Zobacz pełną wersję : Nikon D3100 vs Nikon D5000 vs Canon 550D
michal1226
06-12-2010, 00:46
Przede wszystkim chciałem się przywitać i opowiedzieć trochę kim jestem:-)
Fotografia zajmuje się bardzo amatorsko. Pstrykam fotki różnym obiektom ale do głównych należy motoryzacja a w szczególności moje autko. Do tej pory używałem Canona G3. Oto dwie fotki wykonane z niego:
http://michal1226.flog.pl/wpis/2005910/autko/
http://michal1226.flog.pl/wpis/2005919/
W tej chwili zacząłem rozglądać się za nowym aparatem i wybór padł na następce tzn. Canona G12. Niestety cena aparatu jest na tyle wysoka że powoli można szukać lustrzanki za to. Kwota jaką sobie przeznaczyłem na moje pierwsze lustro to około 2700zł
W związku z tym wybór padł na 3 modele wymienione w tytule:
1. Nikon D3100 + OBIEKTYWY NIKON + NIKON AF-S 18-55 VR + NIKON AF-S 55-200 ED II
2. Nikon D5000 + OBIEKTYWY NIKON + NIKON AF-S 18-55 VR + NIKON AF-S 55-200 ED II
3. CANON 550D + OBIEKTYW Canon EF-S 18-55mm IS (ze stabilizacją)
Wiem, że jest to forum nikona i wszyscy raczej bedziecie za nim ale prosze o obiektywną radę. Jeżeli chodzi o lustrzanki jestem w nich nowy a wiec nie istnieje u mnie zjawisko takie ze jestem przyzwyczajony do menu nikona czy canona. Jestem nowy i każde menu będzie dla mnie nowością. Tak samo sam aparat. Nie trzymałem lustrzanki przez wiecej niż 5 min w reku i nie jestem przyzwyczajony. Wszystkie aparaty miałem okazje oglądać trzymać w reku itd. I żaden z nich nie jest zły. Miałem trochę wrażenie że D3100 jest troche hmmm kobiecy ale też nie stanowi to dla mnie problemu:-) to tylko moja mała drobna opinia. Pewnie połowa z was zaraz krzyknie abym dołożył 700zł i kupił D90 ale niestety 2700 jest już szczytem szczytów na co moge sobie pozwolić. Bardzo prosze o pomoc i opinie na temat tych lusterek.
Antonioo
06-12-2010, 00:55
Witaj, miło mi i nam....
Wszystko pięknie, ale czy użyłeś chociaż raz opcji szukaj?, czy poczytałeś to co już zostało napisane?
pewnie nie, bo wtedy na pewno ten wątek by nie powstał....
lubię pomagać, ale nie będę się znowu produkować po raz któryś w stale wałkowanych wątkach....
michal1226
06-12-2010, 09:13
Kolego Antonioo:-o Starałem się przejrzeć jak najwiecej tematów i kilka krotnie podawałem hasla D3100, D5000.... w opcji szukaj. Ale konkretnej odpowiedzi na moje pytanie nie odnalazłem. Jest sporo pytań o D3100 i sporo o D5000 Są prośby o rade w wyborze ale brana jest też pod uwage D90 którą wszyscy polecają a mnie na dzień dzisiejszy na nią nie stać. Dokładnej odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem dlatego postanowaiłem je zadać. Jeżeli gdzieś coś przegapiłem i gdzies istnieje już taki sam wątek to bardzo bede wdzięczny gdy podrzucisz mi do niego linka. Z góry dzieki.
LordRamzes
06-12-2010, 09:41
d3100 i dobre szkiełko i będziesz zadowolony
Mam i polecam D3100 z 18-105. Wygodny w obsludze, zdjecia nawetna wysokim ISO bardzo dobre.
Zaraz mnie tu wszyscy zjada ale w D5000 nie podobaja mi sie kolory z jpg. Robie rowniez w nef-ach ale jakchce komus na szybko pokazac zdjecia z wycieczki do lasu to nie bede przeciez obrabial 100 zdjec.
michal1226
06-12-2010, 10:35
D3100 nie ma bracketing-u co przy robieniu HDR jest przydatne:| Troche dziwne że moja G3 z przed 1000lat miała taką opcje dość nowa lustrzanka tego nie ma.
Antonioo
06-12-2010, 10:47
ok,:) ja bym się skłaniał do d5000/18-105 vr....a na drugi obiektyw czy lampę, przyjdzie pora ;)
wiem, co ta matryca potrafi..;) i uważam, że spokojnie wystarczy...kwestia szkła natomiast....
lepiej wg mnie na początku iść w uniwersalność....(zwłaszcza jeśli $ ograniczone) i kupić coś po prostu wygodnego, żeby się nie zrazić...
zawsze z czasem można dokupić 70-300 lub zamienić na 18-200....
Bo 55mm na długim końcu to tak troszkę krótkawo.....
ja tez polecam d5k+18-105,świetny zestaw
Witam.
A może wyskrobiesz jeszcze kilka pln? <LINK> (http://allegro.pl/nikon-d90-18-105-vr-karta-16gb-torba-i1352892979.html)
I masz calutki zestaw na start. No chyba że tylko nowy wchodzi w grę (ten jest jeszcze na gwarancji). Sprzęt z Wa-wy, więc możesz podjechać i oblookać co i jak. Na pewno ten zestaw jest bardziej rozwojowy niż D5000.
PS. Sam mam jeszcze PowerShota G3. Bardzo zacny sprzęt, i o dziwo ciągle robi fajne zdjęcia :razz:
Pozdrawiam.
ja z tych trzech, to chyba bym bral canona, bo imo lepiej wykonany (np d5000 trzeszczy obudowa) i podepniesz pod niego normalnego gripa. jak nikon, to wybralbym d5000.
a moze warto zerknac na pentaxa k-r, miesci sie chyba w budzecie, a imo oferuje np stabilizacje w body i pomiar z manualami. lv chyba rowniez lepszy niz ma to miejsce w nikonie.
mi d5000 jakos nie trzeszczy
pioter m
06-12-2010, 14:13
ja z tych trzech, to chyba bym bral canona, bo imo lepiej wykonany (np d5000 trzeszczy obudowa) i podepniesz pod niego normalnego gripa. jak nikon, to wybralbym d5000.
a moze warto zerknac na pentaxa k-r, miesci sie chyba w budzecie, a imo oferuje np stabilizacje w body i pomiar z manualami. lv chyba rowniez lepszy niz ma to miejsce w nikonie.
Trzeszczy? A canon nie? Ty masz cos z uszami. Skoncz juz te brednie pisac.
michal1226
06-12-2010, 19:05
Nadal nic nie wiem:confused: D3100 jest bardzo fajnym aparacikiem za w sumie nie duże pieniądze. Ale bardzo przeszkadza mi to, że nie ma bracketingu. Nikon d5000 z tego co czytam również spoko aparat dużo osób go poleca stać było by mnie na zakup z dwoma obiektywami AF-S 18-55 VR + 55-200 VR tylko, że już trochę jest na rynku z jednej strony to dobrze bo został zapewne dopracowany w 100% z drugiej strony jeżeli już troche jest to nie jest najnowszą konstrukcją i zaraz pojawi sie D5100 albo coś w tym stylu. I tutaj pojawia sie Canon 550D który ma wszystko co mi potrzeba, bardzo dobrze mi się go trzyma w dłoni ale za to 2650zł mam tylko aparat i jeden obiektyw EF-S 18-55mm IS. Zapewne na początek i tak będzie dla mnie dużo za dużo ale wydając jakieś swoje pieniądze chce za nie uzyskać jak najwiecej stąd mój dylemat.
login_87
06-12-2010, 19:15
a nie myslales o uzywanym sprzecie?? spokojnie wtedy starczy na d90 +18-105. Ja tak wlasnie zrobilem i nie ma co sie bac uzywanego sprzetu.
... Nikon d5000 z tego co czytam również spoko aparat dużo osób go poleca stać było by mnie na zakup z dwoma obiektywami AF-S 18-55 VR + 55-200 VR tylko, że już trochę jest na rynku z jednej strony to dobrze bo został zapewne dopracowany w 100% z drugiej strony jeżeli już troche jest to nie jest najnowszą konstrukcją i zaraz pojawi sie D5100 albo coś w tym stylu...
Jedyną rzeczą jaką w nim dopracowano od momentu wypuszczenia na rynek, to chyba tylko moduł zasilania, który w pierwszych partiach potrafił skutecznie unieruchomić body ;) Jeśli jednak zdecydujesz się na zakup D5k, ale i również D3100, to radziłbym poszukać wariantu z 18-105. Później zadecydujesz, czy i w jakim kierunku poszerzyć zestaw szkieł. Dla mnie 18-55 jest trochę za krótki, ale Tobie może przypasuje.
pioter m, może masz inne doświadczenia z D5k, ale przyjmij do wiadomości, że ktoś może mieć inne niż Twoje. Jeśli w mojej opinii jakość wykonania d5k jest raczej średnia, to nie będę go wychwalał pod niebiosa w tej kategorii tylko dlatego, że to nikon. Obudowa D5k pozostawia dla mnie wiele do życzenia i tyle, a jak Tobie pasuje, to git. Odnośnie "bzdur" o skrzypieniu D5k - to nie jest li wyłącznie moje zdanie, ale i innych użytkowników (czy wielu to nie wiem). Polecam chwycić D5k w łapki i przycisnąć delikatnie obudowę pomiędzy gripem, a bagnetem nieco powyżej krawędzi połączenia dolnego elementu korpusu (podstawy) z czołowym. Może i nie zaskrzypi (w moim po roku użytkowania nadal się to zdarza), ale ugina się ładnie. Oczywiście nie dyskredytuje to body, ale jak dla mnie to przejaw tandety nie wart ceny jaką swego czasu za niego zapłaciłem.
Nie wiem jak canon, pentax, olympus, czy co tam innego, się zachowują po dłuższym okresie użytkowania, ale z "macanek" jakich się dopuściłem wybierając system, to jako nowe sztuki z półki EL na pewno nie wypadają gorzej pod względem jakości wykonania niż nikon. Z mojej strony na tym koniec OT
Azazel85
06-12-2010, 23:06
Starałem się przejrzeć jak najwiecej tematów i kilka krotnie podawałem hasla D3100, D5000.... w opcji szukaj. Ale konkretnej odpowiedzi na moje pytanie nie odnalazłem
Bo taka odpowiedź nie istnieje - nie będzie tak że absolutnie wszyscy powiedzą Ci "tylko ten i żaden inny" - każdy wybór ma swoje dobre i złe strony, każdym aparatem będziesz mógł zrobić fajne fotki.
Sporo przeglądałeś i czytałeś inne tematy, rozumiem że znasz dobre te aparaty, wiesz czym się różnią i co zyskujesz w przypadku tego albo tego modelu?
Wg mnie Canon jest fajnym aparatem, praktycznie niczego mu nie brakuje, kręci zdecydowanie najlepiej filmy z wymienionych przez Ciebie (pytanie czy tego potrzebujesz?) - ale jest też kilka minusów z nim związanych - przede wszystkim jest najdroższy co powoduje że masz go w opcji z mocno przeciętnym, najsłabszym chyba w zestawieniu szkłem. A musisz wiedzieć, że co najmniej równie ważne albo nawet ważniejsze od "aparatu" jest szkło które masz do niego podpięte, bo ono bardzo wpływa na jakość zdjęć -> gdzieś był fajny filmik pokazujący różnice.
I osobiście właśnie z tego względu kierowałbym się raczej ku Nikonowi, szczególnie szkiełku 18-105, które poza uniwersalnością jest naprawdę mocno przyzwoite w tej klasie sprzętu, zaryzykuję nawet stwierdzenie że to najlepsze szkło ze stosunkiem jakość optyczna/uniwersalność/cena.
Jeżeli tak jak napisałeś, fotografujesz dużo swoje auto - to jakiegoś super tele raczej nie potrzebujesz, raczej chyba nie będziesz parkował gdzieś auta, po czym oddalał się na znaczne odległości żeby z tego tele korzystać :)
Dlatego wydaje mi się 18-105 byłby tu idealny, a z czasem sam zobaczyłbyś czego Ci brakuje (szerokiego kąta, stałki), i w przyszłości sobie to dokupił.
I tu dochodzimy do miejsca gdzie znaczenie zaczyna mieć sama puszka. Zgadzam się z przedmówcami i też szukałbym używanego D90. W dobrym stanie spokojnie mieszcząc się w budżecie możesz taki zestawik ustrzelić - poprzeglądaj nawet tutejszą giełdę, za ~2k zł pojawiają się zadbane roczne D90'tki z przebiegami rzędu kilka-kilkanaście tysięcy.
Dlaczego akurat D90? Czytałeś wątki więc zapewne wiesz co dostajesz w nim więcej w stosunku do D5000/D3100.
Jeżeli natomiast koniecznie musi być nówka, osobiście bym wolał D5000 od D3100, nie umiem trzymać tego ostatniego :) Poza tym chyba mniej ma rzeczy na korpus wyciągniętych - choć teraz nie pamiętam i mogę coś kręcić.
Pamiętaj - tu nie ma złego wyboru :) A im więcej będziesz pytał i czytał, zobaczysz że tym większy mętlik będziesz miał :) Tak jak humorystycznie, acz bardzo trafnie forumową pomoc podsumowała koleżanka w wątku obok:
Dziękuję Wszystkim. Nie pomogliście mi;) Bo zwątpiłam we wszystko :D
Także powodzenia! :-)
A moje typy to Pentax K-X i Sony a33.
Azazel85
06-12-2010, 23:47
A moje typy to Pentax K-X i Sony a33.
Bo?
Jeżeli natomiast koniecznie musi być nówka, osobiście bym wolał D5000 od D3100, nie umiem trzymać tego ostatniego :) Poza tym chyba mniej ma rzeczy na korpus wyciągniętych - choć teraz nie pamiętam i mogę coś kręcić.
D3100 ma guzikologię podobną do d5000 + wyciągnięte na wierzch tryby wyzwalania migawki - taki fajny patent w postaci wybieraka pod kołem nastaw trybów fotografowania.
Ja w takich sytuacjach gdy wybór jest ciężki a w dzisiejszych czasach jest to codziennością (wPRL-u był jeden model czegośtam) stawiam sprawę odwrotnie. Nie jaki model tylko konkretnie precyzuję moje potrzeby i wymagania z lekkim zapasem dostosowując do tego zakup. To jest moja rada. Prawie wszyscy poprzednicy starają się Ci pomóc ale pamiętaj, że ostateczna decyzja należy do Ciebie michal1226 a konkretnej podpowiedzi tutaj raczej nie znajdziesz. Pozdrawiam.
P.S. Całkiem ciekawe to maleństwo D3100 :-)
marek7001
07-12-2010, 18:11
Mam i polecam D3100 z 18-105. Wygodny w obsludze, zdjecia nawetna wysokim ISO bardzo dobre.
Zaraz mnie tu wszyscy zjada ale w D5000 nie podobaja mi sie kolory z jpg. Robie rowniez w nef-ach ale jakchce komus na szybko pokazac zdjecia z wycieczki do lasu to nie bede przeciez obrabial 100 zdjec.
Też byłem w kropce i wybrałem D5000 + 18-105 /dobra cena/, napisz czym się różnią twoim zdaniem kolory w tych puszkach, właśnie w jpg.
Pozdrawiam
Bo?
Bo są lepsze od D3100/D5000. Oba mają stabilizację, Pentax mierzy światło z manualami, Sony ma świetny AF w filmach, oba mają silniki AF, równie dobre matryce i AF.
michal1226
08-12-2010, 22:18
Byłem dzisiaj w media markt podotykać jeszcze raz wszystkich sprzętów i w oko wpadł mi jeszcze Pentax k-r. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym lustrem.
marek7001
08-12-2010, 23:34
Byłem dzisiaj w media markt podotykać jeszcze raz wszystkich sprzętów i w oko wpadł mi jeszcze Pentax k-r. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym lustrem.
Wątek jest o troszkę innych aparatach...nic nie wnosisz do dyskusji...
michal1226
08-12-2010, 23:45
To ja założyłem wątek i założyłem go z prośbą o pomoc w wyborze lustrzanki. Druga sprawa. Od tego aby stwierdzać czy wnoszę coś do dyskusji czy nie sa chyba moderatorzy.
Ale jaja! :D
marek7001
08-12-2010, 23:49
To ja założyłem wątek i założyłem go z prośbą o pomoc w wyborze lustrzanki. Druga sprawa. Od tego aby stwierdzać czy wnoszę coś do dyskusji czy nie sa chyba moderatorzy.
Sorki michal1226, nie zauważyłem
marek7001
08-12-2010, 23:54
Ale jaja! :D
A z czego są jaja?
Dla mnie są wtedy jak nie mam co miesiąc na czynsz 3000zł + zusy 3000zł:-o
Tak troszkę na rozlużnienie, pozdrawiam
Zdaje się, że to ulepszony K-X: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11477
marek7001
09-12-2010, 12:08
Tak na szybko http://www.photographyblog.com/reviews/pentax_kr_review/
http://www.ephotozine.com/article/Pentax-Kr-14989
michal1226
09-12-2010, 16:14
Tylko właśnie czytałem na forum i sporo ludzi ma problem z front focusem. W sumie raczej nigdy nie słyszałem o awaryjności pentaxa ale z tego co czytam to dużo osób ma z nim problem.
...Dostrajanie AF (korekcja FF/BF) w zakresie +/-10 kroków...
Wyciąg ze specyfikacji Pentax'a k-r. Oczywiście, nie musi to rozwiązywać wszystkich problemów ze współpracą body <-> szkła.