Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sterowanie SB 600

audiorek
08-01-2007, 22:07
Zanim doczytam w instrukcjach.
1. Czy SB600 można sterować lampą wbudowaną aparatu D80, czy do tego potrzebna aż SB800.
2. Mam jeszcze SB50DX - da sie ja jakos wykorzstać jako dodatkowa lampa, czy po prostu lepiej sprzedać.

Czym się rózni Polak od Szwajcara.
Polak najpierw próbuje uruchomić , potem dzwoni do serwisu, a na koniec czyta instrukcję.
Szwajcar najpierw czyta instrukcje, potem dzwoni do serwisu, a dopiero jak jest przekonany , że wszystko wie, próbuje uruchomić urządzenie.

audiorek
08-01-2007, 23:00
Już sprawdziłem. D80 steruje idealnie obiema lampkami. Otwarły sie nowe możliwości. Świetna sprawa. Więc nie ma sensu sprzedawać SB50DX.

Jacek_Z
08-01-2007, 23:05
SB50DX działa w CLS ? chyba nie. Owszem ją odpalasz, ale nie sterujesz w TTL. Moze do tej pory ci nie przepaliła zdjęć - ale to przypadek. Mozesz jak każda lampe używać w trybie A (oraz M)

audiorek
08-01-2007, 23:19
SB50DX działa w CLS ? chyba nie. Owszem ją odpalasz, ale nie sterujesz w TTL. Moze do tej pory ci nie przepaliła zdjęć - ale to przypadek. Mozesz jak każda lampe używać w trybie A (oraz M)

Wynika , ze działa. zresztą była kilka kilkanascie cm od obiektu ( fotografowałem na biurku ) dwie lampy SB 50DX i SB 600, , jak również każdą z osobna. . Sprawdziłem. Nie ma przepaleń. Więc da sie sterowac jako Slave.

Z instrukcji D80 wynika że SB50DX ma jednak CLS, co doczytałem teraz.

Jacek_Z
08-01-2007, 23:31
To fajnie. Tanie lampki, ale nie sądziłem że tak współdziałają. Sądziłem, że są do pierwszych cyfr, ale jeszcze nie CLS. Będę się musiał nimi zainteresować.

audiorek
08-01-2007, 23:52
W każdym razie jakoś to działa, skoro lampa nie odpala pełna mocą, ani nawet nie przepala, a doświetla.
Efekt końcowy z SB 600 nie różni sie wiele od SB50DX.