.8 z powiększaczem (tzn. telekonwerterem;) ) da lepszy rezultat, przy lepszym świetle... Tylko co to znów znaczy "lepszy"?
Na pixel-peeper.com można znaleźć kilka zdjęć z tym obiektywem podpiętym pod pełną klatkę (głównie D3), przefiltrowałem tylko ogniskową 300-400 i takie oto zdjęcia są:
Chyba trochę wyciągane z cienia:
http://www.flickr.com/photos/cheddarcheez/2554792472/sizes/l/
http://www.flickr.com/photos/cheddarcheez/2554891756/sizes/l/
Portret @400mm
http://www.flickr.com/photos/rueike/2774368730/sizes/o/
Reszta zdjęć: tutaj (http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=227&perpage=12&focal_min=300&focal_max=400&aperture_min=none&aperture_max=none&res=1&p=1)
Tak jak oglądam te zdjęcia - dla mnie są ok. Pozostaje problem autofokusa, jaki on jest wolny? Ludzie piszą że na sporty halowe nie da rady.. Że próba złapania mknącego obok Ciebie rowerzysty będzie karkołomna.. Ale nie wiem czy coś konkretnego mi to mówi? W razie co, zawsze jest przełącznik "M" i, jak zostało już powiedziane ;), kwestia wprawy :)
Mi się on bardzo podoba (choćby stosunek wagi i gabarytów), choć nie ukrywam że wyglądam niecierpliwie owego owianego plotkami następcy... Tylko czy czekając nie wiadomo ile, nie będzie trzeba sparafrazować klasyka: "no to se jeszcze poczekam" ... ?
Zdrawiam!
PS. podbijam prośbę o jakieś forumowe sample i podzielenie się doświadczeniem używania... :) ew. może z Krakowa by ktoś był w stanie pożyczyć, tudzież pozwolił sprawdzić jak działa?
Witam!Doczytałem że jedyną wadą - wspominaną zresztą już - jest owe ostrzenie. Że śrubokręt. Tylko że nie wiem co to znaczy "wolny"? Czy tak samo wolny jak np. 50/1.4D AF?
Porównywanie omawianego obiektywu z 50/1.4D AF to całkowite nieporozumienie, ale jeśli chcesz wiedzieć, to pięćdziesiątka przelatuje cały zakres odległości wielokrotnie (co najmniej pięciokrotnie) szybciej od 80-400 :D
Miałem kiedyś ten obiektyw i rzeczywiście optycznie jest dobry, gabaryty i waga nieduże, ale AF jest bardzo wolny i tam, gdzie trzeba szybkiego autofocusa z pewnością się nie sprawdzi.
marcin_G
20-12-2010, 13:08
Z całym szacunkiem, ale bardzo często przy szybkiej akcji właśnie olewam AF, bo nie daje rady, ręką jest szybciej. Kwestia wprawy. Tylko że nikomu się nie chce wyłączyć tego AF i po prostu poćwiczyć.
Amen!.....
To chyba tyle w temacie używalności długiej optyki w trybie MF
Co do szybkości ostrzenia Nikkora 80-400:
UaAl1HFaWgMt9-y3h5Nzpw
VreCprnrdcs2FeBjp-cXIE
Te testy są robione z aparatem D200, wieść gminna niesie że z semi-pro szybkość się zwiększa.. Nie wiem czy różnica będzie między D200 a D700 no ale takie D70 D80 (ogólnie bez silnika w body(?) ) to chyba dłużej będzie ostrzyć;) Czy to jest wolno? Pozostaje odpowiedzieć sobie samemu..
Warto też poczytać komentarze (niektórych nie warto) ;) pod filmikami
Co do szybkości ostrzenia Nikkora 80-400:
UaAl1HFaWgMt9-y3h5Nzpw
VreCprnrdcs2FeBjp-cXIE
Te testy są robione z aparatem D200, wieść gminna niesie że z semi-pro szybkość się zwiększa.. Nie wiem czy różnica będzie między D200 a D700 no ale takie D70 D80 (ogólnie bez silnika w body(?) ) to chyba dłużej będzie ostrzyć;) Czy to jest wolno? Pozostaje odpowiedzieć sobie samemu..
Warto też poczytać komentarze (niektórych nie warto) ;) pod filmikami
Gdzieś na forum było porównanie śrubokrętów i z tego co pamiętam im wyższy model tym wiertarka szybciej kręci.
D70 i D80 też mają silnik w body
Przemek Paśnik
21-12-2010, 21:50
Tak jest, u mnie szkła mulące się na d80 dostały kopa na d700. Tego 80-400nie miałem, zakres jest ciekawy, na zwierza w sam raz
Akurat mam ten obiektyw, i akurat mam D200.
No i ten komplet działa nieco oryginalnie:
Na małych i średnich dystansach (tak na oko do 30m) robi całkiem fajne i ostre zdjęcia. Mam ich sporo.
Trochę kłopotliwy jest zakres 300-400 mm, ale jak jest dostatecznie dużo światła aby przymknąć przysłonę do F8 albo nawet F11 - ostrość jest przyzwoita, nawet bardzo. Tyle że właśnie w tym zakresie spada wyraźnie wydajność VR. Akurat tam gdzie bardzo by się przydał.
Natomiast np. przy 80mm VR działa bardzo skutecznie i daje ze 3EV.
Na dużych dystansach i długich ogniskowych (a do tego miał służyć, miało być piękne 400mm x 1,5 crop) ......hmm...... kurczę przez długi czas myślałem że robię błąd za błędem, źle trzymam zestaw, źle opieram się o płoty, drzewa itp. Robiłem z VR, bez VR, z czasami krótszymi i dłuższymi niż podręcznikowe 1/600s i..... prawie nie mam naprawdę dobrych zdjęć.
W zasadzie jak czasy spadają poniżej 1/1000 - 1/2000 (a rzadko jest tyle światła, aby wyciągnąć takie czasy na D200 w którym ISO nie da się mocno podbić) jest jako tako, w pozostałych przypadkach jest słabo.
Kiedyś wybrałem się wczesnym popołudniem na czaple i po pięciu godzinach zdjęć przyjechałem z kartą pełna nijakich - mydlanych zdjęć.
Ale któregoś razu na plenerze znajomy podpiął ten obiektyw do D700 i zrobił serię bardzo poprawnych zdjęć stadka kaczek startujących z tafli jeziora. Zupełna inna ostrość niż w połączeniu z D200.
Zacząłem drążyć i czytać, i nawet tu na forum znalazłem sporo komentarzy na temat nie najlepszej współpracy z D200 właśnie na długich dystansach (licho wie o co chodzi - może źle dobrany filtr AA?), ponoć z D300 jest dużo lepiej (nie mam - nie sprawdzałem), z D700 widziałem zdjęcia więc wiem że jest o wiele lepiej. Bez porównania.
Mam taką teorię że ponieważ obiektyw pochodzi z 2000r to i VR jest liczony na pełna klatkę ( a nie na cropa) i jego ostrość jest więcej niż wystarczająca dla nieprzeładowanej pixelami matrycy D700, natomiast nie nadąża za gęstą matrycą cropa. No i może ten filtr AA w D200. Bo podobno z D300 jest jednak lepiej.......
Natomiast co do ostrzenia: pełny przebieg skali ostrości zajmuje trochę ponad sekundę. Długo, ale jest ogranicznik dzielący skale na dwie części. Jak już ostrość jest ustawiona to raczej bez błędów typu FF/BF.
Zaletą obiektywu jest solidna budowa, małe wymiary i niewielka waga. Jest krótszy i lżejszy niż 70-200VR.
Dlatego mimo że prawie go nie używam - trzymam go "na później". Kierując się opiniami o tym że z D300 pracuje lepiej - miałem zamiar zmienić korpus na właśnie taki, a teraz z rożnych względów czekam czy nie pojawi się D400.
marcin_G
22-12-2010, 11:53
ale takie D70 D80 (ogólnie bez silnika w body(?) ) to chyba dłużej będzie ostrzyć
- D50/D70/D80 mają silnik w korpusie
- z korpusami bez silnika (D40/60/3000/3100/5000) ostrzenie jest TYLKO manualne - pierścień ostrości w paluszki i wio!
cz4rnuch
04-03-2013, 18:39
Plota(ciekawe czy ostatnia;)) głosi, że nowa wersja ma się pojawić 14 marca: <<klik>> (http://nikonrumors.com/2013/03/04/nikkor-af-s-80-400mm-f4-5-5-6g-ed-vr-lens-to-be-announced-on-march-14.aspx/)
Plota(ciekawe czy ostatnia;)) głosi, że nowa wersja ma się pojawić 14 marca: <<klik>> (http://nikonrumors.com/2013/03/04/nikkor-af-s-80-400mm-f4-5-5-6g-ed-vr-lens-to-be-announced-on-march-14.aspx/)
mam nadzieję, że cena z nóg nie zwali. Jak zamknie się w 6k będzie wart poważnego rozważenia.
2900$, wiec raczej 10k zl.
uwierzę, jak dotknę. czekam tego szkła jak chyba niczego innego w systemie. jak zmieniałem wysłużonego D700 na D3s to z ciekawości zapiąłem 80-400 na oba korpusy; pracą autofocusa byłem tak rozczarowany, że odpuściłem sobie ocenę zrobionych klatek. a z "zapowiedzi" najpiękniejszy był ten fake z, bodajże, 2010 roku: Nikkor 100-500/4-5.6vr, tak bardzo się chciało wierzyć... ;-)
navigator_s9
04-03-2013, 23:37
jak ostatnio oglądałem recenzję tego szkła to otrzymało tytuł "worst nikkor lens ever" ;)
na pewno najgorszy Nikkor, jakiego miałem w rękach. chyba mogę w to wliczyć szkła niezależne, z którymi się próbowałem.
Mamy już oficjalny wątek o następcy (klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225102)), ten można zamknąć. :)