PDA

Zobacz pełną wersję : D300s i info: 2,5 fps

Zak
04-12-2010, 19:32
Witam. pojawiam się z małym nurtującym mnie problemem. OStatnimi czasy chcialem postrzelac cos w szybkiej serii (7 fps) to tez wlaczylem opcje szybkiej serii, parametry mialem sprzyjające (czas 1/2000s) no i po wcisnieciu spustu zdziwilem sie. aparat robil duzo mniej zdjec i wolniej niz powinien..sprawdzilem na ekranie INFO i tam ku mojemu zdziwieniu zobaczylem, ze w tym momencie aparat jest ustawiony na 2,5 zdj/s....

przelaczanie miedzy szybka seria a wolna seria (3klatki) nic nie dalo..aparat zawiesil sie na 2,5fps. Postanowilem zresetowac ustawenia aparatu - pomogło :) 7fps wrocilo na swoje miejsce.:)

Po ustawieniu trybu RAW+basic na wyswietlaczu INFO pojawila sie ponownie informacja, ze mimo trybu szybkiego, moge zrobic tylko 2,5fps. Ku zdziwieniu aparat zrobił normalnie 7 zdjec w ciagu sekundy (mimo informacji ze zrobi 2,5)...

i wtedy zauwazylem ze nie ma zadnej zaleznosci pomiedzy info podawanym na wyswietlaczu INFO, co do ilosci zdjec na sekunde, a rzeczywistej wartosci zrobionych zdjec. co gorsza - nie moge kontrolowac czy aparat zrobi 7 czy 3 zdjecia, mimo tego ze ustawiony jest na tryb `szybka seria`..:(

Potrzebuje rady co z tym zrobic? pozdrawiam

michalv
04-12-2010, 19:41
Ważne jest jaką masz ustawioną jakość zdjęć. W trybie 14-bit maksymalna szybkość to właśnie 2,5 fps.

onia
04-12-2010, 19:47
Czytanie instrukcji nie boli. Powód : kolega napisał ci powyżej co jak gdzie i dlaczego.

remos
04-12-2010, 20:04
Czytanie instrukcji nie boli. Powód : kolega napisał ci powyżej co jak gdzie i dlaczego.

A po co taka odzywka?
Było pytanie jest odpowiedź. Sam czytałęm dwukrotnie isntrucję i wychodzi, że nie wystarczająco bo umknęła mi ta informacja. A dzięki właśnie forum i kolega pytający i ja i zapewne kilka jeszcze innych osób poznało rozwiązanie problemu.

onia
04-12-2010, 20:08
A co z nią nie tak ? polowa pytań na forum dotyczy rzeczy którą poświęcając 10 minut swojego czasu jesteś w stanie rozwiązać sam.

poprzez google czy tez np tak jak w tym przypadku instrukcje.

Ale przecież łatwiej zadać pytanie na forum i czekać aż ktoś ci wszystko wyłoży na tacy.
Wiec niby jak mam traktować kogoś kto nie daje nic od siebie a pyta o rzecz na która odpowiedz ma w instrukcji ?

Zak
04-12-2010, 21:24
Dzieki wielkie za pomoc! juz wiem w czym `problem`:)

a do ONIA

Moja droga, musiał bym włączać i wylączac wsztstkie opcje w aparacie zeby dojsc do tego, ze to połączenie NEF+Basic+14bit=2,5fps

Jak nie masz ochoty pomagać, to po kiego grzyba zaglądasz do tego tematu? Ty dajesz od siebie same idiotyczne uwagi, i pewnie te 885 postów to bzdetne pokazywanie jaka to ja nie jestem genialna. Prosta rada - jak nie masz NIC ciekawego do powiedzenia, to MILCZ. :)

Michal, jeszcze raz dzieki!!!!:)

Desperados
05-12-2010, 12:20
Zak bardzo ładnie podsumowałes ;)
Jak nie masz ochoty pomagać, to po kiego grzyba zaglądasz do tego tematu? ja bym jeszcze dodał po co zagladasz na to forum ;) "Nie obrazając nikogo" na tym forum jest bardzo duzo chamskich ludzi ktorzy pisza dziecinne posty typu "Czytanie nie boli" albo "masz bana na google" ? :/ takie odpowiedzi nic nie wnosza do tematu i po co je pisac
Od czego jest forum ? OD POMAGANIA sobie chyba nie ;)
Wiem zaraz sie pojawia posty "a ty Desperados po co pisze Twoj post tez nic nie wnosi" :/ i tak zawsze bedzie. Ehh..
Pozdrawiam ;)

janbot
05-12-2010, 12:50
Witam !
Wypowiedzi niektórych świadczą, że rzeczywiście NIKON trafił pod strzechy !:)
Pozdrawiam Janusz