PDA

Zobacz pełną wersję : Wykorzystanie większości popularnej grafiki do swojej pracy .

bastek73
09-12-2010, 14:04
Witam.
Mam zapytanie i wdzięczny byłbym za odpowiedź.?

Czy jeżeli ktoś użyje grafiki powiedzmy z jakiegoś programu i ją przetworzy po swojemu wykorzystując 90% ( w zasadzie prawie 100% )tej grafiki to powinien umieśic link do oryginalnej pracy lub też poinformowac olądających że skorzystał z tej własnie grafiki ?
Tak sugeruje ustawa o Prawach autorskich bodajże art .115 ..

Po mojej ingerencji na portalu że grafika nie jest autorstwa pewenej Pani uzasadnienie administracji jest takie cytuję:

,,podobieństwo do zdjęć w sieci wynika z faktu użycia takiego samego motywu dostępnego w programie graficznym użytym przez autora"....czy w związku z tym rzekomy nowy autor nie powienien podać żródła?

Co Wy na to ?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam
Sebastian

jacoslavgth
09-12-2010, 14:29
Witam.
Mam zapytanie i wdzięczny byłbym za odpowiedź.?

Czy jeżeli ktoś użyje grafiki powiedzmy z jakiegoś programu i ją przetworzy po swojemu wykorzystując 90% ( w zasadzie prawie 100% )tej grafiki to powinien umieśic link do oryginalnej pracy lub też poinformowac olądających że skorzystał z tej własnie grafiki ?
Tak sugeruje ustawa o Prawach autorskich bodajże art .115 ..

Po mojej ingerencji na portalu że grafika nie jest autorstwa pewenej Pani uzasadnienie administracji jest takie cytuję:

,,podobieństwo do zdjęć w sieci wynika z faktu użycia takiego samego motywu dostępnego w programie graficznym użytym przez autora"....czy w związku z tym rzekomy nowy autor nie powienien podać żródła?

Co Wy na to ?
Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam
Sebastian

oczywiście że powinien, należy pamietać o tym ze prawa autorskie sa niezbywalne - z tego co mi wiadomo - podam dwa przykłady:
1. kiedyś zrobiłem rysunek karykatury błazna, jakis czas później zobaczyłem gościa który ma tego błazna wydziaranego na plecach,w tym momencie mógłbym domagac sie jakiejs kasy za to bo w końcu to ja jestem autorem owego dzieła, a ktos kto ten dziar robił powinien zapytam mnie czy wyrazam na to zgodę
2. przypadek architektoniczny - ktos zaprojektował jakis budynek, po wielu latach ma nastapić modernizacja owego obiektu, architekt ktory podejmuje sie tego powinien skontaktowac sie z autorem i omówic zmiany

tak samo jest w przypadku grafiki, jezeli wykorzystujesz ją w większości a dodatkowo transformujesz ją, w sposób nie koniecznie zgodny z tym co chciał osiągnąc autor, powinienes zapytac go o zgodę, no chyba ze do celó prywatnyuch czyli oglądania na chacie :)

paragrafów nie znam

bastek73
09-12-2010, 14:42
Dzięki wielkie.

..to bym przegryzl tylko że administrator portalu nakazał mi przeprosic tą Panią.. że jej wytkonłem iż nie jest autorem pracy......i tu się we mnie zagotowało.

bastek73
09-12-2010, 20:07
wprawdzie wczytałem się w Ustawę o prawach autorskich i rzeczywiście raczej złamała prawo...to tak jakbym wrzucił na portal łąkę z tapety windowsa, wstawił dodatkową chumrkę i upierał się że to moje...A administracja też jakaś chyba niekumata
Miał ktoś podobny problem