PDA

Zobacz pełną wersję : Zabezpieczenie zawartości strony

KaeF
08-12-2010, 02:29
Jak uchronić swoje prace przed hotlinkowaniem?
Coś przydatnego dla posiadających własne strony internetowe, sprzedawców allegro etc.:

http://www.varlog.pl/2010/02/zabezpieczamy-nasz-kontent-przed-hotlinkowaniem/

Władca Pixeli
08-12-2010, 03:03
Moja metoda jest łatwiejsza.
Jeżeli ktoś na innej stronie linkuje zdjęcia bez zgody to na swojej stronie zamieniamy zdjęcie na inne a podlinkowane zdjęcie zamieniamy na tekst w stylu "Jestem złodziejem. Zdjęcie ukradzione z innej domeny".
Po takiej zamianie reakcja jest bardzo szybka :mrgreen:

2pompony
08-12-2010, 03:54
No przecież można to połączyć! :)

Przy czym najlepiej miał to zrobione koleżka: jakiś skrypt sprawdzał refferrera, a jeśli się nie zgadzał (to znaczy wywołanie było nie z jego strony, tylko skąd inąd), zamiast poprawnego zdjęćia serwer wysyłał właśnie coś takiego, o czym wspomina Władca Pixeli. Przy którymś piwie koleżka wpadł na pomysł, żeby ta cała akcja odbywała się nie od razu, a powiedzmy po czterdziestym wywołaniu.

Efekt był taki, że ktoś hotlinkował, sprawdzał, czy działa - a po paru wywołaniach dopiero obrazek się zmieniał, jak autor szedłjuż gdzie indziej uważając, że wszystko gra. Zdjęćie przedstawiało dorodnego buraka z podpisem jestem burakiem z cudzymi obrazkami, czy coś takiego.

Pamiętam, że koleżka dostał szczególnie dużo oburzonych maili pełnych bluzgów i inwektyw - czym nie omieszkał się pochwalić. :)

kisio
08-12-2010, 12:06
Ja największy ubaw miałem kiedy ktoś hotlinkował na allegro :D Obrazek od razu podmieniany był na jakiś nowy model Bravii z wielkim napisem 'GRATIS do każdego zakupu!' :D Ale się aukcje szybko kończyły :D

jurekb
08-12-2010, 19:41
No przecież można to połączyć! :)

Przy czym najlepiej miał to zrobione koleżka: jakiś skrypt sprawdzał refferrera, a jeśli się nie zgadzał (to znaczy wywołanie było nie z jego strony, tylko skąd inąd), zamiast poprawnego zdjęćia serwer wysyłał właśnie coś takiego, o czym wspomina Władca Pixeli. Przy którymś piwie koleżka wpadł na pomysł, żeby ta cała akcja odbywała się nie od razu, a powiedzmy po czterdziestym wywołaniu.

Efekt był taki, że ktoś hotlinkował, sprawdzał, czy działa - a po paru wywołaniach dopiero obrazek się zmieniał, jak autor szedłjuż gdzie indziej uważając, że wszystko gra. Zdjęćie przedstawiało dorodnego buraka z podpisem jestem burakiem z cudzymi obrazkami, czy coś takiego.

Pamiętam, że koleżka dostał szczególnie dużo oburzonych maili pełnych bluzgów i inwektyw - czym nie omieszkał się pochwalić. :)

Jeśli ktoś ma namiary na taki skrypt to chętnie bym skorzystał.

stig
08-12-2010, 19:43
Jeśli ktoś ma namiary na taki skrypt to chętnie bym skorzystał.Ja również. :)

2pompony
08-12-2010, 21:14
Podobno kwestia jednej pętli i jednego czy dwóch warunków w byle jakim oskryptowaniu serwera http... Jak go spotkam, to spytam w czym to zrobił, ale z tego co pamiętam, był fanem Pearl'a - taki język.

Potrafię sobie wyobrazić algorytm: pętla: warunek - sprawdzenie ilości > albo sumowanie, albo drugi warunek i na końcu 'if': jeśli mniejsze lub równe 39 > dodaj 1 do licznika, a jeśli to nieprawda > wyświetlaj obrazek o adresie. CO innego jednak napisać algorytm, a co innego sam skypt na serwerze - tego nie potrafię.

kh29228
08-12-2010, 21:33
ja korzystam z usług hostingu w webd.pl i tam panel administracyjny ma opcję blokowania hotlinkowania - łatwo, prosto i przyjemnie:D

Władca Pixeli
09-12-2010, 04:13
http://www.htaccesstools.com/hotlink-protection/
Strona generuje kod za nas. :mrgreen:

stig
09-12-2010, 09:54
http://www.htaccesstools.com/hotlink-protection/
Strona generuje kod za nas. :mrgreen:Przy pomocy .htaccess mozna to zrobic chyba na wiekszosci serwerach, ale skrypcik o ktorym pisal 2pompony jest przyjemnie zlosliwy... ;)

Michał Jędrak
09-12-2010, 10:24
No skrypt jest fajny, przydałby się.

drhardware
09-12-2010, 10:38
Ja pamiętam głośną sprawę na Allegro, kiedy to zamiast podlinkowanych zdjęć pojawiały się wielkie przyrodzenia z napisem "Jestem Kutasem" :)

docxxx
09-12-2010, 10:50
Mozna rowniez ustawic zdjecie zastepcze zamiast tego hotlinkowanego. Ile to juz razy na Allegro zamiast ukradzionego zdjecia produktu widnial stosunek plciowy dwoch panow :mrgreen:

kisio
09-12-2010, 11:08
No dobra, przyłapaliście mnie :D Ale potem z tego zrezygnowałem i dawałem sprzęt RTV gratis ;)