Zobacz pełną wersję : Test bloga
Kilka osób mi raportowało że zdjęcia się wolno ładują. Możecie to zweryfikować - interesują mnie wpisy i strona główna. Mam wrażenie że we wpisach jest OK ale główna trochę kuleje.
Fotki na główną są skalowane z rozmiarów w jakich są we wpisach. Może to jest przyczyna.
jest ok wszystko śmiga bez zająknięcia
Brak efektu rollover. Musze patrzec na myszke, aby stwierdzic, czy cos jest przyciskiem. Wbrew pozorom to bardzo istotne. Uzytkownik internetu nie moze sie zastanawiac, bo po prostu zirytuje sie i opusci strone.
I co sie tak uparliscie na przegladanie zdjec w poziomie? To nie jest naturalne. Strony www rozciagaja sie w pionie.
A tak ogolnie jest git;)
Brak efektu rollover.(...)
I co sie tak uparliscie na przegladanie zdjec w poziomie?
Rozwiń bo ja mało się znam na tym wszystkim. I tak dokonałem cudów że jest jak jest
Boryszuk
04-12-2010, 19:31
Brak efektu rollover.
1 (http://en.wikipedia.org/wiki/Rollover_%28web_design%29)
2 (http://porady.skryptoteka.pl/75,jak-utworzyc-prosty-efekt-rollover.html)
w skrócie
The term rollover in this regard originates from the visual process of "rolling the mouse cursor over the button" causing the button to react (usually visually, by replacing the button's source image with another image), and sometimes resulting in a change in the web page itself.
aaaaa to tak specjalnie jest. Miały zmieniać kolor ale nie chciałem żeby zbyt pstrokato było
Marek, prosze Cie. Slyszales o CSS i background-position? Rollover typu: a:hover {background: url(sciezka) [position];} to robia poczatkujacy :P
Boryszuk
04-12-2010, 20:01
Marek, prosze Cie. Slyszales o CSS i background-position? Rollover typu: a:hover {background: url(sciezka) [position];} to robia poczatkujacy :P
Wojtek, ja nawet poczatkujacy na dobra sprawe nie jestem. Wrzuciłem pierwszy lepszy wynik z gógla
A, myslalem, ze chciales mnie pstryknac w ucho ;) Rollover musi byc. To podstawa. Ja wiem i Ty wiesz "jak obslugiwac internet", ale uwierz, wiekszosc musi miec prosto, wrecz lopatologiczne. A rollover nie oznacza wcale czegos pstrokatego. Mozna np. tylko lekko rozjasnic zdjecie.
ps. A link BLOG (podpis Strusia) nie dziala.
EDIT:
O maj gat. Po wylaczeniu obrazkow nie ma altow. Inaczej mowiac, to jest cala strona:
Rafal Mrozowski - portfolio
Portfolio
Rafał Mrozowski - portfolio fotograficzne
Nieladnie;)
Dużymi literami poproszę :)
Dużymi literami poproszę :)
To jest Twoje glowne menu:
<div class="srodek_menu">
<a class="portret" href="index.php?gallery=0">
Portret
</a>
<a class="krajobraz" href="index.php?gallery=1">
Krajobraz
</a>
<a class="miasto" href="index.php?gallery=2">
Miasto
</a>
<a class="moto" href="index.php?gallery=3">
Moto
</a>
<a class="inne" href="index.php?gallery=4">
Inne
</a>
<a class="slub" href="index.php?gallery=5">
Ślub
</a>
</div>
Te obrazki sluzace jako linki trzeba przygotowac tak, aby byly 3 razy wyzsze (3x). Kazda wysokosc x to stan linka: normalny, najechanie (rollover), i przycisniety (dodatkowo moze byc "na tej stronie"). Teraz w css modyfikujesz linki do nich tak, ze:
dla zwyklego stanu:
.srodek_menu .[nazwa klasy linka, np. inne] {
background: url(sciezka);
}
po najechaniu (rollover)
.srodek_menu .[nazwa klasy linka, np. inne]:hover {
background: url(sciezka) center x;
}
przycisk
.srodek_menu .[nazwa klasy linka, np. inne]:active {
background: url(sciezka) center 2x;
}
A teraz przyklad dla przycisku "slub" i wysokosci obrazka 50px (czyli lacznie 150px):
domyslnie
.srodek_menu .slub {
background: url(sciezka) center 50px;
}
po najechaniu
.srodek_menu .slub:hover {
background: url(sciezka) center 50px;
}
przycisniety
.srodek_menu .slub:hover {
background: url(sciezka) center 100px;
}
Teraz jasniej?
ps. Moglem sie gdzies kopnac, bo pisalem z glowy, ale ogolnie jest ok;)
Biorąc pod uwagę że piszesz SLUB to zakładam że mówisz o www a nie o blogu. True or false ?
Co do zdjęć na głównej - mi się ładują już kilka minut, na razie są tylko 3 od góry...
Łącze 100 Mb/s.
Biorąc pod uwagę że piszesz SLUB to zakładam że mówisz o www a nie o blogu. True or false ?
Ej no! Link do bloga w stopce nie dziala! Wiec wszedlem na strone.
EDIT: Znowu mam to samo z siecia. Za pierwszym razem czasami "przegladarka nie lapie" (sic!). Teraz blog dziala. Juz rzucam okiem ;)
EDIT2: Tu tez nie ma roloverow;)
Marcin Borkowski
04-12-2010, 22:53
blog się otwiera, ale zdjęcia lądują się długo
Co do zdjęć na głównej - mi się ładują już kilka minut, na razie są tylko 3 od góry...
Łącze 100 Mb/s.
Mi sie od razu zaladowaly na laczu 4Mbit.
Tu jednak mala uwaga: pomimo, ze zdjecia sa w miare lekkie (ok. 250KB), to laduja sie od razu wszystkie! Nie ma tu przeladowania strony, tylko JS/CSS skrzetnie ukrywa zdjecia po "rozwinieciu". Z drugiej strony mamy wszystko na dloni. Od razu.
Tak wiec gicior;)
Hmmm Czy to długie ładowanie może być spowodowane tym że fotki na głównej są skalowane z fot zamieszczonym we wpisie? Mogę na głowną wrzucić fotki w rozmiarze docelowym ale jeszcze nie probowałem.
Jak z fotkami we wpisach? Ładują się normalnie ? Problem jest tylko z głowną ?
U mnie wszystko smiga. Co do zmniejsza fot, to za takie cos kiedys sie rozstrzeliwalo (tylko rozmiar docelowy!), ale pojawia sie pytanie: wrzucic foty do folderu, "wszystko samo sie zrobi", a my mamy wiecej czasu dla siebie, czy teraz siedziec nad kazdym wpisem i wrzucac recznie miniatury? Powoli sklaniam sie ku drugiej opcji. Z lenistwa.