PDA

Zobacz pełną wersję : nasze forum - emotikonki

dame
06-12-2010, 18:23
Cześć,

mam taką sugestię - być może warto rozważyć wyłączenie emotikonki 8)

8) ze względu na to, że tej liczby często używa się w nawiasie (np przy podawaniu max przesłony) to tekst/opis staje się bardzo nieczytelny np przez taki fikołek: f/2.8)

co o tym myślicie?

kh29228
06-12-2010, 18:24
popieram w 100%. w 99,99% przypadków widziana jest ona tylko przy opisie przysłony 2.8

MR
06-12-2010, 18:24
a czy 8 ) nie rozwiazuje problemu ?

dame
06-12-2010, 18:36
owszem rozwiazuje, ale wiele osób tego nie wie lub o to nie dba. Chodzi mi o komfort czytajacych

Rafał_Sz
06-12-2010, 18:58
Często jest z tym problem na giełdzie, gdzie wpisuje się treść ogłoszenia po dwukropku. Moim zdanie nie trzeba wyłączać, wystarczy zwracać uwagę na odstęp.

Imago
06-12-2010, 19:11
Można to samemu wyłączyć:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/b5cf633f6e0d1d17-1.jpg
źródło (http://images35.fotosik.pl/279/b5cf633f6e0d1d17.jpg)
8)

dame
06-12-2010, 19:50
gdzie to mozna ustawic? ja nie widze tej funkcji?

Imago
06-12-2010, 20:06
Jest widoczna zarówno podczas pisania nowego tematu jak i odpowiedzi (pod warunkiem użycia guzika "odpowiedz" a nie "szybka odpowiedź" oraz przy edytowaniu posta pod warunkiem wybrania opcji "idź do zaawansowanych"). I wygląda dokładnie tak jak na wklejonym przeze mnie zrzucie ekranu.

dame
06-12-2010, 20:21
no tak, ale jako czytający dalej nie mam na to wpływu.

z przyjemnością wyłączyłbym w swoim profilu, ale nie ma takiej funkcji.

kazwita
06-12-2010, 21:14
Można to samemu wyłączyć:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/12/b5cf633f6e0d1d17-1.jpg
źródło (http://images35.fotosik.pl/279/b5cf633f6e0d1d17.jpg)
8)

Niestety zastosowanie wzmiankowanej opcji globalnie wyłącza "uśmieszki" w tekście. Wtedy trzeba zrezygnować ze wszystkich "emotikonków" zamiast z jednego niekoniecznie potrzebnego. Tak na marginesie zapytam naiwnie - co to "8)" oznacza, na ile różni się od ":)"?

a czy 8 ) nie rozwiazuje problemu ?
Taka chytra sztuczka załatwia sprawę, jest tylko jedno małe ale - przed nawiasem zamykającym NIE wstawia się spacji (podobnie jak i po otwierającym). Przypadkowe błędy w pisaniu mogą się każdemu przydarzać, ale świadome wprowadzanie ich do tekstu zakrawa wprost na perwersję :).

Pozdrawiam.

dame
06-12-2010, 21:20
ja dalej się upieram, że nie pisząc nic w danym wątku nie mam możliwości wyłączyć idiotycznych emotikon.

swoją drogą oryginalne emotikony były fajne, bo były zrobione z literek. zastępowanie ich obrazkami to zwyczajna tandeta.

koniec końców, jednemu może się to podobać innemu nie. w takiej formie nie podobają mi się emotikonki wcale. chciałbym móc wyłączyć je w profilu na całe forum.

ale skoro nie mam tej mozliwosci, chcialbym prosic o globalne wylaczenie tej jednej, ktora jest wyjatkowo irytujaca. po prostu utrudnia czytanie.

Marian K
06-12-2010, 22:11
A co powiedzielibyście na pisanie bez tych :-?:confused::-|:cry::oops::shock: ...,[...] wynalazków.

Rafał_Sz
06-12-2010, 22:14
A co powiedzielibyście na pisanie bez tych :-?:confused::-|:cry::oops::shock: ...,[...] wynalazków.
Nic. :mrgreen::grin::razz:

stig
06-12-2010, 22:26
a czy 8 ) nie rozwiazuje problemu ?Nie, bo jest nieprawidłowe. Przed nawiasem zamykającym nie stawia się spacji. :)

stig
06-12-2010, 22:27
Wtedy trzeba zrezygnować ze wszystkich "emotikonków"Kryste! Emotikonek, a nie emotikonków!

kazwita
07-12-2010, 01:02
Kryste! Emotikonek, a nie emotikonków!

Cóż, tu zdania są raczej podzielone. Na pytanie o rodzaj tego rzeczownika p. Mirosław Bańko z PWN udzielił takiej odpowiedzi:
[cytat] ...Emotikon został przyswojony polszczyźnie jako rzeczownik męski i tego już nie zmienimy. Obocznie jest używana żeńska forma emotikona, a więc sytuacja jest taka jak ze swarkami: może być i ten skwarek, i ta skwarka. W słownikach PWN na razie jest tylko męski emotikon, motywowany rodzajem gramatycznym słowa obrazek.... [koniec cytatu] źródło (http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=5536)
Wikipedia podaje obie interpretacje: [cytat] Emotikon lub emotikona... [koniec cytatu] źródło (http://pl.wikipedia.org/wiki/Emotikon)
Wikisłownik natomiast twierdzi, że jest to: [cytat] rzeczownik, rodzaj męski [koniec cytatu] źródło (http://pl.wiktionary.org/wiki/emotikon).

Idąc tym tropem założyłem, że TEN emotikon po zdrobnieniu - TEN emotikonek (mógł być emotikuńcio...),w dopełniaczu liczby mnogiej (dalej ze zdrobnieniem) da "emotikonków".

Gdyby jednak "jakimś cudem" okazało się, że jednak nie mam racji - to pozostaje mi (oprócz harakiri) jeszcze jedno honorowe wyjście. Cytując sam siebie

....Przypadkowe błędy w pisaniu mogą się każdemu przydarzać, ale świadome wprowadzanie ich do tekstu zakrawa wprost na perwersję :) ...

stwierdzę, że jak już odkryłem nową perwersję, to trzeba było ją zaraz wypróbować. :D

Pozdrawiam.

Ps. Swarki zamiast skwarków są w tekście oryginalnym, nie poprawiałem go przy cytowaniu. To tak dla porządku.

MR
07-12-2010, 01:19
Niestety zastosowanie wzmiankowanej opcji globalnie wyłącza "uśmieszki" w tekście. Wtedy trzeba zrezygnować ze wszystkich "emotikonków" zamiast z jednego niekoniecznie potrzebnego. Tak na marginesie zapytam naiwnie - co to "8)" oznacza, na ile różni się od ":)"?

Taka chytra sztuczka załatwia sprawę, jest tylko jedno małe ale - przed nawiasem zamykającym NIE wstawia się spacji (podobnie jak i po otwierającym). Przypadkowe błędy w pisaniu mogą się każdemu przydarzać, ale świadome wprowadzanie ich do tekstu zakrawa wprost na perwersję :).

Pozdrawiam.

wiem, ale coz, jak nie mozna gora to trzeba dolem ;)

stig
07-12-2010, 01:34
Cóż, tu zdania są raczej podzielone. Na pytanie o rodzaj tego rzeczownika p. Mirosław Bańko z PWN udzielił takiej odpowiedzi:
[cytat] ...Emotikon został przyswojony polszczyźnie jako rzeczownik męski i tego już nie zmienimy. Obocznie jest używana żeńska forma emotikona, a więc sytuacja jest taka jak ze swarkami: może być i ten skwarek, i ta skwarka. W słownikach PWN na razie jest tylko męski emotikon, motywowany rodzajem gramatycznym słowa obrazek.... [koniec cytatu] źródło (http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=5536)
Wikipedia podaje obie interpretacje: [cytat] Emotikon lub emotikona... [koniec cytatu] źródło (http://pl.wikipedia.org/wiki/Emotikon)
Wikisłownik natomiast twierdzi, że jest to: [cytat] rzeczownik, rodzaj męski [koniec cytatu] źródło (http://pl.wiktionary.org/wiki/emotikon).

Idąc tym tropem założyłem, że TEN emotikon po zdrobnieniu - TEN emotikonek (mógł być emotikuńcio...),w dopełniaczu liczby mnogiej (dalej ze zdrobnieniem) da "emotikonków".Po co ten caly wywod? Nie prosciej byloby usunac przedrostek "emot", ktory wzial sie od "elektro mimiki" -- czyli komputerowo-typograficznego przedstawienia emocji, a skupic sie na wlasciwym slowie, czyli ikona? Siedzisz u kumpla, dojrzales w jego kompie ladne ikonki... I jak powiesz "Zdzichu, skopiuj mi troche tych ikonkow" czy moze jednak "ikonkek"? :)

kazwita
07-12-2010, 02:28
Po co ten caly wywod? Nie prosciej byloby usunac przedrostek "emot", ktory wzial sie od "elektro mimiki" -- czyli komputerowo-typograficznego przedstawienia emocji, a skupic sie na wlasciwym slowie, czyli ikona? Siedzisz u kumpla, dojrzales w jego kompie ladne ikonki... I jak powiesz "Zdzichu, skopiuj mi troche tych ikonkow" czy moze jednak "ikonkek"? :)

1. Bo ja tak lubię wywody :)

2. Pochodzenie emotikona od "ikony" też jest dyskusyjne:
[cytat] Emotikon: błędnie uważa się, że wyraz ten został utworzony z połączenia emotion i icon, choć pochodzi nie od icon, lecz console, w skrócie con. Konsola (klawiatura + ekran) jest nośnikiem owych emocji przekazywanych w tekście. Słowo konsola jest silnie zakorzenione w tradycji systemu operacyjnego Unix, pod kontrolą którego pracujące komputery umożliwiały użytkownikom dostęp do internetowych grup dyskusyjnych (Usenet), gdzie właśnie narodził się zwyczaj stosowania emotikonów. [koniec cytatu] źródło (http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=5536)

3. Gdyby przedmiotem dyskusji był rzeczownik rodzaju żeńskiego - ikona, to wtedy pewnie bym napisał "tych ikonek". Jeżeli mówimy o rzeczowniku rodzaju męskiego (emotikon), a jego zdrobnienie kończy się na spółgłoskę twardą, to tworząc liczbę mnogą dodam końcówkę -ów. Przyjmując obocznie używaną formę żeńską "ta emotikona" można oczywiście napisać jak Kolega "tych emotikonek", co powinno zakończyć polemikę.

4. O, ja już wiem o ściąganiu jakich "ikonek" z komputera Zdzicha mówi Kolega :D. Pewnie ostatnia sesja glamour, czy coś takiego.

5. Człowiek podejrzliwy pewnie stwierdzi, że przypadkiem napisałem "emotikonków", a teraz dorabiam do tego teorię, co zasadniczo może niezbyt odbiegać od stanu faktycznego. Ale jaka to dobra teoria, paluszki lizać :).

Ups, wyszedł kolejny wywód, zamienię więc dwa wywody na dwie wy-wódki :D.

wiem, ale coz, jak nie mozna gora to trzeba dolem ;)
... powiedziała fasolka po bretońsku do ogórków... :D
Zgadza się, jakoś sobie trzeba radzić. Przezwyciężanie trudności sprawia, że się rozwijamy.

Dalej nie jestem pewien znaczenia tej buźki w czarnych okularach "8)" - Blues Brothers smile?

stig
07-12-2010, 09:14
1. Bo ja tak lubię wywody :)

2. Pochodzenie emotikona od "ikony" też jest dyskusyjne:
[cytat] Emotikon: błędnie uważa się, że wyraz ten został utworzony z połączenia emotion i icon, choć pochodzi nie od icon, lecz console, w skrócie con. Konsola (klawiatura + ekran) jest nośnikiem owych emocji przekazywanych w tekście. Słowo konsola jest silnie zakorzenione w tradycji systemu operacyjnego Unix, pod kontrolą którego pracujące komputery umożliwiały użytkownikom dostęp do internetowych grup dyskusyjnych (Usenet), gdzie właśnie narodził się zwyczaj stosowania emotikonów. [koniec cytatu] źródło (http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=5536)Szkoda, ze nie zacytowales Mirka Banko, ktory wyraźnie napisal:

W słownikach PWN na razie jest tylko męski emotikon, motywowany rodzajem gramatycznym słowa obrazek

To jest dopiero bzdura, nie sadzisz? ;) Jak widac wyraznie, geneza meskiego "emotikon" jest irracjonalna. "Ikona", jako okreslenie piktogramu z systemow operacyjnych komputerow, badz tez obrazow sakralnych, zawsze byla, jest i bedzie rodzaju zenskiego. Jak mozna okreslic rodzaj rzeczownika, na podstawie rodzaju jego (nawet nie oczywistego) synonimu ("obrazek")? :)

dame
07-12-2010, 09:20
Panowie, z całym szacunkiem, bardzo odbiegacie od tematu..

Seeker
07-12-2010, 10:47
W każdym razie dobrze wiedzieć, że "ikona" i "konsola" są rodzaju męskiego ;)

dame
07-12-2010, 10:53
a ja czekam, aż ktoś z administracji forum odniesie się do tego wątku... ;-)

swider
07-12-2010, 17:31
Zgadza się, ale skoro chcesz tak bardzo dbać o typografię, sam musisz się poprawić bo popełniasz błędy:

1. Używając dywizu zamiast pauzy (—) czy półpauzy (–).
2. W późniejszych postach, używając trzech kropek pisanych po sobie, traktując je jako wielokropek (…).

;)

stig
07-12-2010, 17:34
Zgadza się, ale jak już tak bardzo dbamy o typografię to sam popełniasz błędy używając dywizu zamiast pauzy (—) czy półpauzy (–), a w późniejszych postach, używając trzech kropek pisanych po sobie, traktując je jako wielokropek (…). ;):D Dobre, dobre... :) O ile jednak spacje przed znakami intepunkcyjnymi potrafia naprawde irytowac, o tyle wstawianie encji na forum chyba mozemy sobie darowac. ;)

swider
07-12-2010, 17:35
:D Dobre, dobre... :) O ile jednak spacje przed znakami intepunkcyjnymi potrafia naprawde irytowac, o tyle wstawianie encji na forum chyba mozemy sobie darowac. ;)
To tylko taka mała złośliwość z mojej strony była. ;)

kazwita
07-12-2010, 21:48
Wszelakie złośliwości Moderatorów przyjmuję z właściwą pokorą, szczególnie jeżeli pozwalają mi one się czegoś nauczyć. Pojęcie „dywiz” już przetrawione, na kolację zostały wielokropki (mniam).
;)

swider
07-12-2010, 22:01
No proszę… nawet zacząłeś używać eleganckich cudzysłowów drukarskich, zamiast tych wstrętnych podwójnych primów. :D

mariush777
07-12-2010, 22:09
ze względu na to, że tej liczby często używa się w nawiasie (np przy podawaniu max przesłony) to tekst/opis staje się bardzo nieczytelny np przez taki fikołek: f/2.8)

co o tym myślicie?

A mógłbym prosic o przykład ?
Bo z ciekawości zajrzałem na giełdę i jakoś nie zauważyłem tego typu kwiatków ,które by utrudniały by mi czytanie.
Mogłem coś przeoczyć ale może nie. :)

A tak swoja drogą to nie ma większych problemów?

Mi osobiscie nie przeszkadza to 8) bo i tak jak już to używam tylko ;) :) :( .

Majek
07-12-2010, 22:40
Ale chodzi o to, że w normalnej wypowiedzi, jak się napisze ósemkę i nawias zamykający, to wychodzi niechcący mordka taka 8). A wystarczy w panelu konfiguracyjnym forum, usunąć jedno skojarzenie tekstu z emotikonem lub zmodyfikować je tak, żeby między ósemkę, a nawias trzeba było nosek - wstawić. Wtedy zdecydowanie spadnie ilość przypadkowo postawionych mordek w okularach. 8)

dame
09-12-2010, 23:47
czy administracja tego forum zechciałaby się wypowiedzieć na temat?