Zobacz pełną wersję : tanie przesyłki kurierskie!
robin102
08-12-2010, 18:31
Wczoraj zetknąłem się z firmą kurierską
http://www.wysylajnajtaniej.pl/
za pomocą której wysłałem paczke świąteczną dla powodzian do Wilkowa
Szukałem najtańszej wysyłki i BINGO ! 15 kg paka wielka jak telewizor wysłana za 17 zł ! słownie 17 zł
jakież było moje zdziwienie gdy po paczke -odbiór z domu zgłosił się ten sam człowiek z DHL-a który przywozi mi czasem jakieś przesyłki. Pytam co jest grane, a On, że Panie nie wiem dokładnie co i jak umowy jakiś mają czy cuś mówi :)
Jakby paczka szła DHL-em kosztowało by to najmniej dwa razy tyle. Opłatę za przesyłkę robi się przelewem uprzednio zakładając konto na tej stronce i nadaje się i wycenia koszty przez tą stronę. Zasięg firmy to cała Europa :)
Dziele się może Wam się przydać. Jak macie jakieś inne firmy to dopiszcie
Art Erie
08-12-2010, 19:11
Cena rzeczywiście taka jakby wysyłali paczki "katapultą" :) Trzeba będzie sprawdzić, Dzięki.
korzystam od jakiegoś czasu. mają podpisaną najlepszą umowę z firmami przewozowymi dającą im najniższe ceny przesyłek. dzięki temu "odsprzedają" je nam zarabiając na każdej przesyłce jakieś minimalne kwoty, my za to mamy kuriera w cenie jakiej bez dobrej umowy nie uzyskalibyśmy nigdy. minus jedynie taki, że trzeba samodzielnie robić wszystko - łącznie z drukowaniem listu przewozowego.
mogę polecić - działa i jest tanio. czego chcieć więcej :)
no no, nie całe dwie dyszki za karton 30x30x50cm z ubezpieczeniem na np. 5k to nie dużo:)
W takim razie jak to się dzieje, zamawiam i przyjeżdża mi kurier z np. DHL czy jak:?:
robin102
08-12-2010, 20:35
No przeca napisał wyżej, że ten sam ludź co w DHL pracuje odebrał ode mnie przesyłkę i DHL na miejsce swoimi środkami też dowiezie. Z tego co widać to jest to operator internetowy, a czarną robotę odwalają firmy kurierskie bo i po co mają puste ciężarówki ganiać po Europie. Zawsze lepiej mnij zarobić niż nic nie zarobić ;)
Ale zdziwiony byłem na 102 !
samemu wydrukować list przewozowy? ;|
No przeca napisał wyżej, że ten sam ludź co w DHL pracuje odebrał ode mnie przesyłkę i DHL na miejsce swoimi środkami też dowiezie. Z tego co widać to jest to operator internetowy, a czarną robotę odwalają firmy kurierskie bo i po co mają puste ciężarówki ganiać po Europie. Zawsze lepiej mnij zarobić niż nic nie zarobić ;)
Ale zdziwiony byłem na 102 !
W każdej firmie kurierskiej istnieje system rabatowy. Uzależniony jest on od obrotu.
Dla przykładu. Podpisałem umowę z UPS i po przekroczeniu określonego obrotu przysługuje mi rabat. Czym większy obrót tym większy rabat. Przy odpowiednio dużej ilości wysyłanych miesięcznie przesyłek mogę zejść nawet do 10 pln za paczkę.
Na tym polega biznes prowadzony przez tą firmę.
no, żeby kurier miał jak najmniej roboty. tak jakbyś miał podpisaną umowę - też sam drukujesz i wypełniasz. wyobrażasz sobie, że masz kilkadziesiąt paczek dziennie do wysyłki a kurier siedzi z Tobą przy biureczku i wypełnia skrupulatnie każdy list przewozowy? To działa dokładnie na tej samej zasadzie tylko, że to nie Ty podpisujesz umowę pozwalającą Ci na tak tanie przesyłki kurierskie.
To ja dopiszę jeszcze http://www.polkurier.pl/ których obsługuje UPS, chyba na tej samej zasadzie co firma podana przez robin102. Korzystałem już kilka razy z ich usług i nigdy nie miałem żadnych problemów.
Nie jest to żadna nowość. Na rynku od dawna funkcjonują tacy pośrednicy (bo tak należy ich nazwać). To klienci instytucjonalni, wysyłający duże ilości własnych przesyłek i mający podpisane umowy z dużymi firmami kurierskimi (w tym przypadku DHL) które dają im niezwykle atrakcyjne stawki za pojedynczą przesyłkę. Jedną z pierwszych była paczkarnia.pl (funkcjonuje od dobrych paru lat, początkowo współpracowali zdaje się z DHL, teraz chyba z UPS). Z popularniejszych obecnie są jeszcze: serwis-paczkowy.pl wysylajtaniej.pl kurier-online.pl i od groma innych.
robin102
08-12-2010, 21:16
Na tym polega biznes prowadzony przez tą firmę.
Dla mnie to polega zupełnie na czymś innym, czyli na taniości dla osoby fizycznej. Normalnie za tą wielgachną pakę o rozmiarze 70x30x40 i wadze 15 kg skasowali by mnie Kowalskiego w UPS czy DHL-u czy w Siódemce, czy innym DPD cyrka 38-45 zł, a tu jako Kowalski, nie jako podmiot gospodarczy z podpisaną umową wysłałem paczkę za jedyne 17 zł i doszła :)
wysłałem paczkę za jedyne 17 zł.
A doszła już aby? :)
Kasandra
08-12-2010, 21:30
Tak Kur jest droższy, ale nie ma tam 7ki jak w linku Robina, a tego się właśnie boję, że mnie 7mkę podeślą albo coś
To wolę kurowi więcej dać i albo UPS albo DHL, a nie DHL albo 7
Może dojdzie :D
przeciez robin napisal ze doszla... :)
A doszła już aby? :)
A miala dojsc? Robinowi zalezalo tylko na wysylce :mrgreen:
przedwczoraj wysylalem przez nich przesylke...DHL...od wczoraj od 8 rano przesylka w doreczeniu:( Bialystok-Swidnik...Posrednik ma dobre ceny srednio 17-20zl za przesylke za ktore w DHLu trzeba zaplacic 35 zl...ale tym razem DHL dal ciala:(
No widzisz, a dla mnie Siodemka to numer jeden. Przesylki zamawialem kilka razy okolo 14:00-16:00 i przesylka byla na drugi dzien o 8:00 rano na miejscu tj. 500 km od miejsca nadania. Szybcy jak blyskawica.
Tak Kur jest droższy, ale nie ma tam 7ki jak w linku Robina, a tego się właśnie boję, że mnie 7mkę podeślą albo coś
To wolę kurowi więcej dać i albo UPS albo DHL, a nie DHL albo 7
eristoff
09-12-2010, 20:43
ja też pochwalę 7 . Przykład z życia: kupiłem kilka różnych przedmiotów w weekend na Alledrogo (prezenty, leniwy jestem chodzić po sklepach sie nie chce) i wszystkie firmy wysłały paczki w poniedziałek (potwierdzone drukami nadania). Pierwszy we wtorek był kurier 7 z dwoma paczkami z różnych miejsc Polski okolo 14 godz, drugi DHL tego samego dnia o 21:30 (myślałem że go pogonie bo mi dziecko dzwonkiem obudził), w środę była poczta polska paczka priorytetowa i reszta, z ostatnią paczką dzisiaj zameldował się Kolporter.
Za namową robina postanowiłem skorzystać z wysylajtaniej.pl. Paczka dosyć spora - 80x60x30cm, waga około 30kg. Wypełniłem formularz na stronie, wybrałem UPS, poprosiłem o przyjazd kuriera w piątek w godzinach 8-12. Na maila przyszedł list przewozowy, wydrukowałem, nakleiłem na paczkę. Koszt przesyłki - całe 18,65zł :) W piątek rano jeszcze telefon z informacją, że niestety kurier nie może przyjechać w wybranych godzinach, może być 14-17. Był około godz.15, zabrał paczkę. Mam nadzieję, że jutro odbiorca ją otrzyma ;)
Jeżeli chodzi o siódemkę...
w ostatnim czasie narazili się strasznie. Wysyłałem kilka filmów i to nie z dnia na dzień.
Film nadany w piątek 10.12. nie dociera do kina w środę! Mało tego pomylili ciężarówki zamiast na sortownię do Bydgoszczy film dociera do Gdyni. Do piątku nie udało im się odesłać filmu tak, żeby dotarł do kina docelowego.
Kolejny film wysłany w poniedziałek nie dociera na piątek!
W środę wysyłam kolejne 2 filmy na piątek. Paczki są zamienione i docierają odwrotnie do kin.
To jest jakaś żenada. Śledzenie paczki na stronie działa tak mizernie, że żal wiadomo co ściska :(
To się pożaliłem trochę :)
mac.serafin
19-12-2010, 20:32
To ja też ponarzekam, w czwartek została do mnie wysłana paczka UPSem. Z racji tego że jestem chory prawie cały piątek siedziałem w mieszkaniu (nie było mine tylko na 2h bo musiałem jechać na uczelnie) a kuriera jak nie było tak nie było, tak samo jak awizo. Na stronie ciągle było napisane że paczka w przewozie, zadzwoniłem do BOKu i niezwykle miła pani mi powiedziała że w związku z atakiem zimy (?!) paczka trafi dzisiaj do mnie. Koło godziny 11 kurier przywiózł mi paczkę przepraszając, powiedział że mają tyle zaległości że musi jeszcze jutro rozwozić. Mimo mojego współczucia dla kurierów troszkę się wkurzyłem, bo 3 dni to idzie paczka priorytetowa za 1/3 ceny...
Zapytam w tym temacie:
która firma kurierska odbierze ode mnie paczkę? UPS którym zawsze wysyłam nie chce się tego podjąć, bo podobno mają duże zaległości przez warunki pogodowe... nie mam z nimi umowy.
Który kurier się podejmie? :P
UPS którym zawsze wysyłam nie chce się tego podjąć, bo podobno mają duże zaległości przez warunki pogodowe... nie mam z nimi umowy.
Mnie ostatnio UPS zaskoczył pozytywnie. Paczkę dostarczyli w niedzielę (nadana w piątek), kurier powiedział, że mają tyle roboty, że dostarczają nawet w niedzielę.
to fakt, też mnie zaskoczył pozytywne w ten weekend (paczkę nadaną w piątek dostałem w sobotę - nigdy się nie zdarzało :D ). Zawsze korzystam z UPSu i jestem bardzo zadowolony, tylko zależy mi teraz na wysyłce kół do auta, muszę to zrobić jutro... który kurier podejmie się tego teraz? Macie jakieś świeże doświadczenie?
do mnie (male miasto ok. 30km od Bialegostoku) dojezdza kazdy kurier - DHL, DPD, siodemka, UPS i jeszcze inne cuda. Zadnego problemu od poczatku zimy, a kazda paczka jest nastepnego dnia po nadaniu :) ostatnio tez w soboty
wiec pewnie duzo zalezy od regionalnego biura konkretnej firmy
Ehhh :D
albo mnie nie rozumiecie, albo ja was :P
do mnie też każdy dojeżdża, dowożą mi wszyscy paczki na czas, tylko nie chcą ODBIERAĆ ode mnie, z powodu zaległości przez pogodę. I szukam firmy, która zechce odebrać:P
Ehhh :D
albo mnie nie rozumiecie, albo ja was :P
Nie unoś się. Poprzednie posty nie były odpowiedzią na Twój.
A w odpowiedzi na Twoje pytanie. Załóż sobie konto na np. wysylajtaniej.pl i przyjadą bez problemu.
Co innego jest kwestia terminowości. Ostatnio mają naprawdę sporo roboty i wszystkie firmy mają od czasu do czasu jakieś obsunięcia.
Ja wczoraj wysłałem dwie paczki przez UPS z dwóch różnych miejsc w kraju i obie są opóźnione.
ps. Jest jeszcze firma dwiepaczki.pl ale z ich usług jeszcze nie korzystałem. Jest tam chyba trochę taniej niż w wysylajtaniej.pl
Kasandra
22-12-2010, 13:53
Nikt Ci nie odbierze, sam musisz zawieźć
Ja się właśnie nacięłam i mimo, że juz kilka dni temu zapłaciłam to się okazało, że d... blada.
Zażądałam więc zwrotu kasy a po pracy sama zajadę do UPSa
j_szczygiel
22-12-2010, 15:17
durom - ostatnio sprawdzalem koszty przesylek na terenie UE (umowe mam tylko na spedycje krajowa), i najtaniej wychodzi kurjerzy.pl - wysylaja UPSem. Roznica rzedu 10-20 PLN ale zawsze to cos ;)
ja mam umowę z K-EX (d. Kolporter expres) a nie wysyłam dużo i ceny mam poniżej 20 zł (netto) za paczkę do 30 kg, czasem są problemy, ale to co się dzieje teraz to koszmar. Miałem UPS, zmieniłem bo jak jakieś dwa lata temu zmienili system to nie chcieli odbierać przesyłek zapakowanych np. w worki foliowe, bel materiału itp. Ale jeśłi idzie o jakość usług to byli najlepsi.
Tak jak pisałem wcześniej, korzystałem w zeszłym tygodniu z usług UPS przez wysylajtaniej.pl. Kurier w piątek przyjechał do domu odebrać paczkę.
Durom - ja się nie unoszę ;)
zamówiłem DHLa przez wysylajtaniej.pl . Mam nadzieję że będę zadowolony :)
Wątku w całości nie czytałem -- ale podzielę się własnym doświadczeniem.
Mowa o K-EX.
Przegrali nawet z Pocztą Polską (a to już osiągnięcie).
Paczka nadana 21.12, w magazynie w Krakowie (czyli u celu, bo do krakowa była wysyłana) trafiła 22.12 -- póki co jest super.
Dziś (24.12) telefonicznie dowiedziałem się, że "tak, paczka leży w magazynie i zostanie dostarczona po świętach". Jak łatwo się domyślić - w paczce był prezent świąteczny, który dziś ma trafić pod choinkę.
Odebrałem osobiście w magazynie, ledwie zdążyłem, bo czynne mają dziś do 12-stej.
Najzabawniejsze jest to, że Pani w BOKu (tu na miejscu w Krakowie) powoływała się na złe warunki pogodowe jako przyczynę opóźnienia. Zapewniam, że zarówno 22 jak i 23 jak i dziś warunki w Krakowie nie są przeszkodą w poruszaniu się po mieście. Ot, nieróbstwo albo kulawa logistyka i tyle.
U-ni-kać.
Zdecydowanie wolałbym dopłacić drugie tyle i cieszyć się spokojem już 22-giego, a 23-ego ten prezent pieczołowicie pakować.
To już nie pierwsza taka historia z K-EX w tym roku.
Dodam jeszcze, że paczki wysłane 21-szego (w liczbie sztuk 3, z różnych części polski) Pocztą Polską - paczką priorytetową - dotarły w nienaruszonym stanie wczoraj rano. I to z pocałowaniem w rękę listonosz wniósł je na 3 piętro. Czyżby czasy się zmieniały? :)
Witam wszystkich!
Szukając taniego kuriera trafiłem na ten wątek. Osobiście skorzystałem ze strony http://kurier-gmr.pl .
Przyjechał do mnie kurier firmy DPD odebrał przesyłkę i dalej było wszystko ok. Ceny przyzwoite, na pytania które zadałem przez gg szybko zostały udzielone odpowiedzi.
Pozdrawiam
A może ktoś mi polecić tanią firmę żeby odebrać towar z Anglii ? Co do towaru są to trzy kufry motocyklowe (jeden nie typowy - na broń długą)
maciey75
07-04-2011, 15:46
Ci tez daja rade na rynku krajowym https://www.kurjerzy.pl/ ;)
Taka ciekawostka w temacie kuriera:
http://myapple.pl/iphone-ipod-touch/204662-cegla-zamiast-iphone-4s-od-orange-i-dpd-ostrzezenie.html#post1743263
Zawsze sprawdzaj swoją przesyłkę przy kurierze!
W firmie mamy podpisaną umowę z UPS. Współpracujemy z nimi od dwóch lat i jak do tej pory nie zdarzyła się ani jedna wpadka, a przesyłek wysyłamy ok 40-50 miesięcznie.
Wcześniej współpracowaliśmy z siódemką i było różnie.
Pocztę omijam z daleka jak tylko mogę. Nie dość, że cena wyższa to jeszcze ile czasu trzeba poświęcić na stanie przed okienkiem. Masakra!
Dla osób prywatnych utworzonych jest wiele portali dzięki którym można za rozsądne pieniądze wysłać paczkę UPS-em.
Ostatnio znalazłem coś takiego. (https://www.wysylajtaniej.pl/index.php?akcja=zamowtransport&step=__reset#zamow) Z tego co widzę to mają korzystne ceny przesyłek.
wlasnie na stronie http://www.wysylajnajtaniej.pl zrobilem sobie wycene przesylki z Bialegostoku do Belfastu, przesylka o wymiarach 50/50/50 i wadze 3kg z ubezpieczeniem 1000PLN i wyszedl mi nie cale 24PLN... nie chce mi sie w to wierzyć. Musze chyba zadzwonic do nich :D
edit: ten kalkulator nie rozpoznaje kodow krajow innych jak Polska...
j_szczygiel
18-11-2011, 13:28
Sprawdz na Kurjerzy.pl - tam dziala ;) Za paczke do Finlandii 5kg placilem niegdys ok 130 PLN netto, jednak uslugi transportu do tego kraju sa jednymi z najdrozszych w Europie.
wlasnie na stronie http://www.wysylajnajtaniej.pl zrobilem sobie wycene przesylki z Bialegostoku do Belfastu, przesylka o wymiarach 50/50/50 i wadze 3kg z ubezpieczeniem 1000PLN i wyszedl mi nie cale 24PLN... nie chce mi sie w to wierzyć. Musze chyba zadzwonic do nich :D
edit: ten kalkulator nie rozpoznaje kodow krajow innych jak Polska...
Ja podałem adres strony wysylajtaniej.pl (https://www.wysylajtaniej.pl/index.php?akcja=zamowtransport&step=__reset#zamow), a nie wysylajnajtaniej;)
Tam spokojnie kalkulator rozpoznaje inne kraje i wyliczył paczkę o podanych wymiarach na kwotę ok 204zł.
Ja sie odnioslem do pierwszego postu w tym watku, w ktorym to robin102 umiescil www.wysylajnajtaniej.pl i napisal, ze zasiek jest europejski.
Juz wszystko wyjasnilo sie, po wejsciu na www.wysylajnajtaniej.pl i przejsciu w dzial przesylek miedzynarodowych zostaje przeniesiony do http://www.eurokurier.pl/