Zobacz pełną wersję : Obiektyw utknął w body! D90+T17-50
Witam
Stała się rzecz straszna- moj tamron 17-50/2.8 bardzo polubił mojego nikona d90... W zasadzie stali się oni nierozłączną parą.
Nie mogę odpiąć obiektywu od body!
Problem wygląda następująco: po wciśnięciu przycisku zwalniania blokady bagnetu, obiektyw przekręca się tylko o jakieś 1/3 całego dystansu, po czym blokuje się i nie można dalej nic zrobić (można tylko przekręcic go z powrotem). Przycisk zwalniania działa na 100%, sworzeń blokujący się cofa, ale COŚ nie pozwala przekręcić obiektywu do końca. Nie jest to też na pewno wina "śrubokręta" w body, bo nie pomaga przełączanie af/mf w body (w pozycji mf śrubokręt cofa się).
Nie mam pojęcia co dalej robić, próbowałem juz na wszystkie sposoby dociskać, przekręcać, wykręcać, małą/większą siłą, i NIC. Boję się użyć maksymalnej siły, bo wiadomo jak to moze się skończyć.
Body po gwarancji, obiektyw po gwarancji, a na Postępu nie wyslę, za chiny ludowe NIE WYŚLĘ, miałem już tam jedną przygodę i mi starczy....
POMOŻCIE! błagam.... miał ktos podobne przygody?
marzyciel9
04-12-2010, 16:58
może zapoznaj tamiego z inną d90 (młodszą np.) albo z d7k
może wtedy się odczepi
ja bym wysłał do serwisu
A jak przy włączonym aparacie poprzyciskasz kilka razy podgląd głębi ostrości? Tzn. ustaw przysłonę na 22 (czy ile tam może najwięcej) i zrób kilka fotek.
Może to popychasz przysłony się przyblokował.
Melduj o wynikach ;)
edit:
To na 99% popychacz przysłony w korpusie. Mniej-więcej przy 1/3 obrotu podczas zdjemowania powinien ustąpić i luz powinien być większy. U Ciebie coś tam wadzi i dlatego dalej nie możesz przekręcić. Popróbuj z tą przysłoną. Jak możesz to ustaw f/22, naciśnij podgląd głębii ostrości i nie zwalniając przycisku spróbuj zdjęć obiektyw. Powinno pomóc.
Skibek, w tym tamronie nie ma pierścienia przysłony niestety. Przysłona pracuje poprawnie, mogę ustawić nawet f32, ustawiam tyle i wszystko jest ok- widać nawet roznice w naswietleniu miedzy f22 a f32, próbowałem też wyjmować obiektyw z wcisnietym podglądem głebi ostrosci, albo w czasie naswietlania zdjecia ustawionego na kilka sekund- bez efektów. Może jeszcze jakies pomysły?
Skibek, w tym tamronie nie ma pierścienia przysłony niestety. Przysłona pracuje poprawnie, mogę ustawić nawet f32, ustawiam tyle i wszystko jest ok- widać nawet roznice w naswietleniu miedzy f22 a f32, próbowałem też wyjmować obiektyw z wcisnietym podglądem głebi ostrosci, albo w czasie naswietlania zdjecia ustawionego na kilka sekund- bez efektów. Może jeszcze jakies pomysły?
no wiem, wiem... Przypomniałem soebie. Jego brat 28-75 ma pierścień ;) Już edytowałem posta.
Mówisz, że z podglądem też nie działa? Hm... To mamy problem :/
To może inaczej. Może szybka seria (powiedzmy z 10-15 strzałów) w różnych pozycjach by pomogło.
Wiem... Małoprofesjonalne rozwiązanie, ale często najprostszy sposób jest skuteczny.
Wiem że małoprofesjonalne, ale trzeba próbować wszystkiego. a więc- strzelam serią, jednocześnie odwracam aparat w różne strony, obkręcam, uderzam, potrząsam....eh.....dalej nic.
Zrób zdjęcia, zmieniając przesłonę w górę od 5.6 do 2.8 co 1. Ciekawy jestem czy dochodzi do pełnego otwarcia przesłony.
Pozdrawiam
Witam..
Mam ten sam problem z moją 90 tym razem z kitowym 18-105. Analogiczna sytuacja, przekręcam do 1/3-1/2 całego dystansu i pojawia się opór. Podpięty obiektyw działa bez zarzutu.
Próbowałem rożnych sposobów..
Czy sprawa w jakiś sposób się rozwiązała?
Ja miałem podobnie z D90 i 18-200VR. Poluzowała się śruba mocująca styki na bagnecie (dokładniej to ta, która mocuje pierścień dopełniający styki). Próbowałem odkręcać ze średnią siłą obracając całość dookoła osi obiektywu i w pewnym momencie puściło.
No U mnie nie daje rady..
Pojawia się wyraźny opór (coś blokuje a przy kręceniu obiektywem słychać i czuć jak się w coś uderza w tym bagnecie) jak najbardziej może być jakaś poluzowana śruba..
Umiarkowana siła pokonania tego oporu nic nie daje, a nie chce używać większej by czegoś nie urwać..
Chyba będę musiał się skontaktować niechętnie ze serwisem...
Boryszuk
26-04-2011, 14:05
Sprzedam palnik acetylenowo-tlenowy. Tanio :mrgreen:
Hehe..
:P
Co Ty.. plastikowy bagnet się stopi..
Po co sprzedawać, Borys upalaj obiektywy i bierz za to kasę :-)
Hehe..
:P
Co Ty.. plastikowy bagnet się stopi..
Toć przeca w Tamrunie jest metaliczny ;)
A jakby odrówrócić obiektywem do dołu i położyć na płytę wibracyjną... Po pewnym czasie śrubka by się sama wkręciła. Ciekawe tylko co odpadnie jako pierwsze wewnątrz aparatu ;)
Motorniczy
07-05-2011, 21:51
Tutaj masz jedyne rozwiazanie : http://nawroski.files.wordpress.com/2010/03/ham-cama.jpg :)
Toć przeca w Tamrunie jest metaliczny ;)
W Tamrunie je..
Ale w 18-105 jednak plastik..
W Tamrunie je..
Ale w 18-105 jednak plastik..
No... ale wątek dotyczy T17-50 ;)
Spoko..
Dla potomnych:
Aparat wrócił z serwisu.
Diagnoza:
Wymiana uszkodzonego bagnetu - po wyszczególnionych częściach wymieniono bagnet w 18-105 i 4 śrubki.
Pawcio1201
10-05-2011, 08:23
Jaka cena naprawy ?
Obiektyw:
Robocizna 55.00
Części 58.00
Dodatkowo bez pytania wymienili mi gumy (37 PLN) bo miałem obgryzione już...
Ale już się nie czepiam, przynajmniej aparat ładniej wygląda :P
Bagnet kosztuje ok. 45zł (+ przesyłka), a wymiana jego to jakieś 7 do 10 minut.
Nie wiem ile kosztują te śrubki, ale pewnie ok. 4zł w sumie.
Jak na autoryzowany serwis to powiem, że tanio zapłaciłeś. Myślałem, że więcej sobie krzykną.
Ja też myślałem że więcej zapłacę, poza tym nie wiedziałem do końca co jest przyczyną zablokowanego obiektywu.
A nie chciałem sam rozwiązywać tego siłowo..
maszkara
12-06-2011, 19:59
Bagnet kosztuje ok. 45zł (+ przesyłka), a wymiana jego to jakieś 7 do 10 minut.
A gdzie można to to kupić? Akurat w moim 18-105 się nadłamał i chciałbym sobie wymienić. Szybkie odpytanie google nie dało mi odpowiedzi :-)
A gdzie można to to kupić? Akurat w moim 18-105 się nadłamał i chciałbym sobie wymienić. Szybkie odpytanie google nie dało mi odpowiedzi :-)
Np. tu: Bagnet do 18-105 (http://allegro.pl/listing.php/search?string=18-105+bagnet&category=0&sg=0)
albo tu: Też bagnet. I też do 18-105 (http://fototech-serwis.pl/rozne/62-nikkor-18-55-18-105-18-135.html).
;)