PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór spośród trzech błyskotek

Michaelg
10-12-2010, 14:33
Witam,

Mam body N D5k i zastanawiam się nad kupnem w przyszłość lampy. Wiem, że z kolei w przyszłości dalszej chciałbym mieć opcję luźnego manewru lampą np na kabelku lub bezprzewodowo coby doświetlać z większą swobodą z innych miejsc niż tylko sanki body. Jaka lampa w cenie do 800 zł mi to zapewni? Wiem że wyszły jakieś sb-700, ale też poczytałem, że nie ma opinii pozytywnych w 100%. Co w porównaniu np sb 600, metz 50af1, nissin di662 ??
Gdzieś na forum jeden z Was ładnie zestawił porównanie sb 600 metza i nissina i z tego co pamiętam to metz okazał się najciekawszy. Jak jest teraz? Jak uzbieram, przemyślę i się zdecyduję to będę brał nowy sprzęt-jestem tego zwolennikiem , więc cena do 800 za nowy. Przykładowo Nikoniak sb-600 można za 8 stówek wykombinować już. Jestem ciekaw co z Metzem wg Was?

Zastosowanie będzie raczej różnorakie, portret, pomieszczenie , ogólnie pojęte doświetlenie.

Fear
10-12-2010, 15:43
Jak masz możliwość wydania 800zł i wybierania między metzem a nikonem to nissina odrzuć na wstępie. Sam mam metza 58 i jest to bardzo dobra lampa. Na reportażu brakuje mi w niej jednak szybkości. Nikon zauważalnie szybciej się ładuje. Zwróć też uwagę na metza 48 (dodatkowy palnik). Niech wypowiedzą sie jeszcze inni bo ja daję radę bardziej jako amator. Wydaje mi się jednak, że na metzu się nie zawiedziesz jak to bywa w przypadku innych niezależnych firm, a sabinki to klasa sama w sobie choć 600 wydaje mi się nieco przydroga.

Sapphiron
10-12-2010, 16:10
Fear od kiedy 48ka ma kukułkę? bo jakoś kurdę nie widzę...

Brazilianpitbull
10-12-2010, 16:15
48ka pomyliła mu się widocznie z 58ka ^^
Ja mam 48 i nie narzekam, nawet jak idzie obfocić, to nie narzekam :)

Winio
10-12-2010, 16:18
A ja jednak brałbym pod uwagę Nissina ale Di 866

Sapphiron
10-12-2010, 16:28
Ja tam jakoś nie moge się przekonać do Nissinów... Wolałbym już Mietka 48...

Winio
10-12-2010, 16:38
Ja tam jakoś nie moge się przekonać do Nissinów... Wolałbym już Mietka 48...

Gdzieś na forum jest test porównujący Di 866 do SB-900 i trzeba przyznać, że ten nissin wypada naprawdę nieźle.
Sam posiadam Di 622 i oprócz problemu z niedoświetlaniem przy palniku skierowanym na wprost jest to całkiem fajna błyskotka za takie pieniądze i na początek do nauki posługiwania się światłem z lampy błyskowej.

coroner
10-12-2010, 17:06
Używam Metza 48 AF-1 od półtora roku i nie mam żadnych zastrzeżeń. Nie potwierdzam jednak tego, co pisał kolega Fear. Nie wiem jakie jest tempo ładowania M58 w stosunku do SB-900, ale M48 na full ładuje się jakieś 3 sekundy, co jest rekordem jeśli chodzi o lampy tej klasy.

lukaszD1x
10-12-2010, 17:10
Używam Metza 48 AF-1 od półtora roku i nie mam żadnych zastrzeżeń. Nie potwierdzam jednak tego, co pisał kolega Fear. Nie wiem jakie jest tempo ładowania M58 w stosunku do SB-900, ale M48 na full ładuje się jakieś 3 sekundy, co jest rekordem jeśli chodzi o lampy tej klasy.

Osobiście używam Metza 48 teraz wziołem z pracy SB-900 fakt SB ładuje się tak samo szybko jak i się grzeje:) tak jak kolega powiedział 48 jak na tej klasy lampe ładuje się błyskawicznie

kkokosz
10-12-2010, 17:40
Ja używam Nissina 866 Pro i Delty Di980 (tej rzadziej). Dają radę, chociaż do Nissina podchodziłbym już teraz ostrożniej, bo po miesiącu używania najpierw błyskała "co któryś raz", po czym padła. Na szczęście producent od ręki wymienił na nową - niestety, ostatnio znowu dwa razy nie "odpaliła", więc boję się, czy znowu się nie zepsuje (a gwarancja mija w styczniu bodajże). Niemniej jak już błyska, to nie mam zastrzeżeń. Tak czy inaczej przymierzam się do skoku na SB-900 :D

Sapphiron
10-12-2010, 17:54
Prawda (wg mnie ofkors) jest taka że jak ktoś sporadycznie raz na ruski miesiąc użyje lampiszona to niech bierze Nissina jego brocha. Jak ktoś chce używać bardziej kreatywnie(strobbing itp) lub reportersko to Mietek albo Sabina...

Michaelg
10-12-2010, 18:15
O , super dzięki za odzew. Takie osoby jak coroner - bez urazy innym- najbardziej mnie przekonują ze względu na staż i jakość zdjęć jakie robią (pamiętam pare z forum).

Mam w takim wypadku pytanko dotyczące mocy Metza (48). Czy też ma problem z palnikiem na wprost? Jak spisuje się przy błysku odbijanym? Co też dla mnie ważne czy mój Nikoniak miałby możliwość współpracy z tym modelem Metza w sposób kabelkowy i/lub bezprzewodowy?

Jeszcze raz dzięki za wszelkie wypowiedzi.

ozi1024
10-12-2010, 18:25
M48 na full ładuje się jakieś 3 sekundy, co jest rekordem jeśli chodzi o lampy tej klasy.

Używam od dwóch tygodni SB-600 i jestem z niej bardzo zadowolony. na pełnej mocy ładuje się dokładnie 3,2 sek. Ale jest, ztcw, od Metza 48 słabsza.

Sapphiron
10-12-2010, 18:58
Michaelg, czyli ja już nie jestem wiarygodny? ;)

Michaelg
10-12-2010, 19:39
Sapphiron :) nie nie o to chodzi. Ale w coronera zdjęcia mam wgląd jako taki- np blog- więc widzę jak sobie radzi z tą lampą i jaki poziom reprezentuje.

Fear
10-12-2010, 21:44
Nie wiem czy metz 48 jest szybszy, ale faktycznie moja pomyłka z tym dodatkowym palnikiem. Nie napisałem też że metz 58 to jakiś żółw, ale że jest nieco wolniejszy od sabinek a kondensatory ma na pewno słabsze (mniej strzałów) przy pełnym naładowaniu w takich samych warunkach oświetleniowych chyba, że mój egzemplarz jest walnięty a ja mimo wszystko jestem z niego zadowolony