PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Kilka letnich,rudych i cieplych kadrów

sevenoo
10-12-2010, 11:50
1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://scieslik.com/blog/wp-content/uploads/2010/12/DSC9158b.jpg)

2.

źródło (http://scieslik.com/blog/wp-content/uploads/2010/12/DSC9176.jpg)

3.

źródło (http://scieslik.com/blog/wp-content/uploads/2010/12/DSC9234.jpg)

4.

źródło (http://scieslik.com/blog/wp-content/uploads/2010/12/DSC9099.jpg)

DonArturo
10-12-2010, 12:05
nie podoba się cięcie czubka głowy

MAXULTOR
10-12-2010, 13:16
Klimacik zdjęć bardzo fajny, kolorystycznie i z pomysłem. Technicznie chyba ( bo specem nie jestem ) ale jakieś drobne przepały psują mi klimat ...nos, ramię, troszkę tu widzę pole do poprawy. Jak zawsze komu się podoba modelka podoba mu się zdjęcie ;) staram się więc patrzyć na zdjęcie przez pryzmat kompozycji i pomysłu :) dla mnie ok.

Kwiatek111
10-12-2010, 13:41
zdjecia maja swoj klimat, nie mozna powiedziec, az przypomniala mi sie pierwsza czesc ksiazki wiedzmina:)

Rycerz
10-12-2010, 13:45
ciekawa kolorystyka,

podobają mi się dziwne ;) zdjecia dlatego tym bardziej podoba mi się zdjęcie nr 2 :)

dame
10-12-2010, 13:50
nie jestem specjalistą w dziedzinie portretu - sam wciąż walczę ze swoimi umiejętnościami portrecisty i jeszcze nigdy się nie odważyłem umieścić portretu tu na forum. Także gratulacje za chęci i odwagę.

Dla mnie najfajniejszy kadr jest na zdjęciu 1. Tu bym się nie czepiał przepałów, bo to nie studio i nie da się zgrać tak naświetlenia naturalnego z mrokiem lasu, żeby wszystko było dobrze naświetlone, choć dziwię się że nie pokombinowałeś trochę z lampą, a przecież masz. No chyba, że przepały wyszły przy naświetlaniu błyskiem to wtedy dałeś ciała. Ogólnie zdjęcie mi się podoba, modelka na nim zagrała najfajniej, jedyne co za bardzo się rzuca w oczy to prawa dłoń, która nie dość że prześwietlona, to wyrasta znikąd.
W podobnych sytuacjach staram się używać statywu i dokładnie oglądać kadr w wizjerze, zanim nacisne spust.
W takich pozowanych zdjęciach warto też zrobić parę fotek testowych (zwłaszcza jak dopalasz lampami), żeby sprawdzić jak się rozkłada naświetlenie kadru - przy całym zachodzie zorganizowania sesji, cykniecie takich poglądowych fotek i sprawdzenie wykresów to tylko chwila, a sprawia że takie drobne szczegóły nie kładą Ci fotki i całego poniesionego do tej pory wysiłku.

Na twoim miejscu pozostałe zdjęcia zachowałbym w archiwum i już nigdy się nimi nie chwalił - na 2ce trawki które przysłaniają modelkę IMVHO nie mają uzasadnienia, po prostu źle to wygląda i do tego IMVHO niekorzystne cięcie. Na 3jce kiepski kadr, mina, widać ubytki w skórze (można by to b.delikatnie wygładzić), wysuszone usta etc.. i paskudna winieta w LD. na 4ce pomijając kiepski centralny kadr, nie trafiłeś z ostrością (albo przegiąłeś z płytką GO).

to tyle ode mnie

better luck next time

Luck
10-12-2010, 15:01
To są dopiero długie włosy :) Najlepiej wypadły fotografie numer 1 oraz 4 są takie dzikie :)

hanibal
10-12-2010, 15:02
ahhh gdyby nie te przepaly.... ( swiatlo tez nie najlepsze ) bylo by naprawde super...

w tym zestawieniu kadrowo kolorystyczno swietlnym niebardzo mi to podchodzi choc modelka miod malina to jednak ja jestem na nie

sevenoo
10-12-2010, 15:04
dame, thx za wskazowki. Mam takich kilka zasad ... jak ide w plener to nie dopalam chyba ze robie modowo. Staram sie lapac swiatlo takim jakim jest a nie takim jakim chce zeby bylo. Jak patrzysz to tez widzisz przepalenia i cienie , dlatego uwazam ze warto tez to pokazac:)
dodam ze modelka celowo nie jest wygladzana bo to nie jest typ sesji plastik fantastik , kobiety tez maja prawo do cery:)

ale dziekuje generalnie wszystkim za wytykanie wad , bede staral sie to poprawiac:)

MR
10-12-2010, 15:19
maja coś w sobie i podobaja mi sie, nie wiem dlaczego ale podobaja - fajna kolorystyka.

Na ostatnim przeszkadza mi wlos po lewej stronie nosa, chyba zalamalo sie na nim swiatlo i wyglada to dziwnie. Lubie przepalenia

dame
10-12-2010, 15:35
proszę bardzo :)

doskonale rozumiem twoje podejście - mi nie chce się targać lampy i pał....ć z nią w plenerze - staram się fotografować przy świetle zastanym. Dlatego doskonale rozumiem skąd się biorą te przepały i wg mnie są do stolerowania.

Co do cery to kwestia indywidualna. Osobiście nie lubię zdjęć, gdzie cera jest totalnie wygładzona, ale taki leciutki lifting by uszedł :)

pozdrawiam

hanibal
10-12-2010, 16:54
dame, thx za wskazowki. Mam takich kilka zasad ... jak ide w plener to nie dopalam chyba ze robie modowo. Staram sie lapac swiatlo takim jakim jest a nie takim jakim chce zeby bylo.

no i ja robie wlansie tak... uzywam blendy ... wiec dopalam cienie...
ale ja przepalow u siebie nie mam

QuadMan
10-12-2010, 17:16
Witam,

Nie będę obiektywny, bo uwielbiam rudowłose modeliny :D. O przepałach już było, więc nie będę truł. Ogólnie za ostre światełko miałeś:
- 1 ka fajna, ale przydało by się mniej lewej, a więcej prawej, bo ten kadr trochę mi nie leży,
- 2 to mogła być najlepsza fota z serii, gdyby nie te cholerne przepały :mrgreen: - te źdźbła trawy na pierwszym planie dają fantastyczny klimat, może spróbuj powalczyć krzywymi, bo MZ warto.
- 3 i 4 jakoś mi nie leżą.

Pozdrawiam, QuadMan

Rycerz
10-12-2010, 20:25
nic nie zmieniaj! jest super ;)
eh, szkoda że mam tak daleko do Łodzi ;) ;)

missbizarre
10-12-2010, 20:58
zdecydowanie nic nie zmieniaj, są niedoskonałe, ale to sa prawdziwe zdjęcia, a nie grafika komputerowa
a taki przepał to nie przepał
w porównaniu z tymi PSkoszmarkami pokazywanymi tu na forum z przyjemnością wrócę do tego wątku
pozdrawiam!!

Locter
10-12-2010, 21:05
1 jest przepiękna, dawaj to na 1x.com a a daje glowe ze opublikuja.

hanibal
10-12-2010, 21:06
a taki przepał to nie przepał

no tak taki przepal to nie przepal... :D

nie jestem specjalistą w dziedzinie portretu ...........
Tu bym się nie czepiał przepałów, bo to nie studio i nie da się zgrać tak naświetlenia naturalnego z mrokiem lasu, żeby wszystko było dobrze naświetlone,

i pewnie dlatego nie jestes specjalista w dziedzinie portretu

bo ja uwazam ze mrok / jasnosc lasu da sie zgrac z swiatełkiem zastanym.. by takich przepalow jak na jedynce nie było

dame
10-12-2010, 21:26
i pewnie dlatego nie jestes specjalista w dziedzinie portretu

bo ja uwazam ze mrok / jasnosc lasu da sie zgrac z swiatełkiem zastanym.. by takich przepalow jak na jedynce nie było

hanibal, Ty jesteś profesjonalistą, twoje prace są wzorem dla wielu (również dla mnie) :)

zresztą nie ukrywam, że wciąż się uczę i eksperymentuję

missbizarre
10-12-2010, 21:52
(idźcie sobie cukrować gdzie indziej)

a przepał na zdjęciu czasem dużo mu dodaje i bywa "środkiem artystycznym" tak jak na tych zdjęciach, nie przepraszam na tych ZDJĘCIACH, a nie obrazkach graficznych
robienie zdjęć ściśle według zasad i przyjętych reguł byłoby śmiertelnie nudne, na szczęście można się fotografią bawić czego wszystkim życzę zwłaszcza w nowym roku :)
a zdjecia seveeno znam i myślę że to u niego już etap zabawy fotografią, bo technikę ma bardzo dobrze opanowaną :) :P

hanibal
11-12-2010, 02:54
No i zgadzam sie..;)
Na wszystko jest jakieś wytlumaczenie

QuadMan
11-12-2010, 11:10
Witam ponownie.

a przepał na zdjęciu czasem dużo mu dodaje i bywa "środkiem artystycznym" tak jak na tych zdjęciach, nie przepraszam na tych ZDJĘCIACH, a nie obrazkach graficznych

Mi osobiście ten przpał na zdjęciu nr 2 przeszkadza, i mam nadzieję, że nie masz nic przeciw, że mi przeszkadza ;).

.....robienie zdjęć ściśle według zasad i przyjętych reguł byłoby śmiertelnie nudne, na szczęście można się fotografią bawić czego wszystkim życzę zwłaszcza w nowym roku :)....

Tu całkowicie się z Tobą zgadzam.

a zdjecia seveeno znam i myślę że to u niego już etap zabawy fotografią, bo technikę ma bardzo dobrze opanowaną :) :P

Ale ja nie komentuję wszystkich prac Autora, tylko konkretnie te 4 z wątku. I broń Boże nie zarzucam Mu braków warsztatowych. Celowo napisałem "komentuje", a nie oceniam. Ja osobiście jeśli już w ogóle coś piszę pod czyjąś pracą, to staram się być szczery i pisać o odczuciach, jakie wzbudza we mnie dana praca. W zgodzie z własnym poczuciem estetyki, jak bardzo pokręcone ono by nie było :).

Pozdrawiam serdecznie, QuadMan