Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] W kwadratowym
JaroPienza
08-12-2010, 23:47
Witam
..pierwszy kwadrat za namową
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img20.imageshack.us/my.php?image=dsc0130kwadrat1.jpg)
Podoba mi sie, ale powiem Tobie, ze warto poogladac zdjecia z toscanii tego pana (http://www.browko-photography.pl/)....chlopie masz tam raj fotograficzny!
JaroPienza
09-12-2010, 01:03
powolutku Grzegorzu. Od maja posiadam aparat, który mnie wciągną w tą pasje.Teraz posiadam wersje bardziej skomplikowaną i trudniejszy do opanowania. Również obróbka mi nie idzie ...łatwo. Staram się jak tylko mogę dotrzymać kroku... Poprosił bym o jakieś wskazówki.Rozumiem ,że zdjęcia chciało by się podziwiać.Tylko ,że nie mam techniki wyrobionej. Posiadam oko i wyobraźnie. Tylko,że to nie wszystko.
Głowa do góry,z tego co napisałeś o sobie powyżej to masz znakomitą większość,technika to już jest jazda z górki.
Jeżeli chodzi o zdjęcie to kadr jest fajny,ale tam jest pewnie naście fajnych kadrów w tym miejscu-wystarczy się obracać :-).Estetyka i miękkość a'la harbowa ja bym ją nazwał.Przyjemna nawet.Nie dopracowałes tylko detalu(chacjenda,przejaskrawione plamki na koronach drzew i willi na dalekim drugim) i tu duży minus.Ogólnie na duży plus.
Jarek, takie foty po półrocznej praktyce?
Jesteś mistrzem świata!
Dzięki Greg za bardzo ciekawy link do p. Krzycha Browko.
Byłem w Toscanii dwa, trzy, nie przywiozłem ciekawych zdjęć.
Jest to z jednej strony samograj, co niesie ze sobą łatwość
i szaloną radość fotografowania.
Jednak, czytając Grega między wierszami, zapewne warto,
wypracować, stworzyć, swój sposób pokazania tej pięknej krainy.
Np. przyjrzeć się również ludziom, skatować się kilkoma porannymi wyprawami,
podjąć własny tematyczny projekt.
Tak czy inaczej połowa forum chętnie wybierze się do Ciebie na plenerek.
kiedy masz czas?
Co do zdjęcia, osobiście występlował bym dwa małe słupki na miedzy,
oraz ciemne"drzewko" na górce na górze z lewej.
Domyślam się, że pogoda jak widać na zdjęciu, mało światła...
... czepiam się... i pozdrawiam
Dla mnie, ... super !
Widzę duży progres ... i czekam na następne foty, ... bo miejscówki to masz pierwsza klasa.:grin:
..pierwszy kwadrat za namową
Jest pięknie
tormentol
09-12-2010, 10:33
Świetne zdjęcie.
Sławomirowski
09-12-2010, 10:42
LUX :) Bardzo mi się podoba.
Super poukładane w kadrze, kwadrat pasuje ale i bez niego pewnie byłoby ładnie. Tym razem kolorki kupuję bez uwag.
Moim zdaniem jedno z najlepszych jakie prezentowałeś na forum :).
Bardzo fajna kompozycja w kadrze. Widzę, że kwadratowy format bardzo Ci tu przypasował.
Te ostatnie podłużne poziomy jakoś nie specjalnie mi podchodziły. Mam na myśli ich kompozycję.
Co do samej zawartości, to skupiłbym się nad bardziej selektywną obróbką poszczególnych planów.
Tam daleko z tyły za sprawą perspektywy powietrznej i lekkiej mgiełki wyrazistość elementów siłą rzeczy powinna być kiepska. Mniej ostrzenia i kontrastu, moim zdaniem byłaby wskazana.
Na dole też trochę mniej kontrastu, tak bardziej na miękko ;).
No i zapoluj na jakieś ciekawe światełko, bo miejscówki masz zaj... :).
Zdecydowanie widać progres :).
Jest OK!
chyba najlepsze Twoje - bdb :)
JaroPienza
10-12-2010, 00:57
Jarek, takie foty po półrocznej praktyce?
Jesteś mistrzem świata!
Dzieki ,ale do mistrzostwa mi daleko.Raczej bym to nazwał "talentem".Tylko ,że mi skromność nie pozwala ;)
Byłem w Toscanii dwa, trzy, nie przywiozłem ciekawych zdjęć.
Jest to z jednej strony samograj, co niesie ze sobą łatwość
i szaloną radość fotografowania.
Jednak, czytając Grega między wierszami, zapewne warto,
wypracować, stworzyć, swój sposób pokazania tej pięknej krainy.
Np. przyjrzeć się również ludziom, skatować się kilkoma porannymi wyprawami,
podjąć własny tematyczny projekt.
Mieszkam tutaj więc podglądam na co dzień ludzi i katuje się dość ciężko rannym wstawaniem.Jednak to nie wystarcza.Właśnie projektem jest "toskania" ;)
Tak czy inaczej połowa forum chętnie wybierze się do Ciebie na plenerek.
kiedy masz czas?
Jeżeli zgłosi się ktoś z chęcią zorganizowania pleneru Nikoniarzy. Oczywiście będę służył pomocą, radą ,znajomością języka i znajdę czas na tyle ,ile będzie to potrzebne.
Bardzo ładny, choć brak mi ociupinki światła słonecznego.
Piękna ta "Twoja" Toskania.
Marcin T
10-12-2010, 12:07
Śliczny widok. Również pozwolę sobie dodać, że to jedne z lepszych fotografii, które tu pokazałeś :)
radwakon
10-12-2010, 12:57
Ja jeszcze nie byłem, ale chyba będę musiał ;) Ciężko pokazać coś, gdy z tego samego miejsca było już wiele i to dobrych prac. Pozdrawiam