Zobacz pełną wersję : mniej paprochów
czy zauważyliscie, że do matrycy d200 mniej lgną pyłki?
Body mam prawie rok, a matryca prawie czysta, mimo, że coraz częściej zmieniam obiektywy. Po co jak kupiłem 18-200? :) Zacznę przechodzic na stałki.
Na d70 miałem wiele szybciej pełno kurzu.
kolega na d80 tez to spostrzegł, ma je co prawda krócej, bo nowszy to model - ale ma czystą matrycę.
Co oni zmienili? Mniej sie elektryzuje? Są grubsze filtry i syfki są dalej od matrycy?
Też tak macie czy mi sie wydaje?
potwierdzam! nawet ostatnio robilem z ciekawosci fote na bardzo malym otworze i jest czysto! po 7 miesiacach :)
MzMarcin
09-01-2007, 13:30
czy zauważyliscie, że do matrycy d200 mniej lgną pyłki?
Body mam prawie rok, a matryca prawie czysta, mimo, że coraz częściej zmieniam obiektywy. Po co jak kupiłem 18-200? :) Zacznę przechodzic na stałki.
Na d70 miałem wiele szybciej pełno kurzu.
kolega na d80 tez to spostrzegł, ma je co prawda krócej, bo nowszy to model - ale ma czystą matrycę.
Co oni zmienili? Mniej sie elektryzuje? Są grubsze filtry i syfki są dalej od matrycy?
Też tak macie czy mi sie wydaje?
D O K Ł A D N I E :), myślałem że tylko tak się zdaje albo mam cholerne szczęście więc nie pisałem :). Przez rok naprawdę niedbania o czystość matrycy(zmieniania obiektywów gdzie popadnie w polu i "jak popadnie" heh), efekt jest taki że mam całe wnętrze zasyfione łącznie z lustrem i matówką… Matryca za to niemal czysta… zresztą mam wrażenie jak by te pyłki same odpadały od klepania lustra…
Chyba zbieg okolicznosci. W rocznym D200 -- mam caly czas czysto. Drugi -- polroczny -- czyscilem dwa razy.
a d70 jak często czyscisz? (czyściłeś)
a d70 jak często czyscisz? (czyściłeś)
Prywatnego -- przez prawie dwa lata czyscilem jakies 4 razy. Ale wtedy robil jako jedyne body, wiec czestotliwosc zmiany szkiel byla duzo wieksza. Sluzbowego nie czyscilem jeszcze ani razu. ;)
Ja dla odmiany, robiąc zdjęcia makro moim D70, dość często zdejmowałem i zakładałem obiektyw (kilkakrotnie w ciągu dnia) w terenie i muszę przyznać, że dmuchać gruchą musiałem parę razy w miesiącu. Może dlatego, że przy przysłonach rzędu f16-40 widać wyraźnie każdy pyłek, a ktoś kto robi zdjęcia mniej przymykając obiektyw kropek na zdjęciach nie zauważa.
ja nie potwiardzam. 3 dni temu czyscilem matryce po roku uzywania aparatu bo bylo troche pylkow. w D70 mialem dokladnie taka sama czastotliwosc czyszczenia, wiec chyba nic nie zmienili.
Nie podzielę optymizmu większości wypowiadających się w sprawie przylegania/niprzylegania paprochów do matrycy D200...
W moim wypadku mam body 4 miesiące i sałe "uświnione"... czas chyba czyścić... tylko jak?
Gruchą ;) Przeszukaj forum, jak masz pytania.
Z tego co się orientuję to d70 nie ma ultradźwiękowej kurtyny przeciwpyłowej na matrycy, D 200 ma i pewnie stąd ta różnica. mam oba body i 70 czyściem już wielokrotnie a 200 jeszce wogóle i jest nadal czyściutka.
Z tego co się orientuję to d70 nie ma ultradźwiękowej kurtyny przeciwpyłowej na matrycy, D 200 ma Gdzie to wyczytales?
no ja tez potwierdzam, ze D200 w porownaniu z D70 jest jakby bardziej kurzofobowy.
przedmuchiwalem jak na razie tylko raz, a juz roczek z okladem mu strzelil.
teoria ;) - koństruktorzy D200 podpieli dodatnie napiecie na obudowe matrycy i odpycha kurz. W zamian za to bateryjka zdycha po 300stu strzalach ;)
Witam, a propos pyłków na matrycy. Na jednym z forów internetowych przeczytałem o sposobie czyszczenia matrycy w D100 bez zasilacza. Polega to na zdjęciu obiektywu ustawieniu czasu na B i wciśnięciu migawki. Lustro wtedy się podnosi i można wyczyścić filtr. Mam jedno zasadnicze pytanie czy to jest bezpieczne dla aparatu???
no ja też nie mam od roku ani jednogo paprocha w D200...
D200 też nie mam, ale to się pewnie niedługo zmieni :)
Gdzie to wyczytales?
Nie pamiętam, ale poszukam.
Byćmoże, że chodzi o innego rodzaju ochronę, ale coś mi się po głowie kołacze, że matryca jest jakoś chroniona przed zanieczyszczeniami.
czyli paprochy nie wynikaja ze zmany szkla a z nieszczelnosci body ?
Nie pamiętam, ale poszukam.
Byćmoże, że chodzi o innego rodzaju ochronę, ale coś mi się po głowie kołacze, że matryca jest jakoś chroniona przed zanieczyszczeniami.
może to powłoka z Pronto, przeciwko kurzowi, miałem coś podobnego do mebli, cos na podobnej zasadzie oczywiście :)
Nie wykluczam oczywiście, że Nikon cos zmienił - ale z drugiej strony gdyby tak było to we wszystkich materiałach reklamowych było by o tym głośno.
a moze to cichy spisek nikona :)
może to powłoka z Pronto, przeciwko kurzowi, miałem coś podobnego do mebli, cos na podobnej zasadzie oczywiście :)
Rzeczywiście, to może być Pronto ;) <lol>
Za dużo czytam o innych aparatach i za mało śpię :/
Witam po raz pierwszy na forum :-))
Posiadam jeszcze D70 i już D200. Zapomnieliście Panowie o takiej subtelności, że D70 ma matrycę "przykrytą" tylko lustrem, natomiast w D200 mamy jeszcze prawdziwą migawkę przed matrycą.
Pozdrawiam Wojtek Sz.
krzysztofisko
13-02-2007, 00:54
Mogę tylko powiedzieć, że zarówno D70/D70s łapie pyłki, które na szczęście w 90 % dają się usunąć zwykłą gruszką jak i D200 po paru miesiącach używania złapał mi jeden pyłek, ale - tradycyjnie: gruszka pomogła. :-D
Witam po raz pierwszy na forum :-))
Posiadam jeszcze D70 i już D200. Zapomnieliście Panowie o takiej subtelności, że D70 ma matrycę "przykrytą" tylko lustrem, natomiast w D200 mamy jeszcze prawdziwą migawkę przed matrycą.
Pozdrawiam Wojtek Sz.
Witam!
tak dla scislosci, D70 ma tez migawke"prawdziwa" przed matryca,
pozdrawiam DR
Po raz pierwszy uniosłem palcem lustro w D70 i faktycznie jest migawka:). człowiek żył w niewiedzy.
Pozdrówka.
Wojtek sz
:D
to jeszcze odkrec te sruby z bokow i od dolu i sie moze okazac, ze ma tez blone filmowa :D
i nalej tam wody, by sprawdzić czy jest szczelna :D (żartuję!!!)
A jak dobrze pogrzebiesz to zobaczysz tego małego maszynistę-japończyka co wywołuje zdjęcia.
Witam, a propos pyłków na matrycy. Na jednym z forów internetowych przeczytałem o sposobie czyszczenia matrycy w D100 bez zasilacza. Polega to na zdjęciu obiektywu ustawieniu czasu na B i wciśnięciu migawki. Lustro wtedy się podnosi i można wyczyścić filtr. Mam jedno zasadnicze pytanie czy to jest bezpieczne dla aparatu???
Chodzi pewnie o wciśnięcie spustu migawki, a nie migawki...? No dobrze, załóżmy, że ustawiłeś i wcisnąłeś. I co dalej? Czekasz, aż się samo oczyści, czy wykonujesz jakąś akcję? :)
A tak poważniej - jeśli tylko dmuchasz gruszką, to będzie to działanie bezpieczne. Jeśli zaś próbujesz w ten sposób czyścić mechanicznie matrycę, no to... uważaj! Jeśli obsunie Ci się palec ze spustu i zleci Ci migawka (otwarcie w czasie "B" działa tak długo, póki trzymasz wciśnięty spust) w czasie, gdy dotykasz czymś matrycy, to najprawdopodobniej zniszczysz sobie roletki migawki. Nie wiem, jak w D100, ale w D70 jest funkcja "Mirror lock-up", służąca do zablokowania lustra w pozycji podniesionej i odsłonięcia matrycy; działa do wyłączenia aparatu lub rozładowania baterii (dlatego zaleca się zasilacz zewnętrzny, np. EH-5).
W D50 zasyfiony filtr miałem od poczatku i zamiatałem go przynajmniej raz wmiesiacu.D200 mam od wrzesnia i z podziwu wyjść nie moge.Moze tam siedzi faktycznie jakis kitajec i wygania syfy :). Obiektywy zmieniam non stop bo mam dwa :)
MzMarcin
17-02-2007, 23:00
Coś z tą matrycą jest na rzeczy... nie ma bata...
DonMaliniacco
26-02-2007, 18:44
No i na moje nieszczescie musze cos tutaj napisac. Dzisiaj zauwazylem, ze mam jakies 2 plamy na fotkach przy f/22. W zasadzie staja sie ledwo widoczne juz przy f/5.6. No i pytanko, co to za cholera? Obiektyw mam tylko jeden i nawet go nie odkrecalem od body. Calosc kupilem raptem 2 miesiace temu. Pytanko... czy to syfki na matrycy, czy tez moze jakas cholera sie obiektywu czepila. Jezeli matryca, to jak sobie z tym fantem poradzic? Jezeli potrzeba, to zamieszcze zdjecie pogladowe moich syfkow :)
Z gory dzieki za wskazowki.
No i pytanko, co to za cholera? Obiektyw mam tylko jeden i nawet go nie odkrecalem od body. Jezeli matryca, to jak sobie z tym fantem poradzic?
Cóż - jeśli odłączasz obiektywu, to nie znaczy, że nic nie może dostać się do środka. Zwróć uwagę, że obiektyw przy zmianie ogniskowej zasysa do środka powietrze i wytłacza je - można efekt tego zobaczyć nad wizjerem (w D70), niektórzy nawet czują ruch powietrza, gdy trzymają oko przy wizjerze.
Jak walczyć? Ano klasycznie - jak już tu tysiące razy pisano - lustro w górę i dmuchanie gruszką.