Zobacz pełną wersję : obiektyw do tanca
Witam! Jestem tu nowy i równiez nowym uzytkownikiem nikona d5000. Prosze o porade jaki obiektyw do focenia turniejów tanecznych? Pozdrawiam!
Marcin Borkowski
06-12-2010, 22:00
z jakiej odległości będziesz robił zdjęcia? ile masz do wydania?
jakiś szybki żeby dorównał parze tańczącej ;-)
zapraszam do działu obiektywy ;-)
z jakiej odleglosci? no to jz zalezy od sali!!! A do wydania-moze 1500
spokojnie wystarczy 35/1,8
Marcin Borkowski
06-12-2010, 22:13
zależy od sali ale mozesz określić czy to bedzie 100m czy 2m
Prosze o porade jaki obiektyw do focenia turniejów tanecznych?szukaj takich, ktore po parametrach ogniskowych i swietle, maja dopisek "dedicated for a dance tournament".
szukaj takich, ktore po parametrach ogniskowych i swietle, maja dopisek "dedicated for a dance tournament".:mrgreen:
O czym wy mówicie? To powinien być jakiś zoom klasy 70-200 (albo jakieś stałki z tego zakresu). Szkła powinny być szybkie (AFS) i jasne (f/2.8 max), bo tam bywa dość ciemno. Wszystko co krótsze i ciemniejsze nadaje się raczej do zabawy, niż do sensownego focenia.
Kolega nie sprecyzował kilku ważnych rzeczy.Czy będzie focił zza parkietu, czy będzie wchodził na parkiet(wesele) czy mają to być jakieś turnieje, itp
jackrabbit
06-12-2010, 22:23
z jakiej odleglosci? no to jz zalezy od sali!!! A do wydania-moze 1500
funtow czy euro? ;)
Kolega nie sprecyzował kilku ważnych rzeczy.Czy będzie focił zza parkietu, czy będzie wchodził na parkiet(wesele) czy mają to być jakieś turnieje, itp
A może by tak przeczytać pierwszego posta.
Tylko W O O O L N O i U W A A A Ż N I E
Wiem, że to niełatwe, ale może jakoś się uda. :wink:
no faktycznie jakoś posklejałem i doczytałem.
70-200 2,8 Sigma ci wystarczy tylko dołóż troszkę i wybierz dobry egzemplarz.
Damiankck
06-12-2010, 22:41
sigma 70-200 2.8 moze jak sie dobrze postarasz to kupisz w tej cenie, ale bedzie sie trzeba naprawde postarac.
robiłem niedawno turniej taneczny na sali średniej wielkości (bez wchodzenia na parkiet, tylko z pozycji sędziów) i 35 była dla mnie za krótka (DX) - zdecydowanie wolałbym mieć 50, a może nawet 85.
z tym budżetem i puszką 35/1.8 lub AFS 50/1.4 albo i to i to używane ;)
wojtas0009
09-12-2010, 16:54
według mnie, warto by poszukać sigmy 50-150 2.8 HSM... widziałem już pare sztuk poniżej 1500zł- dość jasne, zoom fajnie mieć przy tańcach ( według mnie)
Własnie oglądałem fotki z turnieju robione 50-tka i były super. Myśle ze 50 wystarczy ale wiadomo zoomik by sie przydał
A właśnie czytałem ,że z ta sigma to różnie bywa! Nie jest chwalona. Za to tamron - tak!
Dla Ciebie ważna będzie szybkość AF - wg mnie Sigma 50-150 z HSMem jest pod tym względem lepsza od Tamrona. Sigmę mam, Tamrona ma kolega - porównywałem i Sigma była zauważalnie szybsza.
Co do opinii o Sigmie - prawdą jest to co pisze się o miękkości na 150/2.8, jak również to, że po domknięciu o jedną działkę jest już bardzo dobrze. Poza tym w moim subiektywnym odczuciu jest to bardzo dobry obiektyw.
Photoartbox
09-12-2010, 22:49
Co do opinii o Sigmie - prawdą jest to co pisze się o miękkości na 150/2.8, jak również to, że po domknięciu o jedną działkę jest już bardzo dobrze. Poza tym w moim subiektywnym odczuciu jest to bardzo dobry obiektyw.
Prawda jest, ze niektore egzemplarze sa na 150/2.8 miekkie a niektore ostre. Z reszta wypowiedzi sie zgadzam, to bardzo dobry obiektyw, szybki AF, poreczny i wygodny w uzyciu.
damciop03
10-12-2010, 16:33
Ze swojego ponad dwu letniego doświadczenia w fotografowaniu tańca towarzyskiego na turniejach to nie zastąpione jest 50 1.8 do tego przyda się 85 1.8 i najlepiej jakieś tele 2.8 nie można zapomnieć o jakiejś lampce często są przygaszone światła i święcą tylko punktowe kolorowe itp.
Photoartbox
11-12-2010, 11:12
nie zastąpione jest 50 1.8
Niezastapione? Moze tak 50/1.4 sprobowac?
Marcin Borkowski
11-12-2010, 11:22
hehe, oj przecież wiadomo o co chodziło :)