PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Kumple

Mat
11-12-2010, 01:24
Pół roku temu zostałem ojcem :) Dlatego też nasz pierworodny jest ostatnio głównym obiektem mych fotograficznych poczynań.
Nie czuję się szczególnie mocny w fotografi portretowej, będę wobec wdzięczny za wszelką konstruktywną krytykę.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img638.imageshack.us/img638/8254/mati2a.jpg)

c-man
11-12-2010, 01:34
Mi się bardzo podoba.
Świetnie uchwycone to "spojrzenie"... :D
Twarze świetnie wydobyte z tła, ładna konwersja.

missbizarre
11-12-2010, 01:48
Mi się bardzo podoba.
Świetnie uchwycone to "spojrzenie"... :D
Twarze świetnie wydobyte z tła, ładna konwersja.

Ty tak żartujesz sobie prawda?

copyman
11-12-2010, 02:51
Fotograficzna masakra imho... Szaro, buro i ponuro ! Nieszczęśliwe dziecko z koszmarną zabawką ... Psychodelia niemalże. Będę niezadługo ojcem ale takich zdjęć mojemu synkowi zaoszczędzę... BW w tym przypadku dodaje tylko dramaturgi temu zdjęciu.

Mat
11-12-2010, 10:45
Fotograficzna masakra imho... Szaro, buro i ponuro ! Nieszczęśliwe dziecko z koszmarną zabawką ... Psychodelia niemalże. Będę niezadługo ojcem ale takich zdjęć mojemu synkowi zaoszczędzę... BW w tym przypadku dodaje tylko dramaturgi temu zdjęciu.

Drogi kolego jeżeli sądzisz, że dobry portret dziecka może być tylko kolorowy i cukierkowy - to wybacz mi - ale masz mocno ograniczone podejście do fotografii. Poza tym Mały napewno nie jest nieszczęśliwy - tylko zamyślony :) Życie Malucha to nie tylko śmiech i kolorowe misie.

CathyNoo
11-12-2010, 12:22
Prawda,że portret dziecka nie zawsze musi być kolorowy i cukierkowy,ale na ogół tak właśnie postrzegamy dzieciństwo.Chyba,że chcemy pokazać nieszczęśliwe sieroty z domu dziecka lub chore dzieci czekające na przeszczep nerki wtedy taka konwencja jest jak najbardziej o.k.Dla mnie głęboki smutek bije z tego zdjęcia...To jest tylko moje zdanie,wynikające z braku zrozumienia zamysłu artystycznego autora :)

missbizarre
11-12-2010, 12:34
owszem dzieci smutne też można pięknie pokazać
jak choćby tu kolega wyrzut sumienia (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166659)

albo jak koleżanka Tinaga smutna Zojka (http://www.digart.pl/zoom/5003239/index.html)

ale to zdjęcie jest okropne,
bardzo zła konwersja która powoduje, że zdjęcie składa się z kilku wielkich czarnych plam, do tego ten blur na twarzy bobasa, brrr, kadr jest niezły i może przy lżejszej konwersji byłoby lepiej

ale tak to mi sie osobiście bardzo ie podoba

Mat
11-12-2010, 13:11
Dziękuję za wszystkie komentarze. Odnosząc się to negatywnych głosów, chciałbym podkreślić, że moim głównym zadaniem było właśnie wyostrzenie konwersją mimiki naszego Synka. Zdjęć malucha mamy już z 5 Gb z tego 99,99 % to zdjęcia na których mały jest radosny i słodki. Chciałem po prostu spróbować czegoś innego. Wg mnie na tym polega kreatywne podejście do fotografii.

Pozdrawiam :)

Vifoto
11-12-2010, 13:31
Mat ty się nie przejmuj. Ja widząc wystraszone maluchy na pozowanych fotkach wybralem z mojego domowego albumu fotkę wnuczki (post jej uśmiech umieściłem w temacie albumowe). Fotka była po to żeby ukazać dzicięcą radość a oceniono z pozycji artyzmu. Nawet był komentaż że oczy to obraz duszy. Nie widziałem dotąd roześmianego malucha z oczami męża stanu z portretu z naszej klasy lat towarzysza Wiesława. Brak tu jest matematycznych teorii, każdy patrzy i widzi idywidualnie.

lok_men
11-12-2010, 14:01

Prawda,że portret dziecka nie zawsze musi być kolorowy i cukierkowy,ale na ogół tak właśnie postrzegamy dzieciństwo.Chyba,że chcemy pokazać nieszczęśliwe sieroty z domu dziecka lub chore dzieci czekające na przeszczep nerki wtedy taka konwencja jest jak najbardziej o.k.Dla mnie głęboki smutek bije z tego zdjęcia...To jest tylko moje zdanie,wynikające z braku zrozumienia zamysłu artystycznego autora :)

owszem dzieci smutne też można pięknie pokazać
jak choćby tu kolega wyrzut sumienia (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166659)

albo jak koleżanka Tinaga smutna Zojka (http://www.digart.pl/zoom/5003239/index.html)

ale to zdjęcie jest okropne,
bardzo zła konwersja która powoduje, że zdjęcie składa się z kilku wielkich czarnych plam, do tego ten blur na twarzy bobasa, brrr, kadr jest niezły i może przy lżejszej konwersji byłoby lepiej

ale tak to mi sie osobiście bardzo ie podoba

Po takich wypowiedziach trzeba tutaj stanąc w obronie, ale nie dla samego faktu obrony, ale moim zdaniem zbyt dosadnej krytyki z którą nie utożsamiam się nawet w 50%.
Zacznę od copymana. Chłopie co Ty chcesz od od tej zabawki???? Jakaś masakra wogóle nie wiem o co Ci z Tym chodzi, bo akurat ta zabakwa i te jej "spojrzenie" daja temu zdjęciu parę punktów ma +. Gdzie Ty tam psychodelię widzisz?!?! Sprawdz najpierw co to znaczy. Jedynie co do konwersji się z Tobą zgodzę, bo jakby troche szaro-bura w moim odbiorze, ale jak najbardziej sama konwersja nadaje temu zdjęciu bardziej dobitny wyraz. Smutne bo smutne, ale kurcze nie na wszystkich zdjęciach dziecko musi być uchachane jak wiadomo, że dzieci z reguły są radosne tak jak Mat podkreślił w przedostatniej wypowiedzi, że zdjęć z uśmiechami ma 99,99%.

Co do wypowiedzi CathyNoo "Chyba,że chcemy pokazać nieszczęśliwe sieroty z domu dziecka lub chore dzieci czekające na przeszczep nerki"- ludzie złoci te forum schodzi na psy, jeżeli dla Ciebie dzieci o jakich wspomniałaś/eś utożsamiasz jedynie ze smutkiem to Ci nie zazdroszcze spojrzenia na świat. Jak na ogół postrzegasz dzieciństwo jako cukierkowe i kolorowe to masz rację, ale właśnie jesteś w tych 90% ludzi co nie ma pomysłu (czytaj NUDA) i nie dziwie Ci się, że nie rozumiesz zamysłu autora.

Missbizzare bardzo Cię cenię, ale jeżeli dla Ciebie zdjęcie z tego linku wyrzut sumienia (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166659)
pokazuje dziecięcy smutek to niezłe jaja jak dla mnie, bo moim zdaniem na tym zdjęciu mina Bazyliszka wyrażą bardziej wkurzenie, zdenerwowanie a nie smutek...:) Co do drugiego zdjęcia to fakt trafione jako pokazanie dobrego przykładu. Co do złej konwersji to już pisałem wcześniej i zgadzam się z Twoja wypowiedzią jaki i z tym blurem na twarzy dziecka chociaż zastanawiałem sie czy poprostu jest one nieostre, ale Ty masz dużo większe doświadczenie, także polegam na Twojej wypowiedzi, że to blur.
pozdr.

CathyNoo
11-12-2010, 17:51
lok_men zapewne będę bardziej twórcza i kreatywna jeżeli zacznę postrzegać dzieciństwo jako mroczną otchłań traumatycznych przeżyć.Chore,osierocone dzieci choć nie tylko,to jednak w dużej mierze kojarzą mi się ze smutkiem,cóż,pewnie jestem nienormalna.Jestem matką i świat dzieci nie jest mi obcy,no ale jestem w tym procencie nudziarzy,którym dzieciństwo kojarzy się z radością ,beztroską i szczęściem.Niech tak pozostanie!!!

Mat
11-12-2010, 19:26
Droga KathyNoo, kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi :/ Robi się niemerytorycznie.

Vifoto
11-12-2010, 19:41
Na każdym forum foto są kontrowersje co do oceny zdjęć. Osobiscie mniej mnie interesują oceny moich fotografii. Fotografuję dla siebie i tych którzy to chcą oglądać. Cieszy mnie jednak to że na innych forach może mniej fachowych moja średnia jest dla mnie zadawalająca. Wniosek jest jednak taki że łatwiej jest oceniać niż być ocenianym. Druga prawda jest taka że oceny negatywne pozbawione porad wystawiają osoby nie mające do tego legitymacji w postaci demonstracji własnych dokonań. Jeżeli wystawiam zdjęcie do oceny to jednocześnie na podstawie zdjęć oceniającego wyciągam wnioski i staram się poprawić swoje foty. Oceny nieobecnych na forum w postaci własnych fotografii ignoruję.

lok_men
11-12-2010, 19:58
lok_men zapewne będę bardziej twórcza i kreatywna jeżeli zacznę postrzegać dzieciństwo jako mroczną otchłań traumatycznych przeżyć.Chore,osierocone dzieci choć nie tylko,to jednak w dużej mierze kojarzą mi się ze smutkiem,cóż,pewnie jestem nienormalna.Jestem matką i świat dzieci nie jest mi obcy,no ale jestem w tym procencie nudziarzy,którym dzieciństwo kojarzy się z radością ,beztroską i szczęściem.Niech tak pozostanie!!!

CathyNoo źle mnie zrozumiałaś. Chodzi mi o to, że nie można się ograniczać jedynie do radosnych zdjęć dzieci. A Ty zdjęcia ukazujące smutek stawiasz jedynie w kategorii dzieci źle potraktowanych przez los. Jesteś ode mnie z pewnością dożo bardziej doświadczona w sprawach dzieci. A co do nudy to nie Twierdzę, że jesteś nudna, ale chciałem się odnieść jedynie do tej wypowiedzi. hej