Zobacz pełną wersję : Następca Nikon D700 uzależnienie Nikona od SONY?
Jak myślicie, kiedy pojawi się następca D700? Zaryzykuję tezę, że dopiero wtedy gdy SONY wyprodukuje nową pełnoklatkową matrycę, problem w tym, że jakoś się na to nie zanosi, SONY skupiło się na bezlusterkowcach i APS-C kolejnych wersjach. Czy w takim razie w najbliższej przyszłości, powiedzmy w ciągu 2 lat na następcę D700 nie ma co liczyć? D7000 pojawił się dopiero gdy pojawiła się nowa matryca - ta sama co w SONY A580 i w Pentaxie K-5, a jeśli SONY w ogóle zrezygnuje z pełnej klatki?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=127512 -- zdaje się tu jest miejsce na takie historyjki.
IMO - zamknąć.
a pokaż mi w jakich modelach Sony jest matryca zbliżona do tych z d700, d3, d3s hmm? :)
Jest to zagadka, moja teoria jest taka, że matryca w A900, A850, D700, D3, D3s i D3x to ta sama matryca tyle że przekombinowana programowo, innego wytłumaczenia nie znajduję, gdyby Nikon robił swoje matryce pochwaliłby się tym, tymczasem w temacie pełnoklatkowych matryc Nikona nie ma jednoznacznego stanowiska firmy tylko same domysły i półprawdy.
LordYoghurt
07-12-2010, 18:58
D7000 pojawił się dopiero gdy pojawiła się nowa matryca - ta sama co w SONY A580 i w Pentaxie K-5, a jeśli SONY w ogóle zrezygnuje z pełnej klatki?
Chyba jednak nie ta sama - wymiary fizyczne matryc nieco się różnią. Raczej jest to ta sama generacja matryc i być może pewne wspólne nowe technologie i patenty, zwłaszcza że Nikon twierdzi że ta matryca to ich dziecko i jakoś nikt, w tym Sony, nie protestuje.
Mnie też chodzi po głowie pełna klatka i też wyglądam następcy D700. Liczę że postęp będzie tego kalibru co między D90 a D7000. Używiom, uwidim.
Mnie też chodzi po głowie pełna klatka i też wyglądam następcy D700. Liczę że postęp będzie tego kalibru co między D90 a D7000. Używiom, uwidim.
A co jest złego w D700, że tak wyczekujesz następcy ?
nie kreci filmow, ISO moglo by byc lepsze, malo mpxow, lepiej rozmieszczone pkty AF.
LordYoghurt
07-12-2010, 19:48
JESZCZE lepsze ISO, wizjer 100%, tryby programowalne, lepsze AWB, filmy... coś tam by się znalazło ;-)
zamykam bo jest watek na temat spekulacji ;)