PDA

Zobacz pełną wersję : Problem: D90 + grip alfa D80

mi.strz
09-12-2010, 23:40
Przede wszystkim jako nowy użytkownik forum witam wszystkich serdecznie.

Od pewnego czasu jestem użytkownikiem Nikona D90, zestawionego z gripem alfa D80, a w nim dwa akumulatory EN-EL3e.
W menu akumulatora mogę odczytać: w miarę postępu pracy z aparatem rozładowuje się akumulator w prawym gnieździe, w lewym jest tylko niewielkie samorozładowanie, rzędu kilku procent.
Jednak kiedy pierwszy akumulator się rozładuje, nie następuje przejście na zasilanie z drugiego, tylko aparat wskazuje rozładowanie obydwu. I nie pomaga tutaj zamiana baterii w gniazdach - w żadnym nie ma już prądu
Co może być powodem? Czy wymagane są jakieś dodatkowe ustawienia oprócz wyboru rodzaju akumulatorów? Nie mam niestety instrukcji z gripa, a w instrukcji aparatu nie doszukałem się takich informacji.

pozdrawiam
Michał

kkokosz
10-12-2010, 17:32
Chyba Cię zmartwię - mam podobnie w gripie do D200 (ale oryginalnym, akumulatory także oryginalne Nikona). Najpierw przez rok wszystko ładnie działało (automatyczne przestawianie z wyczerpanej na pełną). Teraz zużywa się jedna bateria, a potem jest sygnalizacja, że już oba akumulatory są wyczerpane (oczywiście drugi aku włożony pojedynczo bez gripa okazywał się w pełni naładowany). Poczyściłem styki, spróbowałem z innymi akumulatorkami - bez zmian to samo, więc chwilowo grip poszedł do szafy, pewnie dam sobie spokój z naprawianiem (tym bardziej, że zimą lepiej mieć drugi aku w kieszeni pod kurtką niż w gripie :) )

mi.strz
10-12-2010, 18:23
Jeden akumulator mam oryginalny Nikona, drugi to zamiennik Delty (ponoć 1600 mAh, ale jest mniej żywotny). Może w nim tkwi problem. Przy okazji spróbuję jak się to wszystko zachowa przy dwóch oryginałach, ale raczej obawiam się, że to wina gripa. No nic, pozostaje Twoje rozwiązanie - jeden aku za pazuchą, drugi w pojemniku, bo gripa raczej nie zdejmę, zbytnio się do niego przyzwyczaiłem ;-)