Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Soft do odzyskiwania danych.

Greg77
06-12-2010, 02:22
Tak wiec, kupilem nowy dysk 1TB, postawilem na nim system, ale podczas instalacji nie pokazalo mi moich obu 500GB, tylko jeden byl widoczny, partycje na nich sa podobne i omylkowo sformatowalem nie ten co trzeba, docelowo ustawilem w biosie sterownik z IDE ATA na AHCI bo tak powinny pracowac nowe dyski......wtedy pokazaly sie wszystkie dyski i wyszedl problem.....sformatowalem nie te partycje.
System postawiony od nowa, wszystko stoi jak trzeba i dziala, nie ruszalem tej sformatowanej partycji bo mam zamiar ja odzyskac....
Jezeli mozecie cos ciekawego polecic do odzyskiwania danych to chetnie wyslucham;)
Uzywalem jakiegos darmowego programu, ale niestety nie mozna w nim nic ustawic, lacznie z miejscem gdzie ma katalog z plikami tymczasowymi i docelowo wrzuca wszystko na dysk systemowy a partycja "sformatowana" jest wieksza i bylo tam ze 200Gb danych:(
Jakies pomysly?

maku500
06-12-2010, 03:10
znalazłem coś dla ciebie do odzyskiwania danych:)link podałem na prywatną poczte

dzejms
06-12-2010, 09:00
R-Studio

abras
06-12-2010, 09:55
Bardzo dobrze zrobiłeś nie ruszając dysku sformatowanego.
R-studio jest rewelacyjnym program - polecam. Moim zdaniem nie ma lepszego na rynku.
Pamiętaj żeby nie przywracać plików na dysk z którego odzyskujesz. R-studio ma opcję tworzenia obrazu dysku
bajt po bajcie, później pracujesz na obrazie. (wada - potrzebujesz miejsce żeby to gdzieś zrzucić, ale w przypadku kiedy trafisz na jakieś bad blocki jest na wagę złota bo tego typu usterka dysku ma charakter progresywny.)
Pytanie czy chcesz odzyskac dane czy zrobić 'unformat' bo i do tego są softy.
Generalnie przy 'unformacie' dysk powinien wrócić do stanu sprzed formatowania bez zbędnych ceregieli.
Do przywracania partycji jest bardzo dużo sofcików, samemu zdarzyło mi się kiedyś stracić strukturę partycji
na uszkodzonym jak się póżniej okazało dysku. Nie pamiętam jak nazywał się program, chyba Partition Find and Mount
z opisu wynika, że odnalezione partycje możesz podmontować w trybie read-only czyli skopiujesz dane, albo poprostu przywrócisz sobie strukturę. Udało mi się nawet wrócić do 2 formatu wstecz.

Powodzenia.

Greg77
08-12-2010, 01:43
Dziekuje wszystkim za pomoc, szczegolnie MAKU ktory podeslal mi sofcik, niestety nie dzialajacy pod Windowsem 7 64bit....ale i tak dziekuje.
Docelowo zaopatrzylem sie w program Active File Recovery i odzyskalem wszystko, bardzo szybko dzialajacy i skuteczny...polecam;)

t0m3k
08-12-2010, 02:20
Ja od zawsze używam TestDisk i Photorec, próbowałem się przekonać do innego softu ale nic lepszego nie znalazłem ;)