Zobacz pełną wersję : Który lepszy będzie?
kapral72
06-12-2010, 17:59
witam,
mam pytanie który konwenter jest lepszy/mocniejszy i będzie bardziej ok do makrofotografi?
Chciałbym użyć go do Canona G3
1. Konwerter makro RAYNOX MSN-202
2.Konwenter makro Raynox DCR-250
A czy G3 to jakaś nowa lustrzanka NIKONA ?
DarkMind
19-12-2010, 16:44
pomijając kwestie nowych Nikonów o zaszyfrowanej nazwie kodowej: "Canon G3"; to cytat z cyfrowe.pl:
"Konwerter Raynox MSN-202 zaprojektowany został do uzyskiwania bardzo dużych zbliżeń. Powiększenie uzyskiwane z wykorzystaniem tego konwertera jest ponad dwukrotnie większe niż w przypadku modelu DCR-250."
można wejść również na stronę raynoxa i są sample obu konwerterów
z tych dwóch bardziej popularny jest 250, wręcz można powiedzieć, że jak ktoś używa raynoxa, to na 99,9% jest do DCR-250. Taka popularność tego modelu musi z czegoś wynikać, sądzę, że właśnie z uzyskiwanej jakości fotografii. osobiście nie używałem żadnego.
DarkMind
20-12-2010, 19:56
ja posiadam i używałem często DCr-250 - posiadając Minolte A1, niestety nie miałem jak stosować obiektywu makro.
z konwertera jestem zadowolony, chociaż na maksymalnie wysuniętym obiektywie, głebia ostrości jest niesamowićie maładosłownie w milimetry idzie i praktycznie nie byłem w stanie robić fotek z ręki, ale pomijając to, konwerter jest ok i zdjęcia wychodzą ładne.
marsellus79
21-12-2010, 13:23
Posiadam oba - zarówno DCR-250 jak i MSN-202. O ile DCR-250 rzeczywiście nadaje się do makrofotografii, a zdjęcia wychodzą bardzo dobre o tyle MSN-202 to już mikrofotografia - powiększenia są bardzo duże i do pstrykania kwiatów i ruchliwych robaczków kiepsko się nadaje (chyba, że nabite na szpilkę) - dużo lepiej wychodzi się na połączeniu dłuższej ogniskowej z DCR-250. Dodatkowo MSN-202 ma niewielka średnicę i mocno winietuje przy większości obiektywów; DCR-250 jest dużo większy i wygodniejszy w użytkowaniu. Ostatecznie bardziej polecam DCR-250. U mnie MSN-202 po krótkim czasie zabawy kurzy się w szufladzie.
kapral72
25-12-2010, 19:29
Dzięki serdeczne za wszystkie podpowiedzi