PDA

Zobacz pełną wersję : Samyang 85 UMC - pytanko

Michaelg
10-12-2010, 13:55
Witam,

czym dokładnie różnie się S 85 1.4 MC od UMC? Pod moim N D5000 w wersji nieco droższej UMC będę miał możliwość zmiany pomiaru światła + exif z przysłoną, czasem, ogniskową ?
Dobrze zrozumiałem, że tylko/albo aż tym się różnią? Szykuję się do tego szkła i jeśli wersja UMC jest taka jak myślę to skusze się na nią.

mateo912
10-12-2010, 19:33
UMC ma poprawione powłoki antyodblaskowe, działa światłomierz z wszystkimi puszkami, zmieniasz przysłonę z poziomu aparatu, obiektyw jest zapisywany do exifa.
Ale z wizjerem d5000 będziesz miał ciężko trafić z ostrością, za to na lv bez problemów ;)

Michaelg
10-12-2010, 19:37
Dzięki bardzo. Popróbuję i się przekonam.

Pozdrawiam.

mateo912
10-12-2010, 19:41
Jak chcesz to ja mam właśnie tego ciamcianga ;) a we wrocku jestem codziennie od wtorku do piątku ;)

Michaelg
10-12-2010, 19:42
P.S Czy ktoś z Was może mnie przekierować linkiem do tematu w którym jest wyjaśnione o co chodzi i na czym polega wymiana MATÓWKI (?) co podobno pomaga w ostrzeniu? Jak to się ma do mojego D5000, ile kosztuje, czy faktycznie pomaga i co jeśli zamontuję mojego kita 18-105 af-s- czy taka matówka nie przeszkadza potem? Prosiłbym o pomoc i wskazówki.

mateo912 super dzięki za ofertę. W razie co będę się do Ciebie zgłaszał. Ewentualnie czy taką matówkę umiałbyś zamontować?

Sputnik_Wwa
10-12-2010, 19:48
Też mam na handel takiego ciamcianga ;) i matówkę umiem zmienić, 3 minuty roboty. Ale niestety jestem z Warszawy :)

Co do matówki to w dużym skrócie w niczym Ci nie będzie przeszkadzać. Tylko tyle że na środku wizjera masz klin z rastrem i musisz się z tym pogodzić :) Mnie to nie przeszkadzało w d90.

mateo912
10-12-2010, 19:50
P.S Czy ktoś z Was może mnie przekierować linkiem do tematu w którym jest wyjaśnione o co chodzi i na czym polega wymiana MATÓWKI (?) co podobno pomaga w ostrzeniu? Jak to się ma do mojego D5000, ile kosztuje, czy faktycznie pomaga i co jeśli zamontuję mojego kita 18-105 af-s- czy taka matówka nie przeszkadza potem? Prosiłbym o pomoc i wskazówki.

mateo912 super dzięki za ofertę. W razie co będę się do Ciebie zgłaszał. Ewentualnie czy taką matówkę umiałbyś zamontować?

Jesteś w grupie GKJ?
co do wymiany matówki pisz do Top67 a co do tego jak jest z wymienioną matówką do kolegi Jendrusza

Michaelg
10-12-2010, 20:02
Nie jestem w grupie GKJ ani żadnej innej.

Dzięki za namiary odezwałem się do nich.

Póki co poćwiczę na nim- jak kupię- bez nowej matówki w razie wielkiego problemu pomyślę i nad nią- ew mam LV:)

Dziękuję za pomoc.

Michaelg
10-12-2010, 20:27
Jedna sprawka jeszcze. Zawsze dbam o swoje szkła, sprzęt nie tylko foto. Do mojego N 18-105 od początku teoretycznie mam filtr UV MARUMI Water Proof Coat i jaram się nim szczerze. Do 35 1/8 nie miałem filtra ale użyłem go zbyt mało razy żeby kupować filtr. Teraz przyjdzie S 85 1.4 szkło w cenie jakiej jest każdy wie co dla mnie jest niezwykle wysoką ceną i czy warto zakupić jakiś filtr uv? Nie po to żeby uzyskać dodatkową UV osłonę głownie, ale ochronę szkła? Jeśli tak to co? Do Marumi mam szacunek więc może coś z tego? ew do 100 zł

mateo912
10-12-2010, 20:33
nie kupuj żadnego filtra. Szkoda psuć sobie jakość obrazu dodatkowa szybką.
Miej założoną cały czas osłonę psłon i dekiel gdy nie używasz to będzie dobrze

Michaelg
10-12-2010, 20:35
Grejt, dzięki za wskazówę.

Po kupnie jeszcze może Was pomęczę.

Miłość.

Michaelg
11-12-2010, 16:39
Dobra, szkło siedzi podpięte do ciała. Masakrator trochę z ostrzeniem póki co. Jutro pewnie się pobawię na dworze, dziś tylko przy zakupie i parę w domu prób. Chciałbym abyście podali mi konkretny model kub namiar do kupna matówki do mojego D5000 żeby ładnie współgrało z body i moim 85 i żeby też potem można było ładnie widzieć modela przy np 18-105 af-s.

Czy np to byłby dobry zakup: http://allegro.pl/matowka-nikon-d80-d90-d200-d300-precyzyjna-raster-i1344461019.html ?

Zresztą na allegro tylko ta chyba jest do nikona jeśli dobrze patrzę. Czy jeśli matówka jest przeznaczona do D80 i D90 to do D5k też?

Dodatkowo zasłyszałem też coś o jakimś "powiększaczu" który dodatkowo ułatwia ostrzenie- może mi ktoś przybliżyć opcję?

pioter m
11-12-2010, 17:50
Zapoznaj sie z instrukcja obslugi i uzywaniem trybu LV. Bywa bardzo pomocny, szczegolnie ze masz uchylny ekranik. Bardzo wygodne to jest.
Powiekszacz - mam, ale nie uzywam odkad zarzucilem makro.
Na matowkach alternatywnych sie nie znam.

Michaelg
11-12-2010, 17:57
Na LV nie zawsze można jechać zresztą jakbym miał włączony LV przez 2h to mi zaraz baterię zje.
Co nie znaczy że LV nie można od czasu do czasu wykorzystać.

JacekCz
11-12-2010, 19:15
Witam,

czym dokładnie różnie się S 85 1.4 MC od UMC? Pod moim N D5000 w wersji nieco droższej UMC będę miał możliwość zmiany pomiaru światła + exif z przysłoną, czasem, ogniskową ?
Dobrze zrozumiałem, że tylko/albo aż tym się różnią? Szykuję się do tego szkła i jeśli wersja UMC jest taka jak myślę to skusze się na nią.

Czy dobrze odczuwam, z cena elektronicznej wersji obiektywu wyraźnie ponad 1000 zł, jest mocna konkurencja pełnych AF Nikona (1.8 i 1.4), i wielu kolegów ma dylemat 'moralny' co kupić. Rozumiem, na niższych body śrubokrętowy AF nie jest konkurencją.

Dla mnie, w pierwszym odczuciu, ma to wartość pracy z lampą błyskową, to mi sie wydaje ważniejsze niż pomiar zastanego.

Nie uważacie, że taki chipowany manual jest nieco za drogi?

pioter m
11-12-2010, 19:50
A widziales ile kosztuje dandelion do nikona? Pewnie tez nie orientujesz sie w klopotliwym jego instalowaniu (trzeba ciac obiekyw).
Jakosc tej optyki jest naprawde niezla, wiec i cena jest OK. To, ze ludzie kupuja, tez o czym swiadczy. A jeszcze bardziej dosadny jest fakt niewielkiej podazy w dziale gielda.
Praca z lampa blyskowa to pikus, bo i szkla bez chipa/non-D jakos dzialaja bez wiekszych zgrzytow. Pomiar zastanego to tez duza wygoda, ale pominales rzecz najistotniejsza - wersja UMC ma poprawiona optyke (lepsze powloki), wiec zdecydowanie warto do niej dolozyc.

JacekCz
11-12-2010, 20:06
A widziales ile kosztuje dandelion do nikona? Pewnie tez nie orientujesz sie w klopotliwym jego instalowaniu (trzeba ciac obiekyw).

Zarówno wiem o co chodzi z dandelionami do Nikona.
Ale też wiem za ile można kupić Nikkory 85mm AF (oba), fakt, z uwzględnieniem rynku wtórnego również

ale pominales rzecz najistotniejsza - wersja UMC ma poprawiona optyke (lepsze powloki), wiec zdecydowanie warto do niej dolozyc.

A widzisz, o tym nie wiedziałem.

Swoje lata mam, pozytywną atmosfere koło Samyangów widzę, kultowa atmosfera co do produktu X nie od razu mi się udziela, choć niekiedy można mnie przekonać ;)
Na pewno fun-club ten skupiony jest w PL i nie bardzo da się go potwierdzić za granicą. W innej branży technicznej jak google wystawia strony polskie, rumuńskie i rosyjskie, utwierdza mnie to w schyłkowości.
Nie spotkałem się z "twardym" optycznym porównaniem Samyangów UMC i Nikkorów, wręcza zachodnie mówią jak op czymś nieznanym.

mateo912
11-12-2010, 21:12
Zarówno wiem o co chodzi z dandelionami do Nikona.
Ale też wiem za ile można kupić Nikkory 85mm AF (oba), fakt, z uwzględnieniem rynku wtórnego również

A widzisz, o tym nie wiedziałem.

Swoje lata mam, pozytywną atmosfere koło Samyangów widzę, kultowa atmosfera co do produktu X nie od razu mi się udziela, choć niekiedy można mnie przekonać ;)
Na pewno fun-club ten skupiony jest w PL i nie bardzo da się go potwierdzić za granicą. W innej branży technicznej jak google wystawia strony polskie, rumuńskie i rosyjskie, utwierdza mnie to w schyłkowości.
Nie spotkałem się z "twardym" optycznym porównaniem Samyangów UMC i Nikkorów, wręcza zachodnie mówią jak op czymś nieznanym.

to zapoznaj się z tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=107640) wątkiem.
jest porównanie między innymi do 85 1.8d. I miej uwagę na to że Admin miał starsza wersje tego szkła a nowa jest jeszcze lepsza.

Michaelg
12-12-2010, 11:38
Sorewicz, ale trochę poza tematem się tu dzieje.

Co do linka niżej to pytałem sprzedawcy przez allegro i odpisał:

Witam.
Akurat ta matówka nie pasuje do D5000.
Mogę taką matówkę wykonać, ale czas oczekiwania na dzisiaj to około trzech, czterech tygodni od zamówienia. Koszt 115zł dla matówki z klinem skośnym lub z klinem poziomym.
Generalnie taka matówka właśnie poprawia sprawność i komfort ostrzenia na obiektywach manualnych jak ten 85/1.4.

pozdrawiam

Tylko na allegro jest opcja i tylko u tego jednego sprzedawcy czy znacie jeszcze inne źródła? Szukam nowej żeby nie było wątpliwości .

JacekCz
12-12-2010, 11:46
Co do linka niżej to pytałem sprzedawcy przez allegro i odpisał:

Akurat ta matówka nie pasuje do D5000.

Z tego co wiem, problem w tej linii polega raz na matówce (można mieć nadzieję) ale i na 'ekonomicznym' zamienniku pryzmatu w postaci konstrukcji z lusterek (przy okazji lżejsze, co jest cenione przez amatorów), i tego nie zmienisz.

Michaelg
12-12-2010, 11:56
Ghm, a wymiana matówki na ewentualnie zrobione przez tego człowieka a z allegro?

jackrabbit
12-12-2010, 12:03

zapewne wiesz ze ciamciang za granica jest sprzedawany pod innymi nazwami?

JacekCz
12-12-2010, 12:05

Wiem, np Walimex w DE (na jebaju wyłącznie lustrzane z jakiegoś powodu).
Ale marka ciamciang podobno jest podstawową.

hostman22
12-12-2010, 12:17

Czy ja wiem, na photozone.de testowali właśnie samyanga 85mm f/1.4 Aspherical ;)
Chyba w USA kryje się pod nazwą Rokinon. Ale też jest parę innych nazw, ciekawe czy między wszystkimi są różnicę jak chociażby między falconem a samyangiem.. .