Zobacz pełną wersję : Sigma 30 HSM
High_Noise
10-12-2010, 15:16
Sluchajcie, czy ta Sigma w wersji do Sony faktycznie nie ma silnika HSM? Ciezko mi znalezc jakies konkrety w sieci a moze ktos kto mial z nia do czynienia i ma Sony bedzie wiedzial.
darkmajin
10-12-2010, 15:31
http://www.sigma-sklep.pl/sigma-30-f1-4-ex-dc-hsm,571,p.html
Uwagi: Napęd HSM posiadają wersje z mocowaniem Canon, Nikon, Olympus i Sigma
dużo nie trzeba ,wystarczy chcieć :)
High_Noise
10-12-2010, 15:53
Ale dlaczego brak HSM w Soniakach? Naprawde oplacalo sie druga linie montazowa zakladac zeby wyprodukowac szklo o gorszych parametrach za to w wyzszej cenie? :D To jakis absurd dla mnie jest.
pioter m
12-12-2010, 12:28
To nie jest kwestia drugiej linii montazowej, bo ona i tak musiala powstac. Obiektywy dla roznych systemow roznia sie zasadniczo, bo rozna jest np. odleglosc mocowania od matrycy. Zasadniczo zmienia to optyke.
Teoretycznie mozna byloby robic wszystkie szkla dla nikona i zmieniac tylko mocowanie, styki i oprogramowanie logiki w szkle, ale widocznie latwiej jest przestawic linie produkcyjna.
High_Noise
12-12-2010, 14:17
Juz dowiedzialem sie. Chodzi o to ze sigma 30 na poczatku nie miala HSMu dopiero potem wypuscili upgrade, pominawszy sony i pentaxa, czemu to nie wiadomo ale raczej nie zanosi sie na wypuszczenie wersji z hsm.
Sapphiron
12-12-2010, 14:57
Ale dlaczego brak HSM w Soniakach? .
Bo Soniaki stawiają teraz na NEXy i na gówienka typu A55 wiec nie ma sensu Sigmie robić coś co może sie nie sprzedać...
wyrwiflak
20-12-2010, 12:49
Akurat o sprzedaż 30tki sigma się nie musi martwić, to chyba jeden z jej bestsellerów, a juz na pewno najlepiej się sprzedająca stałka. Z tego co pamiętam ta 30tka od początku była bez HSM w wersji dla Sony i Pentaxa, podobnie jak np. Sigma 10-20 i parę innych. To były czasy gdy Sigma nie miała HSM w żadnym szkle dla S/P, wprowadziła je dopiero później w nowszej optyce i obecnie szkła dla S nie różnią się niczym od tych dla N/C, jest nawet działająca stabilizacja optyczna - coś czego np. Tamron nadal nie moze się nauczyć. Myślę że to kwestia roku i HSM pojawi się także w 30/1,4 dla Sony.