PDA

Zobacz pełną wersję : Drukarka laserowa kolorowa

zaza67
09-12-2010, 08:08
Prosilbym o doradzenie w sprawie kupna drukarki laserowej kolorowej . Drukarka ma sluzyc w domu do normalnego uzytku , chodzi mi tez o koszty eksploatacji . Cena max 800 zl .

Majek
09-12-2010, 11:43
Pozwolisz, że się podepnę pod Twój temat. Miałem nawet założyć identyczny wątek.

Też rozglądam się za kolorową drukarką laserową. Mam teraz Szajsunga CLP300 i no właśnie... Kupiłem go, jak wszedł na rynek, nie wiadomo było, co to za wynalazek i się okazało, że to jakaś tragedia, nieporozumienie. Drukarka w okresie gwarancji była dwa razy w naprawie i teraz zdechła trzeci raz, już po gwarancji, rzecz jasna. Przypuszczam, że korzystniej będzie teraz kupić nowe urządzenie, niż reanimować tego strupa. Nie chce mi się go nawet wysyłać do centralnego serwisu. Mam tu a miejscu jakiegoś machera od drukarek, w wolnej chwili podrzucę mu tę moją, zobaczymy, może coś poradzi, ale najchętniej jednak bym się pozbył problemu... A nawet jak chodziła, to jak traktor. Zanim się rozbujała, rozgrzała i zaczęła drukować, to się nawarczała, nabuczała, naklapała tymi wszystkimi zapadkami, rolkami, klapkami...

W każdym razie potrzebuję czegoś podobnej klasy, tylko lepszego jakościowo. Jakąś w miarę zwykłą biurwę do drukowania dokumentów księgowych, zestawień, raportów i takich tam. Zdecydowanie do niedużego obłożenia, rzędu, powiedzmy, ryzy na miesiąc (mam trzy inne drukarki heavy-duty). 98% drukowania w B&W, czasem trzeba coś w kolorze wydrukować, jakiś wykres, jakąś tabelkę pokolorowaną, jakiś raport z kolorowo poznaczonymi danymi, jakieś zaproszenie, papier firmowy. Jak to w biurze. Generalnie nie do celów fotograficznych, choć i zdjęcie też czasem zdarza się wydrukować, ale tak bardziej do celów poglądowych, niż sticte fotograficznych. Z tego powodu atramentówka odpada, bo o ile w na czarno drukuje się coś cały czas, tak w kolorze - raczej sporadycznie, wszystko będzie zasychać. Z resztą jakoś nie lubię atramentówek w zastosowaniach biurowych.

Jeżeli chodzi o konkretne wymagania, to cena urządzenia nie jakaś kosmiczna (CPL300 skusiła mnie właśnie swoją ceną). Jeżeli chodzi o koszty eksploatacji, to przy takim obłożeniu drukiem nie mają one jakiegoś kolosalnego znaczenia, ale dobrze by było, żeby komplet oryginalnych tonerów nie kosztował tysiąc złotych, jak np. komplet mydełek do Phasera. A, gdzie tam, tu komplet razem z czarnym, to grubo powyżej tysiaka. I chyba zamienników nie ma. W każdym razie, żeby te koszty nie były jakoś przesadzone.
Dobrze by było, żeby drukarka miała interfejs sieciowy, super by była karta WiFI. Ale to już jako bonus, nie warunek konieczny.
Nie musi mieć ceramicznego bębna (chociaż Szajsung chyba ma) i innych cech stawiających model w klasie drukarek pro. Aaa... Nie chciałbym tez kolejnego Samsunga. Niby sa modele kolejne, CLP310, 315, 320... Ale nie... Sparzyłem się...

marcz
09-12-2010, 13:50
Niedawno kupiłem drukareczkę Konica Minolta 1600w i jestem zadowolony. Co prawda kosztuje ona połowę budżetu, który zakładasz, ale ciężko znaleźć coś wyraźnie lepszego w cenie do 1000zł.
Odnośnie kosztów eksploatacji: http://www.konicaminolta.pl/fileadmin/CONTENT_local/Business_Solutions/Products/Laser_Printer/Colour_Printers/magicolor_1600W/Porownanie_kosztow_druku_mc1600W.pdf

Kyle
09-12-2010, 15:49
Sam się przymierzam do zakupu kolorowego lasera i pod wzgl. jakości druku nie widzę konkurencji dla HP 1515 ... pokażcie jakąś drukarkę nawet w cenie 2x wyższej która jest w stanie osiągnąć podobną jakość druku grafiki.

ps.
http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=2&ma1=23&mo1=295&p1=6760&ma2=25&ph=3
... minolta przy tym HP (nawet niższym bo 1215 i wyższa minolta bo 2600W a nie jak kolega podał 1600W) to zupełnie nie drukuje x-P

Czornyj
09-12-2010, 16:02
Jak zwykle w takich przypadkach radzę kupić atramentową HP OfficeJet Pro 8000. Laser to zło.

szelas
09-12-2010, 16:03
Dwa lata temu kupiłem Canona (tfu tfu :)) LBJ5000 za 500 zł brutto. Jest wykorzystywana domowo/biurowo, czasami jako szybki podgląd grafiki. W tym czasie raz wymieniałem czarny toner (100 zł) i teraz sygnalizuje mi, że kończą mi się kolorowe (każdy kolor jest oddzielnie) czyli czeka mnie wydatek ok 300 zł (oczywiście mowa o zamiennikach bo oryginały są 2x droższe).
Podobno drukarka ma opinie awaryjnej, ale ja nie miałem z nią żadnych problemów.
Teraz jakbym kupował, to jest podobny model (numerka nie pomnę) drukarki tyle że HP, która ma wbudowany printserwer, co znacznie ułatwia współdzielenie urządzenia.

Kyle
09-12-2010, 16:49
Jak zwykle w takich przypadkach radzę kupić atramentową HP OfficeJet Pro 8000. Laser to zło.A zasychający atrament na dyszach lub marnotrawienie znacznej jego ilości przy czyszczeniu (nieregularne wydruki) to jest dopiero ZUO :)

Czornyj
09-12-2010, 17:00
A zasychający atrament na dyszach lub marnotrawienie znacznej jego ilości przy czyszczeniu (nieregularne wydruki) to jest dopiero ZUO :)

W Hapkach problem zasychania dlaczegoś niewystępuje. Komplet tuszy kolorowych CMY x 16ml (oryginały) + 100 ark. glossy A4 gratis - 130PLN brutto, czarny oryginał 49ml 90PLN brutto, zamienniki połowę tańsze. Drukarka niezniszczalna, kosztuje 4 stówy z hakiem, są wersje wifi i AiO.

Tom01
12-12-2010, 02:07
Laser to zło.

Laser jest bardzo dobry z wyjątkiem niektórych przypadków kiedy nie jest dobry. :)

retter
12-12-2010, 10:18
Problem jest ten czy koszt eksploatacji wymiany tonerów CMYK czyli coś koło 4x100zł nie będzie i tak większy niż przy atramentowej.
Atramentówka trzeba 1 na 2 tygodnie coś wydrukować a koszt tuszu znacznie mniejszy.
Toner się starzeje rok, półtora i obojętnie ile tam jest jest do wyrzucenia.

Dlatego jak się mało drukuje w kolorze lepiej udaną plujkę.

Kyle
12-12-2010, 10:57
Problem jest ten czy koszt eksploatacji wymiany tonerów CMYK czyli coś koło 4x100zł nie będzie i tak większy niż przy atramentowej.Liczyłem to ... canon plujka vs. hp laser - koszty bardzo porównywalne. Ale trzeba pamiętać że przy okazyjnym drukowaniu więcej atramentu wyrzucimy w pampersa niż nadrukujemy :] ... a toner użyjemy praktycznie cały.

Toner się starzeje rok, półtora i obojętnie ile tam jest jest do wyrzucenia. Mam w pracy drukarkę laserową w której toner jest ponad 2 lata (i to low endowy samsung) i ... toner nadal się nie "zestarzał" :]

Dlatego jak się mało drukuje w kolorze lepiej udaną plujkę.Jak się drukuje regularnie to tak ... jak bardzo okazyjnie to niekoniecznie ... choć Czornyj mówi że HP plujki nie zasychają ... ciekawe jak to wygląda jak ta drukarka HP plujka postoi sobie 5 miesięcy (odłączona od zasilania).

gadas
12-12-2010, 12:15
Ja polecam drukarki laserowe Brother bardzo dobre wykonanie i przystępna cena .

Kyle
12-12-2010, 12:39
Ja polecam drukarki laserowe Brother bardzo dobre wykonanie i przystępna cena .... tylko ta jakość druku:
http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=2&ma1=23&mo1=295&p1=6760&ma2=99&mo2=355&p2=8228&ph=3

gadas
12-12-2010, 12:53
... tylko ta jakość druku:
http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=2&ma1=23&mo1=295&p1=6760&ma2=99&mo2=355&p2=8228&ph=3

Tak to można porównać również mercedesa z roku 1970 i 2010 .
Poszukaj coś co jest produkowane :)

po za tym można nawet zobaczyć takie na tej samej stronie Klik (http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=2&ma1=23&mo1=295&p1=6760&ma2=99&mo2=353&p2=8174&ph=4) lub Klik (http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=2&ma1=23&mo1=295&p1=6760&ma2=99&mo2=36&p2=456&ph=4)

Kyle
12-12-2010, 13:10
Tak to można porównać również mercedesa z roku 1970 i 2010 .
Poszukaj coś co jest produkowane :)

Po pierwsze ten Brother jest produkowany i sprzedawany:
http://www.ceneo.pl/4740828?gclid=CInR0ZHL5qUCFYMI3wodzBNG0A

... tak więc z tymi Mercedesami to "lekko" nie trafiłeś :]

po za tym można nawet zobaczyć takie na tej samej stronie Klik (http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=2&ma1=23&mo1=295&p1=6760&ma2=99&mo2=353&p2=8174&ph=4) lub Klik (http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=2&ma1=23&mo1=295&p1=6760&ma2=99&mo2=36&p2=456&ph=4)
Fajną jakość druku mają te "laserówki" Brother DCP-365CN i DCP-110C :] ... więc o ile ja porównałem dwa różne mercedesy osobowe to Ty porównałeś koparkę do samochodu osobowego :)

retter
12-12-2010, 16:56
Liczyłem to ... canon plujka vs. hp laser - koszty bardzo porównywalne. Ale trzeba pamiętać że przy okazyjnym drukowaniu więcej atramentu wyrzucimy w pampersa niż nadrukujemy :] ... a toner użyjemy praktycznie cały.
Niekoniecznie tusz byle regularnie co 2 tygodnie coś wydrukować by tusz na dyszach nie zasechł. A toner nie jednokrotnie widziałem jak jest wyrzucany bo już źle drukuję.

Mam w pracy drukarkę laserową w której toner jest ponad 2 lata (i to low endowy samsung) i ... toner nadal się nie "zestarzał" :]
A co tu ma do znaczenia czy drogi czy nie? Istotne jest jakość tonera, i co rozumiesz przez "zestarzał" napełniasz tonery co miesiąc ze jesteś w stanie stwierdzić jego przydatność. Dalej są lepsze i gorsze, starsze i młodsze.

Jak się drukuje regularnie to tak ... jak bardzo okazyjnie to niekoniecznie ... choć Czornyj mówi że HP plujki nie zasychają ... ciekawe jak to wygląda jak ta drukarka HP plujka postoi sobie 5 miesięcy (odłączona od zasilania).
Podobnie jak z tonerami liczy się jakość tuszu, lepiej coś wydrukować i mieć spokój niż wymieniać zapchane dysze.
Kupujesz drukarkę by stałą czy drukowała? Jasne ze laserem wydrukujesz po pół roku a plujką nie, ale czy takim wykorzystaniu tonera więcej wydrukujesz czy wyrzucisz.
A jak chcesz drukować starym tonerem nikt ci nie broni, drukuj.

dkk
07-06-2011, 00:15
Podepnę się pod temat, bo widzę, że jest tu sporo zorientowanych ludzi. Chcę kupić drukarkę do wydruków kolorowych grafiki (nie zdjęcia) na folii transparentnej, samoprzylepnej. Ważna jest wysoka jakość wydruków z żywymi kolorami, format A4, miesięczny wydruk około 150 arkuszy folii. Będę też drukował na drukarce dokumenty biurowe czarno białe w ilości około 500 arukszy na miesiąc. Czy kupić jedną drukarkę kolorową czy lepiej oddzielnie drukarkę do grafiki, a drugą do biura? Kwotę jaką mogę przeznaczyć to max 1300 zł.

Kyle
07-06-2011, 10:54
Niekoniecznie tusz byle regularnie co 2 tygodnie coś wydrukować by tusz na dyszach nie zasechł. A toner nie jednokrotnie widziałem jak jest wyrzucany bo już źle drukuję.

A co tu ma do znaczenia czy drogi czy nie? Istotne jest jakość tonera, i co rozumiesz przez "zestarzał" napełniasz tonery co miesiąc ze jesteś w stanie stwierdzić jego przydatność. Dalej są lepsze i gorsze, starsze i młodsze.

Podobnie jak z tonerami liczy się jakość tuszu, lepiej coś wydrukować i mieć spokój niż wymieniać zapchane dysze.
Kupujesz drukarkę by stałą czy drukowała? Jasne ze laserem wydrukujesz po pół roku a plujką nie, ale czy takim wykorzystaniu tonera więcej wydrukujesz czy wyrzucisz.
A jak chcesz drukować starym tonerem nikt ci nie broni, drukuj.
Chłopie bzdury opowiadasz od początku do końca. Ten toner o którym wspominałem (oryginalny Samsung) już ~3-ci rok będzie kończył, a nadal drukuje bezproblemowo ... plujka byłaby już na śmietniku. I nie pleć bzdur że więcej tonera wyrzucę, bo to jest zupełny BEŁKOT. Choć teraz nawet jak bym go wyrzucił, to i tak bym lepiej wyszedł niż na atramentówkach które już bym co najmniej ze dwie zutylizował przy takim nieregularnym drukowaniu.

A jak widziałeś jakiś wyrzucany toner to był to tandetny zamiennik - też takie coś widziałem ... ba ... nawet sam umieszczałem w pojemniku do utylizacji (zebry i inne paści ... nawet gorsze niż zebra).

ps. co to znaczy nie zestarzał? - po ~trzech latach drukuje bardzo dobrze i nie musiałem go wyrzucać :]

Czornyj
07-06-2011, 10:56
Podepnę się pod temat, bo widzę, że jest tu sporo zorientowanych ludzi. Chcę kupić drukarkę do wydruków kolorowych grafiki (nie zdjęcia) na folii transparentnej, samoprzylepnej. Ważna jest wysoka jakość wydruków z żywymi kolorami, format A4, miesięczny wydruk około 150 arkuszy folii. Będę też drukował na drukarce dokumenty biurowe czarno białe w ilości około 500 arukszy na miesiąc. Czy kupić jedną drukarkę kolorową czy lepiej oddzielnie drukarkę do grafiki, a drugą do biura? Kwotę jaką mogę przeznaczyć to max 1300 zł.

Nie wiem o jak wysoką jakość wydruku chodzi i co dokładnie zamierzasz z tym zrobić - ale ogólnie cudów się nie spodziewaj.

maly5
07-06-2011, 13:56
jeszcze mi sie nie zdarzylo zebym z plujki hapeka musial wyrzucac kartridz obojetnie ile by nie stala. fakt ze uzywalem drukarek gdzie pojemnik byl zintegrowany z glowica drukujaca, ale jakos mi sie nie trafilo przez tyle lat.

Kyle
07-06-2011, 14:27
A masz ją podłączoną do zasilania? (możliwość automatycznego czyszczenia głowic)

KS
23-11-2011, 15:55
Witam,

potrzebuję urządzenia wielofunkcyjnego do biura, z dobrym wydrukiem koloru. Urządzenie laserowe kolor ma zastąpić wysłużoną kserokopiarkę, ma mieć skaner i faks. No i ma pracować w sieci. :)

Co byście polecili? Budżet - do 3000 zł.

Na razie mam ofertę na Brothera MFC-9460CDN. Nie wiem tylko jak jakość druku. Od czasu do czasu będę chciał na niej drukować dokumenty w barwach firmowych składane w PS.

Jakieś inne propozycje? :)

Kyle
23-11-2011, 17:25
Warto się zapoznać (znajomość języka nie jest niezbędna - obrazy mówią co nieco nt. jakości druku):
http://www.druckerchannel.de/?f=test_laser_farbe

pikus73
23-11-2011, 22:51
Witam,

Przez przypadek wszedłem w wątek. Aktualnie polecam Canon - i-SENSYS LBP5050n kolor laser cena około 600/700zł )a można też wyrwać za mniej) lub HP seria CP10xxx lub 15xxx i wyższe.
Canon tanie materiały eksploatacyjne. Kasety odddzielnie każdy kolor, bęben razem z głowicą w kasecie. Zamienniki na proszku Katun około 55-75 zł brutto lub dosypka też Katun. Mówimy tutaj o orginalnym proszku Katun. Chip około 6zł na kasetę. Jedna kaseta starcza na druk około 1600-1800 a nawet 2000stron przy 5% po wymianie oczywiście chipa. Kaset jest cztery czyli każdy kolor oddzielny.

HP koszt około 800-1000zł i więcej. Patrz na modele nie z oddzielnym bębnem czyli bęben zintegrowany z kasetą. Koszt kasety trochę droższy ale ma też większą pojemność. Kasety do niektórych HP CPxxx i Canona są te same. Proszek tani, chipy też tanie.

Samsunga odpuść sobie. Drogie kasety, ogólnie eksploatacja. Epson i Lexmark bardzo ładne wydruki, droga eksploatacja, SERWIS ! Wałki, bębny itd. Brother, koszt kasety do ceny kasety korzystny ale osobny bęben. Pasek chyba też. Bęben tylko na 15000kopii :).
Xerox do 800zł wprowadził jakieś tanie modele. Sprawdź koszt kasety i czy stosuje się zamienniki. Przy Xerox'ach mono dosypuje się proszek i wymienia chip. 10000- 15000 stron drukuje się na Katunie i chipie za 100-150zł. Samsung mono to to samo co Xerox - taniocha druku. Na kolor trzeba uważać.

Minolta bardzo fajne drukarki ale uważaj, żebyś nie kupił drukarki jednorazowej. Nie mówię o starych modelach.
Jak coś jeszcze trzeba to odpowiem. Nie jestem drukarkowym guru ale jak coś wiem to powiem.

Pozdrawiam