PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D50 i jaki konwerter szerokokatny ?

Proxa
09-01-2007, 13:17
Witam

Odrazu mowie ze na obiektyw mnie nie stac za 2500 :) itp mysle o konwerterku szerokokatnym ale jakim nie chce zeby zaciemnial itp ... ma ktos moze cos takiego ? moze polecic jakies linki np allegro ? chce zeby mi to dobrze dzialalo z D50 a sklepy nie potrafia mi odpowiedziec na to pytanie a nie mam czasu zeby jezdzic z aparacikiem po miescie i czekac az ktos mi go podwinie... :)

bardzo prosze o pomoc jesli ktos mial z jakims do czynienia wiem ze na allegro spokojnie do 200zl sa jakie ;) ale jak to sie spisuje ?

rudin
09-01-2007, 13:37
a jaki masz obiektyw? bo nie chcesz pewnie samego konwertera do body podpinać ;)

inna bajka że nie słyszałem dotąd o stosowaniu konwerterach szerokokątnych przy lustrzankach (co oczywiście o niczym nie świadczy ;))

madburn
09-01-2007, 14:50
niewarto

mialem jeszcze z olka konwerter 0,6x - zalozylem na kita - trzeba bylo podciagac na 24mm zeby nie bylo winietowania

fakt ze bylo nieco szerzej - na oko jakies 15mm ale ... kit ma 18mm - jest niewiele wezej - za to nie ma tak koszmarnych aberacji, znieksztalcen, no i ostrosc jest jeszcze jakas

sprzedalem konwertery
nie bez powodu szerokie katy typu 12-24 kosztuja tyle co body - tu musi byc porzadne szklo a nie wypukle tylko :P