Zobacz pełną wersję : Gry planszowe - strategiczne lub ekonomiczne
Jakie polecacie?
Chcemy z żoną sprawić sobie jakąś grę na niedzielne wieczory. Fajnie by bylo gdyby gra pozwalała na długą rozgrywkę (tak na cały wieczór, ~2-5 godzin). Klimaty jakie preferujemy to cywilizacje starożytne, wieki podbojów kolonialnych.
Macie jakieś typy? Poczytałem troche opisów gier, ale wszedzie piszą, że każda jest zaje i w sumie nie wiem na co się zdecydować.
Jeszcze jedno - liczba graczy 2-4.
Liczę na waszą pomoc.
Carcassonne:
http://www.rebel.pl/product.php/1,606/8794/Carcassonne.html
Zasady są na tyle proste, że w kilka minut da się wytłumaczyć (i załapać), za to im dłużej się gra tym bardziej wymyśle taktyki można stosować. Gra jest bardzo zrównoważona, nawet osoba grająca pierwszy raz ma szanse wygrać, a sposób obliczania punktów sprawia, że do samego końca nie wiadomo kto wygra.
Do gry jest masa dodatków, rozszerzających możliwości gry i zasady. Polecam jednak zacząć od podstawy i najpierw dobrze zapoznać się z nią.
jackrabbit
05-12-2010, 22:20
Carcassonne:
http://www.rebel.pl/product.php/1,606/8794/Carcassonne.html
Zasady są na tyle proste, że w kilka minut da się wytłumaczyć (i załapać), za to im dłużej się gra tym bardziej wymyśle taktyki można stosować. Gra jest bardzo zrównoważona, nawet osoba grająca pierwszy raz ma szanse wygrać, a sposób obliczania punktów sprawia, że do samego końca nie wiadomo kto wygra.
Do gry jest masa dodatków, rozszerzających możliwości gry i zasady. Polecam jednak zacząć od podstawy i najpierw dobrze zapoznać się z nią.
szybkie pytanie, czy jest tam duzo czytania?
jestem w uk, kupilbym ta gre na ebayu i wyslal rodzicom razem z reszta prezentow ale angielskiego nie znaja
ja sugeruję gry osadzone w realiach początku końca pierwszej połowy XX wieku ...
jackrabbit
05-12-2010, 22:29
ja sugeruję gry osadzone w realiach początku końca pierwszej połowy XX wieku ...
tzn co? chinczyk?
Instrukcja ma w sumie 4 strony, z których spora część to obrazki. Po załapaniu zasad w zasadzie zbędna. Same gry są 'unisex' tzn. wszystko potrzebne do grania jest takie same w każdej wersji językowej.
jendrusz
05-12-2010, 22:49
Gry które mogę polecić : Wsiąść do pociągu-Europa, Osadnicy z Catanu( z rozszerzeniami Żeglarze, Rycerze i Miasta), Puerto Rico i fantazy Magia i Miecz.
jackrabbit
05-12-2010, 22:50
dzieki za info, poszukam polskiej instrukcji gdzies w necie, jak nie znajde to moglbys jakiegos skana walnac i mi podeslac?
Gry które mogę polecić : Wsiąść do pociągu-Europa, Osadnicy z Catanu( z rozszerzeniami Żeglarze, Rycerze i Miasta), Puerto Rico i fantazy Magia i Miecz.
no wlasnie zdecydowalem sie na Puerto Rico. mam nadzieje, ze sie nie zawiode.
jackrabbit
05-12-2010, 23:10
Pewnie, nie ma problemu.
dzieki, wlasnie kupilem :)
i znalazlem instrukcje, fajna gra sie wydaje :)
A co z tego jest najciekawsze i najbardziej wciągające?
jackrabbit
06-12-2010, 11:08
A co z tego jest najciekawsze i najbardziej wciągające?
nie wiem jak pozostale tytuly ale magia i miecz to swietna gra, duzo godzin przy tym zmarnowalem a teraz nie ma z kim grac
nie wiem jak pozostale tytuly ale magia i miecz to swietna gra, duzo godzin przy tym zmarnowalem a teraz nie ma z kim grac
Też w to lata temu graliśmy. Fajna i wciągająca. Jeszcze gdzieś mam podstawową grę i dodatki.
Co ciekawe kiedyś kumpel podesłał mi linka do aledrogo z aukcjami tej gry. Niezłe ceny:)
hackermuz
06-12-2010, 12:40
Osadnicy z Catanu to gra dla minimum 3osób :) BTW genialna :)
Ja od siebie co bym wam namieszać dorzucę Stone Age :) świetna gra na pierwszą grę. Zwłaszcza, że przed gwizdka szykuje się jakieś polskie wydanie ;) nie wiem czy tak mogę ale na http://www.gamesfanatic.pl/ znajdziecie bardzo bardzo bardzo dużo nowoczesnych gier planszowych i jestem pewny, że każdy zainteresowany znajdzie coś dla siebie. W bardzo wielu miastach funkcjonują też kluby graczy i na ogół nie mają nic przeciwko nowym graczom (a wręcz przeciwnie) i bardzo chętnie pokażą wytłumaczą reguły, zagrają czy pomogą coś ciekawego wybrać.
aandrzej
06-12-2010, 14:54
Polecam Magię i Miecz. Niedawno był dodruk nowego wydania: http://www.galakta.pl/artykul_112.html Gram wspólnie z żoną - jest zachwycona :)
nie jackrabbit, nie chińczyk ...
Magia i Miecz jest niestety tragiczna... faktycznie mozna na tym spedzic bardzo dlugie godziny i to jest glowna wada gry. Poza samymi graczami nie ma zadnego mechanizmu regulujacego dlugosc rozgrywki, skutkiem czego gra moze sie po prostu zawiesic.
Rozumiem, snetyment (zresta sam cieplo ja wspominam), ale niestety w porownaniu ze wspolczesnymi grami wyglada bardzo blado.
Co do gier niezbyt skomplikowanych, to zdecydowanie:
- Carcassonne (choc szczerze nie lubie tej gry)
- Osadnicy z Catanu
- Puerto Rico
- Magnum Sal (polska produkcja, instrukcja w trzech jezykach, sama gra niezalezna jezykowo)
- Stone Age
Jak przyjde do domu i spojrze na polke z grami, to podrzuce cos jeszcze. ;)
Przepraszam za post pod postem, ale przyszla mi do glowy jeszcze jedna bardzo sympatyczna gra ekonomiczna: Factory Manager (po polsku Zostan Menedzerem).