Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak to ustawić...?!

kapral72
04-12-2010, 21:00
witam,
Dopiero co zakupiłem D90 z AF-S DX Nikkor 18-105mm i już na samym początku się zamotałem w ustawieniach...:cry: w instrukcji na str.25 jest napisane "...jeśli obiektyw jest wyposażony w przełącznik trybu A-M lub M/A-M ,ustaw go w położeniu A (autofokus) lub M/A (autofokus z priorytetem ustawień manualnych)" czyli ustawiłem na A.

Natomiast na str.59 jest napisane..."obiektywy AF-S : przestaw przełącznik trybu ostrości w położenie M.
Tak jak pozostałe obiektywy AF-S, obiektyw AF-S DX Nikkor 18-105mm przedstawiany na ilustracjach w niniejszej instrukcji może być używany do ręcznej regulacji ostrości poprzez przestawienie przełącznika trybu ustawienia ostrości w położenie M."
PYT.1 jak w końcu mam ustawić? na A czy M?
PYT.2 wybierak trybu ustawienia ostrości jak ma być też ustawiony? AF czy M?
NAPISANE JEST COŚ O MOŻLIWOŚCI USZKODZENIA OBIEKTYWU?!!!!
Bardzo prosze o wyrozumiałość i podpowiedż bo jest to jeszcze dla mnie czarna magia z którą pomału mam nadzieję z Waszą pomocą dam sobie radę.

Kondi3012
04-12-2010, 21:11
Na obiektywie jak i korpusie ustaw A i będziesz miał wtedy autofocus, a jeśli tu i tu ustawisz M będziesz musiał ręcznie ustawiąć ostrość

Art Erie
04-12-2010, 21:19
witam,
Dopiero co zakupiłem D90 z AF-S DX Nikkor 18-105mm i już na samym początku się zamotałem w ustawieniach...:cry: w instrukcji na str.25 jest napisane "...jeśli obiektyw jest wyposażony w przełącznik trybu A-M lub M/A-M ,ustaw go w położeniu A (autofokus) lub M/A (autofokus z priorytetem ustawień manualnych)" czyli ustawiłem na A.
Spokojnie jeszcze nie raz się pogubisz :)

M - tryb manulalny ( ostrzysz ręcznie pierścieniem na obiektywie)
A - tryb automatyczny ( aparat ostrzy automatycznie, pole ostrzenia wybierasz "wybierakiem" kontrolujesz w wizjerze).
Czyli wybierasz "A" na obiektywie i korpusie ( do czego potrzebny "M" dojdziesz pózniej)

PYT.2 wybierak trybu ustawienia ostrości jak ma być też ustawiony? AF czy M?
NAPISANE JEST COŚ O MOŻLIWOŚCI USZKODZENIA OBIEKTYWU?!!!!
Bardzo prosze o wyrozumiałość i podpowiedż bo jest to jeszcze dla mnie czarna magia z którą pomału mam nadzieję z Waszą pomocą dam sobie radę.
Chyba chodzi o AF-S i AF-C ( nie mam ani D90, ani Nikkor 18-105mm).
Jeśli ustawisz AF-S aparat po naciśnięciu spustu migawki do połowy ustawi i zablokuje ostrość na wybranym punkcie.
Jeśli ustawisz AF-C aparat po naciśnięciu spustu migawki do połowy ustawi i będzie śledził ostrość na wybranym punkcie ( do fotografowania przemieszczających się obiektów).

kapral72
04-12-2010, 21:26
Na obiektywie jak i korpusie ustaw A i będziesz miał wtedy autofocus, a jeśli tu i tu ustawisz M będziesz musiał ręcznie ustawiąć ostrość

To zapytam tak...przy ustawieniu na A nic nie ustawiam na obiektywie? (przybliżenie i ostrość) a jak ustawie na M to ustawiam na obiektywie przybliżenie i ostrość?
I co można zepsuć o czym piszą w instrukcji?!
Pewnie mnie tu zaraz zarzucą gromami ale jak wspomniałem wcześniej dopiero zaczynam z...

Art Erie
04-12-2010, 21:30
W trybie A aparat ustawia ostrość, przybliżenie (zoom, ogniskową ustawiasz ręcznie).
Pewnie ostrzegają przed blokowaniem silnika w obiektywie, pierścień ma się swobodnie obracać.

ad2122
04-12-2010, 21:50
To zapytam tak...przy ustawieniu na A nic nie ustawiam na obiektywie? (przybliżenie i ostrość) a jak ustawie na M to ustawiam na obiektywie przybliżenie i ostrość?
I co można zepsuć o czym piszą w instrukcji?!
Pewnie mnie tu zaraz zarzucą gromami ale jak wspomniałem wcześniej dopiero zaczynam z...

Tryby A (lub M/A) i M na obiektywie odpowiadają za ustawianie ostrości. A - autofokus, a M - manual. Jeśli chodzi o możliwość uszkodzenia, to chyba chodzi o doostrzanie w trybie A. 18-105 nie ma chyba opcji doostrzania, a więc kręcenie pierścieniem ostrości w trybie A może doprowadzić do uszkodzenia mechanizmu AF obiektywu.

"przybliżenie" określasz sam kręcąc pierścieniem ogniskowej na obiektywie w zakresie 18-105.

No chyba, że chodzi Ci o tryby A i M na kółku? Jeśli tak, to A jest trybem priorytetu przysłony (aparat dobierze czas do ustawionej wartości przysłony), a M trybem manualnym (sam ustawiasz parametry ekspozycji, czyli czas i przysłonę).

Kondi3012
04-12-2010, 22:05
18-105 ma funkcje doostrzania

ad2122
04-12-2010, 22:34
18-105 ma funkcje doostrzania

racja - instrukcja to potwierdza ;)

Manual focusing is possible even when the lens A-M
mode switch is set to A.
Set the camera’s focus mode to AF-S, and press the
shutter-release button halfway to initiate autofocus. Next,
while pressing the shutter-release button halfway,
manually rotate the lens focus ring 8 to fine-tune focus.
jednocześnie ostrzega, aby nie doostrzać w momencie działania AF. Dopiero po zakończeniu ustawiania ostrości przez body można się bawić pierścieniem ostrości:

Do not attempt to rotate the focus ring while
autofocus is operating.

pioter m
04-12-2010, 22:46
Dokladnie i poniewaz jest to d90 ze srubokretem, na korpusie tez musi ustawic przelacznik na 'A'. Co juz zostalo zasygnalizowane.

Doostrzanie z 18-105 jest cokolwiek niepelnosprawne. Normalnie jest mozliwe przez caly czas.