Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Kasia i Ola
Dorzucam kolejne portrety. Jestem ciekaw co napiszecie. Fotografia to dla mnie zabawa, która trwa od niedawna. Zdążyłem już jednak podjąć decyzję, którymi dziedzinami fotografii chcę się zajmować i które dziedziny fotografii sprawiają mi najwięcej frajdy: PORTRET i KRAJOBRAZ. Ten post poświęcony jest jednak tylko tej pierwszej dziedzinie no i nie ukrywam, że wszelkie rady są mile widziane. Wiem że macie dużo do roboty, ale może ktoś da radę wyskrobać kilka uwag. Pozdrawiam.
P.S. Zdjęcia zostały zrobione podczas pieszego rajdu w Beskid Niski.
1) Kasia M. - moja narzeczona
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img809.imageshack.us/img809/8426/kasiat.jpg)
2) Ola - narzeczona mojego kolegi
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img227.imageshack.us/img227/4584/olad.jpg)
serio? nikt nic nie napisze?
Daj ludziom trochę czasu - weekend się zaczął. :)
DonArturo
03-12-2010, 22:40
1- dziwnie skadrowane, lewa strona -tło, które raczej przeszkadza, cięcie włosów
2- ostrość nad uchem, przeszkadza ten biały wzór na ubraniu
serio? nikt nic nie napisze?
A co chciałbyś przeczytać? Daj znać, to Ci napiszę ;)
Zaprezentowałeś dwa albumowe zdjęcia, które być może z małżonką za kilkanaście lat przywołają miłe wspomnienia. Kadry niezbyt ciekawe i obróbką jakby nietknięte, do tego przepał na dwójce i ostrość na jakimś włosie po prawej zamiast na oczach. (na jedynce też światło niezbyt fajne)
Dzięki za uwagę, choć szczerze mówiąc to nie wiedziałem, że brak obróbki w PS-ie jest błędem w sztuce fotografii. No nic dzięki i pozdrawiam.
Dzięki za uwagę, choć szczerze mówiąc to nie wiedziałem, że brak obróbki w PS-ie jest błędem w sztuce fotografii.Oczywiscie, ze bledem nie jest, ale dokladajac nieco kolejnej wiedzy i umiejetnosci, mozesz zrobic cos nieco bardziej interesujacego, niz to co pokazales. Z calym szacunkiem, ale sa to zwykle, wrecz przypadkowe "pstryki". Skapiac im obrobki, zostales ze zdjeciami jakich ludzie produkuja calymi milionami. Jakiej wiec oczekujesz opinii na forum fotograficznym? Ani swiatlo ciekawe, ani kadry przemyslane, kulejacy balans, etc. Przyznaj sie, ze raczej nie wysililes sie jesli chodzi o zaplanowanie tych ujec, prawda? IMHO -- po prostu wycelowales w oko i nacisnales spust... Od zdjec (a raczej ich autorow) wystawianych na forum, oczekuje sie mimo wszystko troche wiecej, niz to co robi przecietny uzytkownik aparatu fotograficznego.
Wkładaj zdjęcia do albumu ! Będą miłe wspomnienia za "ślubnych" czasów :D
Kraftsman
05-12-2010, 11:37
(...) szczerze mówiąc to nie wiedziałem, że brak obróbki w PS-ie jest błędem w sztuce fotografii. No nic dzięki i pozdrawiam.
Brak postprocesu (niekoniecznie w PS-ie, może być to jakiekolwiek narzędzie do wołania NEF) jest kardynalnym błędem w sztuce fotografii.
A zdjęcia to przyjemne ale trochę nudnawe portreciki albumowe. Modelki za to fajne.
Bez rewelacji, no i nie korzystaj z ramek, są one niepotrzebne, niekiedy można ale rzadko, w drugim przypadku robiłeś zdjęcie w zbyt mocnym słońcu i trochę to za bardzo widać na lewym policzku modelki, w takich realiach rób w cieniu a modelke doświetlaj z blendy
Kraftsman w sztuce fotografii przede wszystkim chodzi o kompozycje i światło, oraz temat, potem pozostają sprawy techniczne takie jak zrobienie dobrego zdjęcia w warunkach zastanych lub przygotowanie sobie dobrych w studio, a zabawa w psie, to tylko ewentualne niuanse które można zastosować ale nie ma to nic wspólnego ze sztuką fotografii, tylko z obrabianiem zdjęć...
Kraftsman
05-12-2010, 21:47
Kraftsman w sztuce fotografii przede wszystkim chodzi o kompozycje i światło, oraz temat, potem pozostają sprawy techniczne takie jak zrobienie dobrego zdjęcia w warunkach zastanych lub przygotowanie sobie dobrych w studio, a zabawa w psie, to tylko ewentualne niuanse które można zastosować ale nie ma to nic wspólnego ze sztuką fotografii, tylko z obrabianiem zdjęć...
I tak, i nie. Uzyskiwanie obrazu fotograficznego jest procesem wieloetapowym. Nie umniejszając nic temu co napisałeś o świetle, kompozycji i temacie - postproces był, jest i będzie jednym z fundamentalnych etapów uzyskiwania obrazu fotograficznego, sztuki fotografowania. Należy umieć go kontrolować. Nie chodzi o żadne "zabawy w psie" tylko o integralny i konieczny etap powstawania obrazu fotograficznego. Możesz go przeprowadzić samodzielnie (czytaj: kontrolować go i wpływać) albo zdać się na automatykę aparatu, która zrobi to za Ciebie (czytaj: zrezygnować z kontroli i wpływu).