PDA

Zobacz pełną wersję : Akumulatorki Mi-MH a SB-600

audiorek
08-01-2007, 21:56
Wyciągam aparat zapinam Sabinkę do D80, właczam, pstrykam pierwsze zdjecie, lampa błyska, a na wyswitlaczu ciemność widzę. Nic powtarzam, dalej ciemność. Odpinam Sabinkę, fotka OK. Zrobiłem córce fotki jak gasi swieczki urodzinowe na torcie , światełkiem z aparatu. Po wszystkim zabieram sprzęt do swojego pokoju. Pierwsze zdjecie, jest, ale strasznie ciemne, drugie, trzecie to samo. Lampa pracuje poprawnie. zoom pracuje, wyswietlacz OK. Wyciągam akku. pomiar miernikiem, raczej Profesjonalnym BRYMEN ( za 1000 ) zł. 1,265V każdy. Wtedy konsternacja.
Ale włozyłem jeszcze nówki Alkaliki , i na szczęscie - wszystko OK. Na akku potrafiłem juz blisko 400 zdjęc zrobić jednego wieczoru. Fakt, te chwile leżały w lampie ( z 3 tygodnie ) i pociagnałem kilkadziesiat fotek od czasu do czasu. niemniej dzisiaj zostałem mocno zaskoczony.
Piszę, aby następni byli mniej zaskoczeni.

akku GP 2300 MiMH.

robin102
08-01-2007, 22:12
Jeśli to nie były ogniwa HFR , a zwyczajne konsumenckie to rzecz bardzo normalna. Kup HFR-y to będziesz wiedzail co to porządne ogniwo.

turbo
09-01-2007, 22:25
A nie przestawiłeś sobie czegoś? Nie sądze aby problem tkwił w ogniwach! Często przy ogniwach na których lampa ładowała się bardzo długo (zostawiłem lampę włączoną na noc ;)) lampa jak już się naładowała działała poprawnie. Jak już kondensator się naładuje nie powinno być problemu. Zresztą sprawdzane także na GP co prawda nieco mniejszej pojemności.

audiorek
09-01-2007, 23:57
Z akumulatorkami mam do czynienia od lat. Z MiMH nie miałem zadnych problemów.Nieniej troszke mnie zaskoczyło.
Tym bardziej, że doładowały sie dość szybko ( 20 minut). Błysk był, ale strasznie słaby. Po za tym lampa zachowywała sie poprawnie. Tylko ta ciemnośc na zdjeciach. Ha , chyba , ze był tylko przedbłysk , a blysku właściwego juz nie było.

niekrasz
22-01-2007, 23:35
wlasnie przyszla do mnie sb600 z allegro ktora ostatnio kupilem

no ale nie blyska, zwykla alkaliczne baterie, dwa rozne komplety
wszystko dziala, lcd, diody itd ale nie blyska, na przycisk flash jest male ciche pykniecie i nic, zero blysku :((((

wtopilem zakup? czy to wina baterii? na aku bedzie dzialac? czy pozostaje mi reklamacja i pewnie klotnie z sprzedawca ktory nie ma juz lampy tylko pieniadze

KozaK
22-01-2007, 23:54
Jeśli nie pisze "batt" na wyświetlaczu, to mi się to nie podoba :/

niekrasz
23-01-2007, 00:12
zaczelem sie blizej przygladac i chyba zarowka jest peknieta:(((((((((((((((
fatalnie byla na czas transportu zapakowana (w kartoniku i miedzy 3 zgniecione strony gazety)

ile to moze mnei w serwisie kosztowac? wymiana zarowki?
bo znajac zycie i ludzi z allegro to jestem na straconej pozycji

tak to jest jak chce sie qrwa zaoszczedzic:/

fIlek
23-01-2007, 00:14
Wymiana palnika jest prosta, ale niezbyt tania - nie wiem jak w przypadku SB600 ale 300PLN chyba pęknie :(

jm
23-01-2007, 00:15
a u kogo kupowałeś? - tak może dla ostrzeżenia?

niekrasz
23-01-2007, 00:17
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=158254191

niby mialo byc tanio, a co bedzie nie mam pojecia:(

jm
23-01-2007, 00:20
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=158254191

niby mialo byc tanio, a co bedzie nie mam pojecia:(

No wynika, że używana ta lampa była - więc nie jest wykluczone, że przy wkładaniu do pudełka juz... nie działała tak jak trzeba! Współczuję. Myślałam że jest gwarancja...

Tak patrzę na to foto na aukcji i patrzę i wydaje mi się, że palnik jest trochę przydymiony....

niekrasz
23-01-2007, 00:24
no wlasnie jest i lekko przypalony dyfuzor
chyba zrobili mnie w wala:(

jm
23-01-2007, 00:32
a pytałeś o ten palnik przed zakupem? Pytałeś czy w pełni sprawna? Jeśłi tak i odpowiedziano Ci, że w pełni sprawna i dodatkowo masz te maile....życzę powodzenia.

No chyba, że amok zupełny - super cena, okazja, szybka decyzja?

niekrasz
23-01-2007, 00:35
dzwonilem wypytalem sie o wszystko i kup teraz
zobaczymy jak sie sprawa rozwinie i jakie byly rzeczywiste zamiary sprzedajacego

fIlek
23-01-2007, 01:26
Jeśli sprzęt został uszkodzony w transporcie, to również wina sprzedającego -źle zapakował towar - jeśli nie wystawiłeś jeszcze komentarza, to napisz do sprzedawcy, jeśli odmówi - dajesz negatywa i prościutko do Allegro - oni gwarantują bezpieczeństwo transakcji do 500PLN, więc akurat...

niekrasz
23-01-2007, 01:39
Jeśli sprzęt został uszkodzony w transporcie, to również wina sprzedającego -źle zapakował towar - jeśli nie wystawiłeś jeszcze komentarza, to napisz do sprzedawcy, jeśli odmówi - dajesz negatywa i prościutko do Allegro - oni gwarantują bezpieczeństwo transakcji do 500PLN, więc akurat...
zawsze to jakies wyjscie

pytanie jest jeszcze jedno:
czy to ze palnik jest zmatowiony i dyfuzor przypalony moze swiadczyc o tym iz lampa zostala wyslana juz uszkodzna?

jm
23-01-2007, 02:08
Może ale nie musi. Trzeba to jednak traktować jako ważną wskazówkę.
Z drugiej strony - uszkodzenie w transporcie chyba skutkowałoby pęknięciem lub rozbiciem szkła na planiku lub obudowy, a z tego co piszesz te części są nienaruszone?

niekrasz
23-01-2007, 14:37
wizualnie z zewnatrz jest wszystko cale, nic nie uszkodzone
ze coraz bardziej sklaniam sie ku temu iz nie bez powodu nie dziala i jest przypalony dyfuzor, a sprzedajacy dokladnie wiedzial co robi

no i oczywiscie z sprzedajcym problemy same, nic go to nie obchodzi
ze bez pewnie bez sprawy na policji i ubezpieczenia allegro sie nie obejdzie

jm
23-01-2007, 14:46
Kurcze, widać niefajnie. Oby tylko policja chciała się takim przypadkiem zająć - no bo towar dostałeś, pieniędzy nikt nie zdefraudował... a poza tym wiem z autopsji - ile to może trwać. Radziłabym jednak dalej próbować dojść do ugody ze sprzedającym - tyle że jak to zrobić...?

Normalnie mam podwyższone ciśnienie, bo mam w pocztexie do odbioru swoją lampę zakupioną na allegro...Ma być nowa z gwarancją, ale czytając o Twoim przypadku ... no mam stresa!

niekrasz
23-01-2007, 17:49
sporo sprzedaje i kupuje na allegro no i wkoncu musialem trafic na takieg !$@$#@
ma pieniadze na koncie, nie ma lampy, nie chce rozmawiac o reklamacji ("nie ma reklamacji, nie przyjme lampy spowrotem bo jest uszkodzona")

po rozmowach i podejsciu tego czlowieka, zawziolem sie i napewno z takich srodkow jak policja/sad skorzystam, dla wlasnej satysfakcji i jak juz dochodzi do walka to nie bede siedzial bezczynnie przeciez

fIlek
23-01-2007, 18:30
Myślę, że obejdzie się bez sądu - przede wszystkim trzymaj wszystkie maile od sprzedającego i wysłane do niego. Wystaw mu negatywa i powiadom Allegro. Wbrew pozorom mają spore pole do manewru. Z punktu widzenia prawa jesteś poszkodowany, a więc jak najszybciej skorzystaj ze swoich praw.

audiorek
24-01-2007, 10:00
Zrób tak. Skopiój póki co zdjecia z allegro. Przydymiony dyfuzor może wskazywać , że w momencie błysku z pęknietym palnikiem uwolnił sie wofram i go zadymił Tak jak dymi peknieta zarówka. W samo pekniecie w transporcie palnika bez uszkodzenia obudowy nie bardzo wierzę. Palnik jest stosunkowo lekki, a dodatkowo osadzony w gnieździe które amortyzuje drgania. ????.
Sprawa chyba do wygrania. Aczkolwiek troche zachodu Cie czeka.