Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywem
Witam, posiadam obiektyw NIKON DX AF-S NIKKOR 18-55mm 1:3.5-5.6G II i mam taki problem mianowicie zablokowało mi się pokrętło ani drgnie w prawo ani w lewo. Nie mam pojęcia co zrobić a aparat jest mi szybko potrzebny. Zna ktoś rozwiązanie?
Pozdrawiam
Skoro tak na szybko Ci jest potrzebny, to po wykonanym telefonie na pogotowie ratunkowe, poradzili mi abyś go podpiął do korpusu i sprawdził czy działa AF.
nie działa pokrętło od zoom
Witam, posiadam obiektyw NIKON DX AF-S NIKKOR 18-55mm 1:3.5-5.6G II i mam taki problem mianowicie zablokowało mi się pokrętło ani drgnie w prawo ani w lewo. Nie mam pojęcia co zrobić a aparat jest mi szybko potrzebny. Zna ktoś rozwiązanie?
Skoro aparat jest Ci potrzebny na szybko, to niezwłocznie odepnij uszkodzony obiektyw i aparat będzie gotowy do dalszego użycia.
A... jeszcze jednoe. Przed rozpoczęciem robienia zdjęć nie zapomniej podpiąć innego obiektywu. ;)
Przepraszam... Musiałem.
A tak serio. Nie myśl nawet o wysyłaniu tego obiektywu do serwisu. Nieopłacalna sprawa. Taniej będzie odpaliś "Allekradno" i kupić jakiś używany, ale sprawny.
Jak to się stało, że Ci się zablokował? Sam? A może upadł ba wysuniętym tubusie?
zdjęcia robiła inna osoba, nastepnego dnia zobaczyłem że sie zablokował w jednym miejscu i nie chce ruszyc a aparatem na pewno nigdzie nie uderzyła ani nigdzie jej nie spadł. Aparat raz zaliczył ziemie ale to na długo przed tym
zdjęcia robiła inna osoba, nastepnego dnia zobaczyłem że sie zablokował w jednym miejscu i nie chce ruszyc a aparatem na pewno nigdzie nie uderzyła ani nigdzie jej nie spadł. Aparat raz zaliczył ziemie ale to na długo przed tym
To może warto zapytać tą osobę o okoliczności powstania usterki. Może nie chce się przyznać, że wlała tam superglu ;)
Skoro kiedyś upadł, to może coś się naderwało i po pewnym czasie do końca pękło. Może ta osoba wykonała kilka szybkich ruchów zoomem i... to wystarczyło.
jarrybegood
06-12-2010, 15:26
Ja miałem podobną sytuację. Wyciągnąłem z niej następujący wniosek - dobry zwyczaj, nie pożyczaj. ;-)