Zobacz pełną wersję : Samyang 85 UMC - pytanko
Michaelg
10-12-2010, 13:55
Witam,
czym dokładnie różnie się S 85 1.4 MC od UMC? Pod moim N D5000 w wersji nieco droższej UMC będę miał możliwość zmiany pomiaru światła + exif z przysłoną, czasem, ogniskową ?
Dobrze zrozumiałem, że tylko/albo aż tym się różnią? Szykuję się do tego szkła i jeśli wersja UMC jest taka jak myślę to skusze się na nią.
mateo912
10-12-2010, 19:33
UMC ma poprawione powłoki antyodblaskowe, działa światłomierz z wszystkimi puszkami, zmieniasz przysłonę z poziomu aparatu, obiektyw jest zapisywany do exifa.
Ale z wizjerem d5000 będziesz miał ciężko trafić z ostrością, za to na lv bez problemów ;)
Michaelg
10-12-2010, 19:37
Dzięki bardzo. Popróbuję i się przekonam.
Pozdrawiam.
mateo912
10-12-2010, 19:41
Jak chcesz to ja mam właśnie tego ciamcianga ;) a we wrocku jestem codziennie od wtorku do piątku ;)
Michaelg
10-12-2010, 19:42
P.S Czy ktoś z Was może mnie przekierować linkiem do tematu w którym jest wyjaśnione o co chodzi i na czym polega wymiana MATÓWKI (?) co podobno pomaga w ostrzeniu? Jak to się ma do mojego D5000, ile kosztuje, czy faktycznie pomaga i co jeśli zamontuję mojego kita 18-105 af-s- czy taka matówka nie przeszkadza potem? Prosiłbym o pomoc i wskazówki.
mateo912 super dzięki za ofertę. W razie co będę się do Ciebie zgłaszał. Ewentualnie czy taką matówkę umiałbyś zamontować?
Sputnik_Wwa
10-12-2010, 19:48
Też mam na handel takiego ciamcianga ;) i matówkę umiem zmienić, 3 minuty roboty. Ale niestety jestem z Warszawy :)
Co do matówki to w dużym skrócie w niczym Ci nie będzie przeszkadzać. Tylko tyle że na środku wizjera masz klin z rastrem i musisz się z tym pogodzić :) Mnie to nie przeszkadzało w d90.
mateo912
10-12-2010, 19:50
P.S Czy ktoś z Was może mnie przekierować linkiem do tematu w którym jest wyjaśnione o co chodzi i na czym polega wymiana MATÓWKI (?) co podobno pomaga w ostrzeniu? Jak to się ma do mojego D5000, ile kosztuje, czy faktycznie pomaga i co jeśli zamontuję mojego kita 18-105 af-s- czy taka matówka nie przeszkadza potem? Prosiłbym o pomoc i wskazówki.
mateo912 super dzięki za ofertę. W razie co będę się do Ciebie zgłaszał. Ewentualnie czy taką matówkę umiałbyś zamontować?
Jesteś w grupie GKJ?
co do wymiany matówki pisz do Top67 a co do tego jak jest z wymienioną matówką do kolegi Jendrusza
Michaelg
10-12-2010, 20:02
Nie jestem w grupie GKJ ani żadnej innej.
Dzięki za namiary odezwałem się do nich.
Póki co poćwiczę na nim- jak kupię- bez nowej matówki w razie wielkiego problemu pomyślę i nad nią- ew mam LV:)
Dziękuję za pomoc.
Michaelg
10-12-2010, 20:27
Jedna sprawka jeszcze. Zawsze dbam o swoje szkła, sprzęt nie tylko foto. Do mojego N 18-105 od początku teoretycznie mam filtr UV MARUMI Water Proof Coat i jaram się nim szczerze. Do 35 1/8 nie miałem filtra ale użyłem go zbyt mało razy żeby kupować filtr. Teraz przyjdzie S 85 1.4 szkło w cenie jakiej jest każdy wie co dla mnie jest niezwykle wysoką ceną i czy warto zakupić jakiś filtr uv? Nie po to żeby uzyskać dodatkową UV osłonę głownie, ale ochronę szkła? Jeśli tak to co? Do Marumi mam szacunek więc może coś z tego? ew do 100 zł
mateo912
10-12-2010, 20:33
nie kupuj żadnego filtra. Szkoda psuć sobie jakość obrazu dodatkowa szybką.
Miej założoną cały czas osłonę psłon i dekiel gdy nie używasz to będzie dobrze
Michaelg
10-12-2010, 20:35
Grejt, dzięki za wskazówę.
Po kupnie jeszcze może Was pomęczę.
Miłość.
Michaelg
11-12-2010, 16:39
Dobra, szkło siedzi podpięte do ciała. Masakrator trochę z ostrzeniem póki co. Jutro pewnie się pobawię na dworze, dziś tylko przy zakupie i parę w domu prób. Chciałbym abyście podali mi konkretny model kub namiar do kupna matówki do mojego D5000 żeby ładnie współgrało z body i moim 85 i żeby też potem można było ładnie widzieć modela przy np 18-105 af-s.
Czy np to byłby dobry zakup: http://allegro.pl/matowka-nikon-d80-d90-d200-d300-precyzyjna-raster-i1344461019.html ?
Zresztą na allegro tylko ta chyba jest do nikona jeśli dobrze patrzę. Czy jeśli matówka jest przeznaczona do D80 i D90 to do D5k też?
Dodatkowo zasłyszałem też coś o jakimś "powiększaczu" który dodatkowo ułatwia ostrzenie- może mi ktoś przybliżyć opcję?
pioter m
11-12-2010, 17:50
Zapoznaj sie z instrukcja obslugi i uzywaniem trybu LV. Bywa bardzo pomocny, szczegolnie ze masz uchylny ekranik. Bardzo wygodne to jest.
Powiekszacz - mam, ale nie uzywam odkad zarzucilem makro.
Na matowkach alternatywnych sie nie znam.
Michaelg
11-12-2010, 17:57
Na LV nie zawsze można jechać zresztą jakbym miał włączony LV przez 2h to mi zaraz baterię zje.
Co nie znaczy że LV nie można od czasu do czasu wykorzystać.
Witam,
czym dokładnie różnie się S 85 1.4 MC od UMC? Pod moim N D5000 w wersji nieco droższej UMC będę miał możliwość zmiany pomiaru światła + exif z przysłoną, czasem, ogniskową ?
Dobrze zrozumiałem, że tylko/albo aż tym się różnią? Szykuję się do tego szkła i jeśli wersja UMC jest taka jak myślę to skusze się na nią.
Czy dobrze odczuwam, z cena elektronicznej wersji obiektywu wyraźnie ponad 1000 zł, jest mocna konkurencja pełnych AF Nikona (1.8 i 1.4), i wielu kolegów ma dylemat 'moralny' co kupić. Rozumiem, na niższych body śrubokrętowy AF nie jest konkurencją.
Dla mnie, w pierwszym odczuciu, ma to wartość pracy z lampą błyskową, to mi sie wydaje ważniejsze niż pomiar zastanego.
Nie uważacie, że taki chipowany manual jest nieco za drogi?
pioter m
11-12-2010, 19:50
A widziales ile kosztuje dandelion do nikona? Pewnie tez nie orientujesz sie w klopotliwym jego instalowaniu (trzeba ciac obiekyw).
Jakosc tej optyki jest naprawde niezla, wiec i cena jest OK. To, ze ludzie kupuja, tez o czym swiadczy. A jeszcze bardziej dosadny jest fakt niewielkiej podazy w dziale gielda.
Praca z lampa blyskowa to pikus, bo i szkla bez chipa/non-D jakos dzialaja bez wiekszych zgrzytow. Pomiar zastanego to tez duza wygoda, ale pominales rzecz najistotniejsza - wersja UMC ma poprawiona optyke (lepsze powloki), wiec zdecydowanie warto do niej dolozyc.
A widziales ile kosztuje dandelion do nikona? Pewnie tez nie orientujesz sie w klopotliwym jego instalowaniu (trzeba ciac obiekyw).
Zarówno wiem o co chodzi z dandelionami do Nikona.
Ale też wiem za ile można kupić Nikkory 85mm AF (oba), fakt, z uwzględnieniem rynku wtórnego również
ale pominales rzecz najistotniejsza - wersja UMC ma poprawiona optyke (lepsze powloki), wiec zdecydowanie warto do niej dolozyc.
A widzisz, o tym nie wiedziałem.
Swoje lata mam, pozytywną atmosfere koło Samyangów widzę, kultowa atmosfera co do produktu X nie od razu mi się udziela, choć niekiedy można mnie przekonać ;)
Na pewno fun-club ten skupiony jest w PL i nie bardzo da się go potwierdzić za granicą. W innej branży technicznej jak google wystawia strony polskie, rumuńskie i rosyjskie, utwierdza mnie to w schyłkowości.
Nie spotkałem się z "twardym" optycznym porównaniem Samyangów UMC i Nikkorów, wręcza zachodnie mówią jak op czymś nieznanym.
mateo912
11-12-2010, 21:12
Zarówno wiem o co chodzi z dandelionami do Nikona.
Ale też wiem za ile można kupić Nikkory 85mm AF (oba), fakt, z uwzględnieniem rynku wtórnego również
A widzisz, o tym nie wiedziałem.
Swoje lata mam, pozytywną atmosfere koło Samyangów widzę, kultowa atmosfera co do produktu X nie od razu mi się udziela, choć niekiedy można mnie przekonać ;)
Na pewno fun-club ten skupiony jest w PL i nie bardzo da się go potwierdzić za granicą. W innej branży technicznej jak google wystawia strony polskie, rumuńskie i rosyjskie, utwierdza mnie to w schyłkowości.
Nie spotkałem się z "twardym" optycznym porównaniem Samyangów UMC i Nikkorów, wręcza zachodnie mówią jak op czymś nieznanym.
to zapoznaj się z tym (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=107640) wątkiem.
jest porównanie między innymi do 85 1.8d. I miej uwagę na to że Admin miał starsza wersje tego szkła a nowa jest jeszcze lepsza.
Michaelg
12-12-2010, 11:38
Sorewicz, ale trochę poza tematem się tu dzieje.
Co do linka niżej to pytałem sprzedawcy przez allegro i odpisał:
Witam.
Akurat ta matówka nie pasuje do D5000.
Mogę taką matówkę wykonać, ale czas oczekiwania na dzisiaj to około trzech, czterech tygodni od zamówienia. Koszt 115zł dla matówki z klinem skośnym lub z klinem poziomym.
Generalnie taka matówka właśnie poprawia sprawność i komfort ostrzenia na obiektywach manualnych jak ten 85/1.4.
pozdrawiam
Tylko na allegro jest opcja i tylko u tego jednego sprzedawcy czy znacie jeszcze inne źródła? Szukam nowej żeby nie było wątpliwości .
Co do linka niżej to pytałem sprzedawcy przez allegro i odpisał:
Akurat ta matówka nie pasuje do D5000.
Z tego co wiem, problem w tej linii polega raz na matówce (można mieć nadzieję) ale i na 'ekonomicznym' zamienniku pryzmatu w postaci konstrukcji z lusterek (przy okazji lżejsze, co jest cenione przez amatorów), i tego nie zmienisz.
Michaelg
12-12-2010, 11:56
Ghm, a wymiana matówki na ewentualnie zrobione przez tego człowieka a z allegro?
jackrabbit
12-12-2010, 12:03
zapewne wiesz ze ciamciang za granica jest sprzedawany pod innymi nazwami?
Wiem, np Walimex w DE (na jebaju wyłącznie lustrzane z jakiegoś powodu).
Ale marka ciamciang podobno jest podstawową.
hostman22
12-12-2010, 12:17
Czy ja wiem, na photozone.de testowali właśnie samyanga 85mm f/1.4 Aspherical ;)
Chyba w USA kryje się pod nazwą Rokinon. Ale też jest parę innych nazw, ciekawe czy między wszystkimi są różnicę jak chociażby między falconem a samyangiem.. .