Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc w wyborze szerokiego szkła
Witam, posiadam nikona D200 i D80 chciałbym zakupic najszersze możliwe szkoło z dostępnych pod ten aparat.
Wiele czytałem o sigmie 10-20 (wersji starszej i nowszej) nadal nie mam jednak pewności, kto ma te szkło i moze sie podzielic swoimi doświadczeniami? czy lepiej sigma czy nikkor? Chcę to szkło wykorzystywac do krajobrazów - góry, morze oraz do architektury. Jedna osoba wysłała mi przykładowe fotki ale sie przestraszyłem gy na zdjęciu 10mm piony na drugim planie były idealne a na pierwszym sciany juz dosyc krzywe, wszystkie szerokie szkła tak mają?
bardoz prosze o jakies wskazówki.
Witam, posiadam nikona D200 i D80 chciałbym zakupic najszersze możliwe szkoło z dostępnych pod ten aparat.
szarszego niż Nikkor 6mm f/2.8 (http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/fisheyes/6mmf28.htm) nie znajdziesz
A jeśli pytasz o Sigmę 10-20 to bardzo fajne szkło, popularne, lubiane, ostre. Miałem i polecam.
Damiankck
09-12-2010, 19:43
szarszego niż Nikkor 6mm f/2.8 (http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/nikon/nikkoresources/fisheyes/6mmf28.htm) nie znajdziesz
Bzdura !
Sigma 4.5 mm f/2.8 EX DC CIRCULAR FISHEYE HSM (http://www.optyczne.pl/109.1-Test_obiektywu-Sigma_4.5_mm_f_2.8_EX_DC_CIRCULAR_FISHEYE_HSM.html )
:] pozdro
Marcin Borkowski
09-12-2010, 19:47
a moze sigma 8-16 ? :)
Quakerek
09-12-2010, 21:15
Bzdura !
Sigma 4.5 mm f/2.8 EX DC CIRCULAR FISHEYE HSM (http://www.optyczne.pl/109.1-Test_obiektywu-Sigma_4.5_mm_f_2.8_EX_DC_CIRCULAR_FISHEYE_HSM.html )
:] pozdro
To raczej już inna 'dziedzina' nie chodzi o fishe ale o skorygowane UWA.
a co to rzeczonej Sigmy 10-20 polecam bo miałem i użytkowałem, była ostra i fajne kolorki oddawała, potem miałem Tokine 12-24 już tak fajnie nie było, obecnie na FF użytkuje Sigme 15-30 i jest równie fajnie co 10-20 na cropie.
dokładnie - nie chcę efektu ryby chce by jak najmniej krzywiła i z małą abberacją chromatyczną, Ok czyli rozumiem ze sigma 10-20 najlepszy wybór? a co powiecie nowszą wersję ze stałym swiatłem 3.5? bo ma wiekszą dystorsję i wieksza abberację chromatyczna niz jego starszy brat a swiatlo 3.5 tez raczej zbędne bo przy krajobrazach chce ostrosc na calym planie wiec minimum F8...
jackrabbit
09-12-2010, 21:22
a tokina 11-16 moze? chcialem u Mikolaja zamowic, dobre szklo?
pewien zawodowiec powiedział mi ogołem ze najpierw Nikkor pizniej sigma a kazde nastepne to juz tanie i słabe podróby, coś w tym prawdy jest zapewne. Ja jednak poszukuje szkła niezbyt dorgiego bo do celow bardziej amatorskich i hobbystycznych ale dobrego. a co do tych skrzywien na pierwszym planie to wszystkie szerokie szkła tak mają?
I jeszcze trudniej dostępne (i droższe) filtry na średnicę fi 82 przemawiają przeciwko nowej Sigmie. A czasami jakiś szary filtr może się zdarzy założyć.
Marcin Borkowski
09-12-2010, 21:40
a ja mam tokinę i bardzo lubię to szkło, jak dla mnie dosć szerokie, ostre i stałe światełko, nic się nie wysuwa, jest pancerna i w ogóle bardzo ją lubię :)
radwakon
09-12-2010, 22:12
Polecam Sigmę 12-24 fajny zakres, przyjemny obrazek i cena. Początkowo miałem obiekcje do tego obiektywu, ale po dłuższych próbach polecam go...
Quakerek
09-12-2010, 23:52
Polecam Sigmę 12-24 fajny zakres, przyjemny obrazek i cena. Początkowo miałem obiekcje do tego obiektywu, ale po dłuższych próbach polecam go...
Zakres jest fajny i przy przesiadce na FF mamy już szkło o bardzo szerokim kącie widzenia, o ile autor wątku ma w planach przesiadkę na pełną klatke - jeśli nie, to Sigma 10-20 ta starsza będzie optymalna.
radwakon
10-12-2010, 01:06
hmm, może zawsze lepiej być przygotowanym... na późniejszych zmianach zawsze się znacznie traci...
hmm to jaki kąt najszerszy kąt uzyskam z tej 12-24 na DX ? i jak u niej z dystorsja i abberacją? pewnie kiedyś tam przejdę na pełną klatkę ale to raczej bardzo odległe plany biorąc pod uwage ze fotografia to moje hobby jak narazie :)
radwakon
10-12-2010, 12:22
hmm to jaki kąt najszerszy kąt uzyskam z tej 12-24 na DX ? i jak u niej z dystorsja i abberacją? pewnie kiedyś tam przejdę na pełną klatkę ale to raczej bardzo odległe plany biorąc pod uwage ze fotografia to moje hobby jak narazie :)
Plany planami, a życie pokazuje że różnie bywa ;D Co do oceny, to jest ona zawsze względna i uzależniona od oceniającego. Jeśli chcesz to przeczytaj test na optyczne.pl Ja osobiście zgodzę się, że jakość obrazu przy brzegu na ff mogła by być lepsza, aberracja jak dla mnie nie jest taka straszna jak piszą. Ogólnie muszę powiedzieć, że jest kompromis jakość/cena w stosunku jak najbardziej do przyjęcia. A no i można go wypożyczyć na testy w Sigma ProCentrum - może to jest dobre rozwiązanie?
ck_dezerter
11-12-2010, 22:20
Witam!
Ja mam nikkora 10-24 i wydaje mi się że spokojnie mogę go polecić.
Plusy:
Kolorki piękne, kontrast też, lecące ściany łatwe do wyprostowania, uszczelnienie.
Minusy:
"made in China" , plastikowa konstrukcja ,cena
pozdrowienia!
N10-24. Miałem S10-20, N12-24. Ten pierwszy ma moim zdaniem najlepszy stosunek cena/jakość/szerokość ( jeśli nie chcesz rybiego oka oczywiście :) ).
dareknik
12-12-2010, 08:27
Jeśli Robisz oprócz krajobrazu trochę architektury i przyda się do zdjęć w domu, to tylko Tokina 11-16/2,8. Mam i nie zamieniłbym na żadne inne szkło.