Zobacz pełną wersję : Pytania odnośnie d700
Mam dwa pytania do użytkowników d700. Czy jest możliwość sprawdzenia migawki czy była wymieniana? Czy istnieją podróbki tego body?
lukaszD1x
06-12-2010, 11:53
Chyba serwis to określi czy była wymieniana jeśli chodzi o ilość samemu możesz to sprawdzić a o podrókach nie słyszałem:)
scottbiker
06-12-2010, 12:34
Podobnie jak przedmówca - jedynie serwis. Teoretycznie przy założeniu, że migawka była wymieniana na podstępu to można by to sprawdzić telefonicznie - po numerze seryjnym, ale praktycznie wątpię, żeby udzielali takich informacji. Więc pozostaje wizyta i danie body do ekspertyzy. Można też wtedy odczytać czy migawka "zapamiętała" błędy i w jakiej ilości. Pomoże to w zdiagnozowaniu kondycji sprzętu.
marciing
06-12-2010, 12:49
tak jak przedmówcy piszą. Samemu nie dowiesz się czy migawka była wymieniana. Musisz oddać do serwisu. Co do ilości klapnięć oczywiście istnieje możliwość sprawdzenia. O podrabianych puszkach jeszcze nie słyszałem :)
A co masz jakąś felerną wersję?
FttSniper
06-12-2010, 13:46
Jeśli zadzwonisz do serwisu nikona i mieliby w bazie nr seryjny aparatu, który zakupiłeś to powiedzą Ci czy coś było robione i to z detalami :wink: wiem bo już tak robiłem i nie miałem problemu z info :)
Tak jak powiedział FttSniper zadzwoniłem z nr seryjnym do serwisu w Warszawie nie mieli go w bazie danych czyli nic nie było przy nim robione. Ale tutaj pytanie czy w Polsce jest jeszcze inny serwis niż w Warszawie? Pytam bo zamierzam kupić i przebieg aparatu oraz cena w stosunku do wieku sa zaskakująco niskie a nie chcę się wpakować
cheyenne
06-12-2010, 15:43
Nie tylko migawka może świadczyć o znacznym przebiegu.
Stan ogólny gum, otarcia itp sugerują również duży przebieg.
Poszukaj po numerze seryjnym który wpisz np. w google.
Ostatnio trafił się na alle d3 zaginiony w Szwecji.
Jest jeszcze ewentualność chęci szybkiego pozbycia się body z powodu braku gotówki jednak nawet wtedy cena poniżej 5k wydałaby mi się podejrzana.
... ale czy z migawką to nie jest tak, że jeśli była wymieniona - to tylko się cieszyć, bo znaczy nówka-sztuka? Tak naprawdę to co innego, oprócz właśnie migawki, zużywa się w body (o gumach nie mówię, bo od razu widać ich stopień zużycia)???
tzn z tego co ja wiem nawet samo logiczne rozumowanie może wskazywać na zużywanie innych elementów gdyż, poza elektroniką w aparatach ciągle występuje też mechanika, wiadomo że takie elementy tez się zużywają. O gumach i innych elementach zewnętrznych nie wspominałem gdyż to widać gołym okiem. Sprzedawca zapewniał mnie że jest to aparat używany w nagłych sytuacjach tzn zastępczy. Cena jest powyżej 5tys. Ponawiam pytanie o serwisy w Polsce czy jest tylko w Warszawie bo tam dzwoniłem i nie mieli tego body u siebie czyli jeśli innego nie ma to wszystko jest ok
oryginalny nikona tylko w warszawie.
aparat z nową migawką to aparat zużyty - poza nową migawką.
Quakerek
06-12-2010, 20:01
tzn z tego co ja wiem nawet samo logiczne rozumowanie może wskazywać na zużywanie innych elementów gdyż, poza elektroniką w aparatach ciągle występuje też mechanika, wiadomo że takie elementy tez się zużywają. O gumach i innych elementach zewnętrznych nie wspominałem gdyż to widać gołym okiem. Sprzedawca zapewniał mnie że jest to aparat używany w nagłych sytuacjach tzn zastępczy. Cena jest powyżej 5tys. Ponawiam pytanie o serwisy w Polsce czy jest tylko w Warszawie bo tam dzwoniłem i nie mieli tego body u siebie czyli jeśli innego nie ma to wszystko jest ok
Jeśli cena jest powyżej 5 tyś. to chyba żadna rewelacja, według mnie jest to w miarę normalna cena bo w przedziałach między powiedzmy 5,5 - 6 tyś da sie kupić D700 z przebiegiem rzędu 10 tyś więc małym, co raczej wyklucza tezę o podrabianym body lub coś kombinowanym.
tzn z tego co ostatnio przeglądałem zarówno na giełdzie forumowej jak i alledrogo to cena niska fakt że po gwarancji. Mam nadzieję że wszystko będzie ok.
marciing
07-12-2010, 20:35
heh ale zawsze migawka mogłabyć wymieniona w UK lub w serwisie Niemieckim. Wiele osób wysyła do tych dwóch serwisów bo się boją że na Podstępu im coś schrzanią ;)
Nie rozumiem obaw, co do wymienionej migawki. Jeśli nawet została wymieniona to tylko się cieszyć. Wcześniej czy później każdego to spotka, no chyba, że wcześniej sprzeda aparat. Ale co jeśli sprzęt dzielnie nam służy i na siebie zarabia, a nawet jeśli nie zarabia. Nowy d700 to koszt ok. 7000 zł, jak migawka padnie to co zamiast ją wymienić, rozumiem, że niektórzy wywalą aparat do kosza i pójdą kupić nowy. Już to widzę. Co jeszcze może się mechanicznie zużyć w takim d700, mechanizm podnoszenia lustra?
każda część ma swój czas przydatności także wszystko się zużywa. Kupiłem aparat miał przebieg 43zdjęcia:). Myślę że migawka nie była wymieniana bo sam wygląd zewnętrzny świadczy o tym że to praktycznie nowa sztuka
wstydzę się, ale muszę zadac to pytanie czy d700 nagrywa filmy?
wstydzę się, ale muszę zadac to pytanie czy d700 nagrywa filmy?
da się nawet głośniki 7.1 podłączyć..
niewinny żart ;)
teraz na poważnie, D700 nie ma funkcji nagrywania chyba, że podłączysz aparat do pc. Wtedy można nagrywać obraz po przez tryb Lv używając odpowiedniego programu.
doczytałem ten fakt na fotopolis z jednej str dobrze bo to aparat a nie kamera ale z drugiej...
wstydzę się, ale muszę zadac to pytanie czy d700 nagrywa filmy?..........doczytałem ten fakt na fotopolis z jednej str dobrze bo to aparat a nie kamera ale z drugiej...
d700 a nagrywanie filmow hd?? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=156065)
Wątek od sierpnia na forum, Ty masz ponad 400 postów więc powinieneś świecić przykładem dla początkujących forumowiczów i sam zerknąć na istniejące już tematy.
podłączę się pod temat z pytaniem... Ile średnio wytrzymuje wam bateria w D700 ?
wasilewk
18-12-2010, 18:58
podłączę się pod temat z pytaniem... Ile średnio wytrzymuje wam bateria w D700 ?
Oryginalna z D80 - 1150 fotek
Oryginalna z D700 - o 100 więcej
A i tak codziennie je wymieniam i ładuję po każdym spacerze.
Pzdr.
czy D700 posiada możliwość korekcji AF tak jak jest o w d300? pytam gdyż nie posiadam instrukcji
wasilewk
18-12-2010, 19:10
czy D700 posiada możliwość korekcji AF tak jak jest o w d300? pytam gdyż nie posiadam instrukcji
Tak.
Instrukcję możesz ściągnąć ze strony Nikona.
Pzdr.
str 347, ktoś już pytał o to dzisiaj
a może ktoś podać link skąd tę instrukcję ściągnąć
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/list/locale/pl_PL tylko trzeba się zalogować
szymonvader
18-12-2010, 22:19
Mam pytanko do posiadaczy D700, jaką szerokość w cm ma fabryczny pasek? bo zastanawiam się czy zostawiać sobie neoprenowego aircella czy ten z d700 będzie wygodniejszy od d90 (tamten był wąski przez co "wbijał się w szyję").
Nie wiem, ten z d700 nawet nie rozpakowałem od razu kupiłem neoprenowy i mogęsię założyć że każdy neoprenowy będzie o niebo lepszy od orginalnego paska z d700
Oryginalna z D80 - 1150 fotek
Oryginalna z D700 - o 100 więcej
A i tak codziennie je wymieniam i ładuję po każdym spacerze.
Pzdr.
dzięki za odpowiedz :)
takie pytanko:) jak juz chyba wspominałem nie mam instrukcji. Wczoraj robiłem fotki na sylwku. Aparat leżał na parapecie czyli tam gdzie jest spora wilgotność i zmiana temp. Po kilku chwilach wykonuj fotke a tam nie ma ostrości totalne mydło czy jest możliwość że lustro zaparowało?
paparazzi89
01-01-2011, 17:31
a co widziałeś przez wizjer?
milczek77
01-01-2011, 18:10
oj wątpie by d700 leżenie na parapecie zaszkodziło....
czy jest możliwość że lustro zaparowało?
Stawiam raczej na szkło, przednia soczewka. Ciężko jest doprowadzić do sytuacji aby wnętrze aparatu zaparowało.
hmm... może to szkło fakt że potem przetarłem, ale juz teraz szczerze mówiąc nie pamiętam czy to było lekarstwem czy wcześniej zdjęcia zaczęły wychodzić odpowiednio. teraz widze że to gdybanie nie ma sensu skoro sam nie wiem co pomogło