Zobacz pełną wersję : d60 przyciski
Damiankck
04-12-2010, 22:50
witam, nie wiem czy bylo czy nie. Nie znalazlem w karzdym badz razie.
mam pytanie, czy mozna jakoś ustawic w d60 aby pod danymi przyciskami byly interesujace mnie funkcie.
jest jedynie taka opcja z przyciskiem FN, czy moze da sie jakos zrobic to z wszystkimi przyciskami, lub chociaż częscia?
z góry bardzo dziekuje i jak bylo to przepraszam i prosze mnie odesłac
pozdro !
z tego co pamiętam to jak miałem kupować D60 to nie widziałem takiej opcji w tym modelu tylko Fn, w D80 natomiast mam przycisk programowalny a reszty już nie przestawisz no oprócz pokręteł, chyba raczej się nie da no ale nich inni sie wypowiedzą
Damiankck
04-12-2010, 22:54
a moze da sie jakos zmienic cale oprogramowanie?
Witam.
Sprawa nie wygląda niestety zbyt różowo. Nikon nie udostępnił (i pewnie już nie udostępni) żadnego upgrade'u firmware D60: Niedostępne uaktualnienia do oprogramowania (Firmware) (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/20532/p/19%2C824%2C664/c/648/r_id/150293). Nie trafiłem też na żadne nieoficjalne wersje wzmiankowanego softu. Istnieje wprawdzie możliwość sterowania wszystkimi funkcjami aparatu poprzez złącze USB, wykorzystywana przez Camera Control Pro. Dodatkowo są udostępnione biblioteki do użycia we własnych programach - więc istnieje przynajmniej _teoretyczna_ możliwość zbudowania przystawki z własnymi guziczkami. Mikrokontrolery są dziś naprawdę malutkie, a jednocześnie mają całkiem pokaźne moce obliczeniowe (obsługa USB jest już standardem).
Pozdrawiam.
Damiankck
05-12-2010, 10:19
a jest cos takiego do kupienia?
evilseed
05-12-2010, 12:11
Witam.
... Dodatkowo są udostępnione biblioteki do użycia we własnych programach ... Tego nie wiedziałem, możesz podać jakiegoś linka do bibliotek bądź dokumentacji? Chętnie w wolnej chwili zmajstrowałbym sobie coś do sterowania moim d60 :smile:
skosiarek
05-12-2010, 12:43
Link do SDK Nikona: tutaj (https://sdk.nikonimaging.com/apply/)
Damiankck
05-12-2010, 21:54
no szkoda bo zaczynam odczuwac ubogosc mojej puchy :)