Zobacz pełną wersję : D90 problem? polaczenie z komputerem
piotras65
10-12-2010, 10:03
Po podlaczeniu aparatu przez kabel usb do komputera zostaje wykryty jako dysk wymienny a na wyswietlaczu w puszcze nie mam wskaznika 'PC'... fotki zgrywam wszystko ok moge nawet zrobic zdjecia w momencie podlaczenia...
dawno nie uzywalem tej puszki ale wczesniej bylo tak ze odrazu wyswietlal sie wskaznik PC i blokowal caly aparat...
teraz ikonka pc szybko miga jak aparat jest wykrywany przez system potem jej nie ma...
ktos sie z tym spotkal ? o co moze chodzic ?
dzieki,
Piotr
A u mnie wcale na wyswietlaczu brak takiej iformacji, a wszystkie funkcje komunikacyjne działają.
piotras65
10-12-2010, 11:33
hm nie masz na gornym wyswietlaczu w aparacie wskaznika PC po podlaczeniu do komputera ? u mnie jak podlacze dziala aparat nie moge jedynie przegladac zdjec w puszce...
Podejrzewam, że chodzi o tryb USB w jakim pracuje Twój nikon.
1. Mass storage - aparat blokuje wszystkie funkcje i działa jak czytnik kart
2. PTP - aparat zachowuje wszystkie swoje funkcje, jednocześnie umożliwiając komunikację z komputerem (wykorzystywane np. do przerzucania zdjęć 'na żywo' z aparatu do komputera podczas ich wykonywania).
Zachęcam do poczytania o tym w instrukcji :)
piotras65
10-12-2010, 12:08
hm w 90'tce chyba nie ma opcji przelaczenia sie miedzy trybami... to co wczesniej bylo na Mass storage a teraz PTP ?
hm w 90'tce chyba nie ma opcji przelaczenia sie miedzy trybami... to co wczesniej bylo na Mass storage a teraz PTP ?
Niestety tego nie jestem w stanie zweryfikować, bo nie posiadam D90. Zarówno w moim D80, jak i w D300, mam możliwość zmiany trybu pracy portu USB, stąd mój wniosek, że w D90 też taka opcja istnieje.
Prościej będzie jak faktycznie zerkniesz w instrukcję obsługi :P
piotras65
10-12-2010, 12:17
no wlasnie nie ma tego w 90tce ... i wlasnie z tego co pamietam jest wlasnie w d80 i d300 :)
Ahhh, to w takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd :)
pioter m
10-12-2010, 12:49
W d70s tez bylo mozna wybrac.
To irytujace (brak 'mass storage'), ale mnie nie boli, bo i tak zalecam uzywanie czytnika. Szybciej i bezpieczniej.
Posiadam maly czytnik wygladajacy jak pendrive. Wiele miejsca nie zabiera ani nie kosztuje duzo. Wprawdzie mozna naciac sie na tandete (teraz prawie wszedzie sa takie ladowane od tylu, ktore sa awaryjne).
Pozdrawiam.
piotras65
10-12-2010, 13:04
no to podlaczajac 90tke normalnie na wyswietlaczu powienien byc wskaznik 'PC' i zablokowane funkcje aparatu... a u mnie teraz tak nie jest ... a bylo wczesniej... wiec co jest nie tak ?
Wskaźnik PC jest wyświetlany podczas współpracy aparatu z programem Camera Control (str 148 instrukcji). W pozostałych okolicznościach D90 widać w menu exploatora i komanderach. W zależnosci od konfig komputera po podłączeniu uruchamiany jest wybrany program przesyłu. Wtedy wskaźnik nie jest wyświetlany.