Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D90. Robienie zdjęć z wbudowaną lampą błyskową.

Flot83
08-12-2010, 14:07
Cześć,
Robiąc zdjęcia z użyciem wbudowanej lampy błyskowej zauważyłem pewną zwłokę miedzy naciśnięciem spustu migawki a zrobieniem zdjęcia. Czym to może być spowodowane?

berbor
08-12-2010, 14:25
Może masz ustawioną lampę na 2 kurtynę (rear) i lampa wyzwala sie na sam konciec przed zamknieciem migawki.

mpwt
08-12-2010, 14:39
...albo redukcja "czerwonych oczu".

cheyenne
08-12-2010, 14:57
...albo redukcja "czerwonych oczu".

raczej na pewno
przedbłyski opóźniają migawkę i jest to normalne dla tego ustawienia
zmień w menu aparatu - poczytaj instrukcję :)

matys
08-12-2010, 16:45
a może po prostu jest ciemno i aparat dłużej ostrzy????? zastanów się zanim spytasz....

Flot83
10-12-2010, 10:32
a może po prostu jest ciemno i aparat dłużej ostrzy????? zastanów się zanim spytasz....
Panie Matys.... może nie bylo ciemno i aparat nie ostrzył dłużej.... Sprawdziłem to w każdych warunkach i zawsze działo się to samo. Proponuje abyś Ty się zastanowił zanim komuś zechcesz udzielić radę....

panoramix
10-12-2010, 15:30
Najlepsza rada to taka, byś poczytał instrukcję. Stare przysłowie mówi: " Gdy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję obsługi ". mpwt i cheyenne, podali Ci przyczynę.

amirez
10-12-2010, 21:38
Panie Matys.... może nie bylo ciemno i aparat nie ostrzył dłużej.... Sprawdziłem to w każdych warunkach i zawsze działo się to samo. Proponuje abyś Ty się zastanowił zanim komuś zechcesz udzielić radę....
-------------------------------------
Sarkazm na tym forum mile widziany nie jest.
Po Twoim poście trudno wyrokować co jest powodem problemu, mimo to wszyscy starają się pomóc.
Weź to proszę pod uwagę ;)

pppppp
10-12-2010, 22:39
Cześć,
Robiąc zdjęcia z użyciem wbudowanej lampy błyskowej zauważyłem pewną zwłokę miedzy naciśnięciem spustu migawki a zrobieniem zdjęcia. Czym to może być spowodowane?

więcej newtonów na spust migawki znaczy mocniej ciśnij to szybciej błyśnie
a bez sarkazmu jak chcesz błyskać znaczy ciemno jak ciemno dłużej ostrzy, błysk na drugą kurtynę to chyba nie, to ułamki sekund nawet przy czasie 1/15s - nie zauważy oko,
prędzej redukcja czerwonych oczu bo to już trochę trwa ale wszystko jest w .... instrukcji

maur26
26-12-2010, 16:06
Witam.
Ja u siebie zauważyłem, że czasami nawet jak jest potwierdzenie ostrości (zielona kropka) to jednak wystąpi mała zwłoka po wciśnięciu do końca spustu migawki. Nie wiem czym to jest spowodowane.

bogdi64
26-12-2010, 16:13

bardzo dobra i prawidłowa odpowiedź - po prostu wyłącz wspomaganie AF

anrom
28-12-2010, 21:31
A może po prostu potrzebuje czas na naładowanie lampy?

Kobi
12-02-2011, 01:06
Witam, mam podobne spostrzeżenia. Dotyczą trybów półautomatycznych. Od naciśnięcia migawki mija trooochę czasu do błysku/zdjęcia. Na auto jest szybciej. Zatem czas ładowania lampy odpada, "Rear" też.
PS Sprawdziłem - pomogło wyłączenie redukcji czerwonych oczu.

zawaro
12-02-2011, 03:18
Witam. Miałem to samo. Ktoś, może ja sam, przełączył lampę na redukcję czerwonych oczu. Wyłączenie pomogło. Sprawdźcie.