PDA

Zobacz pełną wersję : D5000-problem z wyświetlaczem

jurand71
05-12-2010, 19:27
Witam wszystkich forumowiczów

Mam prośbę do użytkowników aparatu D5000 aby sprawdzili ile u Was trwa ta chwila od zrobienia fotki do momentu wyświetlenia jej na wyświetlaczu aparatu, bo u mnie obecnie trwa to ok.2,5 sekundy a wydaje mi się że kiedyś odbywało się to znacznie szybciej, ale może mi się tylko wydaje bo poza tym wszystko działa ok.
I jeszcze jedno,czy wie ktoś może czy na programie komputerowym nikona(ten,który jest załączany do aparatu) można usunąć daty ze zdjęć ? bo ja niestety angielskiego nie kumam.Liczę na waszą pomoc.
Pozdrawiam
Jurand

darkmajin
05-12-2010, 19:52
menu ustawień osobistych > d6 ( nanoszenie daty na zdjęcia )

polska instrukcja się kłania

czas na wyświetlenie zdjęcia jakieś ułamki sekundy ( tylko korekcja szkła włączona )

michaskro
05-12-2010, 23:04
to zależy, w warunkach pokojowych wyświetlenie zdj na ekranie trwa faktycznie ułamki sekundy, a jak robiłem wczoraj na dworze (patrz zima i zimno jak cholera) to trwało to troszke dłużej.

jurand71
06-12-2010, 10:38
Dzięki za szybki odzew, ale co do usuwania tych dat to nie chodzi mi o usuwanie czy nanoszenie ich na aparacie,tylko na zdjęciach już zgranych do komputera,
a co tego czasu wyświetlania zdjęcia to o jaką korekcję szkła chodzi i czy ten czas można gdzieś w u stawieniach regulować bo wydaje mi się że to się odbywa automatycznie.

apple
06-12-2010, 10:55
Mi się wydaje, że czas wyświetlania zdjęcia na ekranie aparatu zależy od długości otwarcia migawki, jak robię zdjęcia nocą to dłużej to trwa. Chodzi o bufor aparatu.

jurand71
06-12-2010, 11:37
Tak, też to zauważyłem,ale mi teraz tak mułowato chodzi nawet przy krótkich czasach migawki, cholera mam go dopiero pół roku(fotek klapnięte 5000) i już fiksuje,a próbował ktoś z was może resetowania bo zastanawiam się czy to by pomogło.

kamillo44
06-12-2010, 11:47
Może masz wolną kartę, albo może z kartą się dzieje coś niedobrego. Jak masz możliwość to zobacz na innej karcie pamięci.

Czas zapisu na karcie opóźnia Ci: włączona redukcja szumów i jak już ktoś wcześniej napisał korekcja dystorsji obiektywu, aczkolwiek to drugie jest dla mnie niezauważalne.

darkmajin
06-12-2010, 13:55
napisałem że korekcja szkła włączona i zdjęcie wyświetla się w ułamku sek ( nie mowie że to opóźnia ;) )
pomijam czas otwarcia migawki bo to chyba oczywiste
w serii bez różnicy
nie pomyślałem dobrze wcześniej również sprawdził bym kartę pamięci ( zawsze można wyjąć i pstryknąć )

korekcja szkła jest automatyczna jak się ją włączy w puszce przeczytaj instrukcje wiele ciekawych rzeczy tam jest

daty da się usunąć w jakimś programie graf. no problemo

jurand71
06-12-2010, 16:47
Z inną kartą już próbowałem i jest to samo, a instrukcję wertowałem od a do z, ale nie ma tam nic na ten temat

Lyto
06-12-2010, 17:11
mi to idzie szybko, czasami jak długi czas ale to normalne.. ja bym spróbował zresetować ustawienia.

Marrab
06-12-2010, 17:21
Próbowałeś z inną kartą, może problemem była jej szybkość?

(...) ale co do usuwania tych dat to nie chodzi mi o usuwanie czy nanoszenie ich na aparacie,tylko na zdjęciach już zgranych do komputera, (...)

Wyłącz nanoszenie daty w menu aparatu jeśli jej nie potrzebujesz, i włącz ponownie jeśli będzie to potrzebne, oszczędzisz sobie pracy z usuwaniem. Daty już naniesionej na zdjęcie nie usuniesz automatycznie, jest integralną częścią zdjęcia ;)

Pozdrawiam.

darkmajin
06-12-2010, 17:37
Z inną kartą już próbowałem i jest to samo, a instrukcję wertowałem od a do z, ale nie ma tam nic na ten temat

może to było tylko A i Z bo ja jak wół widzę to na 150 str.

na twoim miejscu wyłączył bym wszystkie opcje które się da i sprawdził ... 2,5 sek to kupa czasu ,

aktów nie robiłeś czasem,może ci się tylko dłużyło żeby zobaczyć zdjęcie ;)

jurand71
06-12-2010, 18:28
Trzeba było tak od razu pisać,do głowy mi nie przyszło że ta automatyczna korekta zniekształceń może na to wpływać,wyłaczyłem i jest ok, a aktów nie robiłem bo na razie brak odpowiedniej i chętnej modelki, co do tych dat to domyślam się że da się je pewnie w jakimś fotoshopie usunąć, tylko ja tego nie opanuje i pomyślałem że może w tym nikonowskim ViewNX dałoby się to zrobić,
Dzięki wielkie za pomoc!!!