Zobacz pełną wersję : Co dokupić do d5000 ?
fullamator
09-12-2010, 22:48
Witam - chcę zrobić prezent mojej małżonce na święta ...i waham się czy kupić:
1. nikkor 35 af-s 1.8 + lampe nissin di622
2. nikkor 50 af-s 1.4 - używkę z tego forum ?
Doradźcie - zdjecia wykonujemy przede wszsytkim w domu, na spacerze i imprezach - lampa by sie przydala napewno ale nie jestem przekonant do tej 35 tki - bo slyszalem ze ta 50 tka to klasyczna portretowka czyli to co najbardziej by chodziło.
mfg
Sebastian
Na aps-c to ta 35 spełnia rolę klasycznej 50 z pełnego formatu.
DonArturo
10-12-2010, 12:12
kupując 50 będziesz miał "prawie" portret (czyli 75 mm przy FF). Mam Sigmę 50 1.4, ale myślę o czymś dłuższym do portretu
damciop03
10-12-2010, 16:41
Ja bym brał 50 1.4 jest nie zastąpiona.
Myśląc o DX, za "klasyczną" portretówkę zdecydowanie uznaję 85mm... 50 bliżej do tego, niż 35, więc jeśli koniecznie do portretu, to lepsza będzie 50. Do kupienia podobno już jest Sigma 85/1,4 z działającym AF z D5000 - zaszalej! ;-D
Marcin Borkowski
11-12-2010, 10:37
nie każdy moze sobie tak zaszaleć..
50 w domu moze być za ciasno, 35 to bardzo fane szkiełko a i lampa się przyda
obstawiałbym zestaw pierwszy
może masz w swoim mieście jakiś sklep, gdzie będziesz mógł wejsć, obejrzeć i porównać oba szkiełka i zdecydujesz co Ci bardziej potrzebne
Odpowiedz sobie na pytanie, jakiej ogniskowej bardziej potrzebujesz. To są jednak dwa dość różne szkła. Oba świetne, dlatego moim zdaniem preferencja ogniskowej powinna zaważyć. Lampa błyskowa mnie mało interesuje...
Rossi_PL
19-12-2010, 18:42
Wybieram zestaw 1.
Dlaczego ? 35tką obskoczysz większość sytuacji, portret to nie bardzo wyjdzie przy takiej ogniskowej, ale tak od pasa/piersi w górę da radę spokojnie.
Sam mam 35tkę jako podstawowy, glównie w domku.
85tką też się siłowałem coś zrobić ale ona jest po prostu za długa do przeciętnego mieszkania;) Możnaby tutaj dokupić 50tkę jeszcze - byłoby super, ale nie ma aż takiego ciśnienia.
Dlatego poleciłbym Ci zestaw nr1, 35tka + lampa na początek. Po prostu 50tka zdaje się bardziej będzie Cię ograniczać w przeciętnym pomieszczeniu. Tak jak już koledzy napisali wyżej - idź z body do sklepu i zobacz sobie w wizjerze co Ci pasuje.
portret to nie bardzo wyjdzie przy takiej ogniskowej
Dobrze, że masa fotografów na świecie nic o tym nie wie :-D Ćśśś...
Witam - mam dokładnie zestaw nr 1 (ale nowego nissina II) + trochę więcej :) - szkło jest spoko - jasne i ostre. polecam