Zobacz pełną wersję : D5000-problem z wyświetlaczem
jurand71
05-12-2010, 19:27
Witam wszystkich forumowiczów
Mam prośbę do użytkowników aparatu D5000 aby sprawdzili ile u Was trwa ta chwila od zrobienia fotki do momentu wyświetlenia jej na wyświetlaczu aparatu, bo u mnie obecnie trwa to ok.2,5 sekundy a wydaje mi się że kiedyś odbywało się to znacznie szybciej, ale może mi się tylko wydaje bo poza tym wszystko działa ok.
I jeszcze jedno,czy wie ktoś może czy na programie komputerowym nikona(ten,który jest załączany do aparatu) można usunąć daty ze zdjęć ? bo ja niestety angielskiego nie kumam.Liczę na waszą pomoc.
Pozdrawiam
Jurand
darkmajin
05-12-2010, 19:52
menu ustawień osobistych > d6 ( nanoszenie daty na zdjęcia )
polska instrukcja się kłania
czas na wyświetlenie zdjęcia jakieś ułamki sekundy ( tylko korekcja szkła włączona )
michaskro
05-12-2010, 23:04
to zależy, w warunkach pokojowych wyświetlenie zdj na ekranie trwa faktycznie ułamki sekundy, a jak robiłem wczoraj na dworze (patrz zima i zimno jak cholera) to trwało to troszke dłużej.
jurand71
06-12-2010, 10:38
Dzięki za szybki odzew, ale co do usuwania tych dat to nie chodzi mi o usuwanie czy nanoszenie ich na aparacie,tylko na zdjęciach już zgranych do komputera,
a co tego czasu wyświetlania zdjęcia to o jaką korekcję szkła chodzi i czy ten czas można gdzieś w u stawieniach regulować bo wydaje mi się że to się odbywa automatycznie.
Mi się wydaje, że czas wyświetlania zdjęcia na ekranie aparatu zależy od długości otwarcia migawki, jak robię zdjęcia nocą to dłużej to trwa. Chodzi o bufor aparatu.
jurand71
06-12-2010, 11:37
Tak, też to zauważyłem,ale mi teraz tak mułowato chodzi nawet przy krótkich czasach migawki, cholera mam go dopiero pół roku(fotek klapnięte 5000) i już fiksuje,a próbował ktoś z was może resetowania bo zastanawiam się czy to by pomogło.
kamillo44
06-12-2010, 11:47
Może masz wolną kartę, albo może z kartą się dzieje coś niedobrego. Jak masz możliwość to zobacz na innej karcie pamięci.
Czas zapisu na karcie opóźnia Ci: włączona redukcja szumów i jak już ktoś wcześniej napisał korekcja dystorsji obiektywu, aczkolwiek to drugie jest dla mnie niezauważalne.
darkmajin
06-12-2010, 13:55
napisałem że korekcja szkła włączona i zdjęcie wyświetla się w ułamku sek ( nie mowie że to opóźnia ;) )
pomijam czas otwarcia migawki bo to chyba oczywiste
w serii bez różnicy
nie pomyślałem dobrze wcześniej również sprawdził bym kartę pamięci ( zawsze można wyjąć i pstryknąć )
korekcja szkła jest automatyczna jak się ją włączy w puszce przeczytaj instrukcje wiele ciekawych rzeczy tam jest
daty da się usunąć w jakimś programie graf. no problemo
jurand71
06-12-2010, 16:47
Z inną kartą już próbowałem i jest to samo, a instrukcję wertowałem od a do z, ale nie ma tam nic na ten temat
mi to idzie szybko, czasami jak długi czas ale to normalne.. ja bym spróbował zresetować ustawienia.
Próbowałeś z inną kartą, może problemem była jej szybkość?
(...) ale co do usuwania tych dat to nie chodzi mi o usuwanie czy nanoszenie ich na aparacie,tylko na zdjęciach już zgranych do komputera, (...)
Wyłącz nanoszenie daty w menu aparatu jeśli jej nie potrzebujesz, i włącz ponownie jeśli będzie to potrzebne, oszczędzisz sobie pracy z usuwaniem. Daty już naniesionej na zdjęcie nie usuniesz automatycznie, jest integralną częścią zdjęcia ;)
Pozdrawiam.
darkmajin
06-12-2010, 17:37
Z inną kartą już próbowałem i jest to samo, a instrukcję wertowałem od a do z, ale nie ma tam nic na ten temat
może to było tylko A i Z bo ja jak wół widzę to na 150 str.
na twoim miejscu wyłączył bym wszystkie opcje które się da i sprawdził ... 2,5 sek to kupa czasu ,
aktów nie robiłeś czasem,może ci się tylko dłużyło żeby zobaczyć zdjęcie ;)
jurand71
06-12-2010, 18:28
Trzeba było tak od razu pisać,do głowy mi nie przyszło że ta automatyczna korekta zniekształceń może na to wpływać,wyłaczyłem i jest ok, a aktów nie robiłem bo na razie brak odpowiedniej i chętnej modelki, co do tych dat to domyślam się że da się je pewnie w jakimś fotoshopie usunąć, tylko ja tego nie opanuje i pomyślałem że może w tym nikonowskim ViewNX dałoby się to zrobić,
Dzięki wielkie za pomoc!!!