PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywem

ZerOFXP
04-12-2010, 15:31
Witam, posiadam obiektyw NIKON DX AF-S NIKKOR 18-55mm 1:3.5-5.6G II i mam taki problem mianowicie zablokowało mi się pokrętło ani drgnie w prawo ani w lewo. Nie mam pojęcia co zrobić a aparat jest mi szybko potrzebny. Zna ktoś rozwiązanie?

Pozdrawiam

Slawko
04-12-2010, 15:41
Skoro tak na szybko Ci jest potrzebny, to po wykonanym telefonie na pogotowie ratunkowe, poradzili mi abyś go podpiął do korpusu i sprawdził czy działa AF.

ZerOFXP
04-12-2010, 16:07
nie działa pokrętło od zoom

Skibek
04-12-2010, 17:58
Witam, posiadam obiektyw NIKON DX AF-S NIKKOR 18-55mm 1:3.5-5.6G II i mam taki problem mianowicie zablokowało mi się pokrętło ani drgnie w prawo ani w lewo. Nie mam pojęcia co zrobić a aparat jest mi szybko potrzebny. Zna ktoś rozwiązanie?

Skoro aparat jest Ci potrzebny na szybko, to niezwłocznie odepnij uszkodzony obiektyw i aparat będzie gotowy do dalszego użycia.
A... jeszcze jednoe. Przed rozpoczęciem robienia zdjęć nie zapomniej podpiąć innego obiektywu. ;)
Przepraszam... Musiałem.

A tak serio. Nie myśl nawet o wysyłaniu tego obiektywu do serwisu. Nieopłacalna sprawa. Taniej będzie odpaliś "Allekradno" i kupić jakiś używany, ale sprawny.

Jak to się stało, że Ci się zablokował? Sam? A może upadł ba wysuniętym tubusie?

ZerOFXP
05-12-2010, 13:00
zdjęcia robiła inna osoba, nastepnego dnia zobaczyłem że sie zablokował w jednym miejscu i nie chce ruszyc a aparatem na pewno nigdzie nie uderzyła ani nigdzie jej nie spadł. Aparat raz zaliczył ziemie ale to na długo przed tym

Skibek
05-12-2010, 13:04
zdjęcia robiła inna osoba, nastepnego dnia zobaczyłem że sie zablokował w jednym miejscu i nie chce ruszyc a aparatem na pewno nigdzie nie uderzyła ani nigdzie jej nie spadł. Aparat raz zaliczył ziemie ale to na długo przed tym
To może warto zapytać tą osobę o okoliczności powstania usterki. Może nie chce się przyznać, że wlała tam superglu ;)
Skoro kiedyś upadł, to może coś się naderwało i po pewnym czasie do końca pękło. Może ta osoba wykonała kilka szybkich ruchów zoomem i... to wystarczyło.

jarrybegood
06-12-2010, 15:26
Ja miałem podobną sytuację. Wyciągnąłem z niej następujący wniosek - dobry zwyczaj, nie pożyczaj. ;-)