PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 i obiektywy Zuiko OM.

Vifoto
08-12-2010, 16:06
Przez ostatnie dwa lata cieszyłem się Olympusem E-510. Uzupełniłem go o dodatkowe obiektywy, w tym kilka szkieł Olympus Zuiko OM. To dobre szkiełka z dużym światłem. Z racji małego register distance system 4/3 dobrze współpracuje z obiektywami z poprzednich lat. Zakupiłem dodatkowo Nikon D90, Ma nowszą i lepszą matrycę, silnik AF w obiektywie i kilka innych walorów. Z racji dużej register distance inaczej tu ze współpracą z obcymi obiektywami. Postanowiłem jednak zaproponować mu wykorzystanie posiadanych Zuiko OM. Co do jakości tej optyki w porównaniu do Heliosów i Pentaconów to inny temat.
Wykorzystałem przejściówkę Nikon-T2 (bagnet), wykonałem bagnet OM i oprawkę soczewki. Całość ma grubość 7mm. Przejściówka może pracować z soczewką i bez może też być wykorzystana jako T2. Przejściówka uzupełniona lub nie pierścieniami pośrednimi może być wykorzystano do makro w dowolnym zakresie odwzorowania bez ingerencję w optykę.
Przeprowadzone próby z soczewką i obiektywami Zuiko 28-F2,8; 50-F1,8; 135-F2,8 i Tokiną 200-F3,5 wypadły moim zdaniem nader pomyślnie. Fabryczne wielosoczewkowe podwajacze ogniskowej zwiększają ogniskową 1,5 lub 2 razy. W moim przypadku dla obiektywu 28mm zwiększono register distance o 25% a dla obiektywu 200mm tylko 3%. Soczewka wewnątrz aparatu bez powłok mniej narażona jest na odblaski.
Wypadało by uzupełnić to co napisałem odpowiednimi fotkami. Dwa poprzednie posty uzupełnione fotkami zostały potraktowane inaczej. Pomimo że fota była opatrzona napisami potraktowana była jako badziewny zamysł artystyczny. Wykonałem po zakupie D90 fotki próbne zamku w Mosznej bogatego w architektoniczne szczegóły. Jeżeli będzie zainteresowanie to wykonam podobną serię D90 z obiektywami Zuiko.
Nie będę obrażony gdy post jako nie interesujący zostanie usunięty.

Mavierk
08-12-2010, 16:46
a nie myslałeś o tym?
http://www.leitax.com/OlympusOM-lens-for-Nikon-cameras.html

Vifoto
08-12-2010, 17:33
Takie rozwiazanie też rozpatrywałem. Obiektywy Zuiko w moim przypadku wykorzystywane są przez system Olympus E i analogowy aparat OM-40.
Do D90 chcę wykorzystać do makro oraz przeniesienia filmu do cyfry duplikatorem. Wykorzystanie jako tele do D90 to dodatkowy bonus. W tej sytuacji wymiana mocowania w obiektywie odpada. Ponadto Fujica ma RD ok. 43mm. Nie rozbieralem Zuiko ale Nikon ma 0,5mm więcej niż Zuiko.