Zobacz pełną wersję : Skanowanie - pytanko
Mam Epsona SX215 i wsio jest cacy. Tylko nie wiem jednej rzeczy. Chodzi o skanowanie. Mam narysowane na kartce A4 pokój z wymiarami. Zajmuje to na kartce centralną część tak że na brzegach zostaje mniej więcej po kilka cm z każdej strony.
Chciałbym to tak zeskanować. Skaner jednak obcina oczywiście zewnętrzne krawędzie bo nie widzi tam nic poza bielą i ściana praktycznie pokrywa się z krawędzią skanu.
Jak można to zeskanować sensownie czyli tak aby rysunek był w centrum skanu tak jak na kartce?
Mam Epsona SX215 i wsio jest cacy. Tylko nie wiem jednej rzeczy. Chodzi o skanowanie. Mam narysowane na kartce A4 pokój z wymiarami. Zajmuje to na kartce centralną część tak że na brzegach zostaje mniej więcej po kilka cm z każdej strony.
Chciałbym to tak zeskanować. Skaner jednak obcina oczywiście zewnętrzne krawędzie bo nie widzi tam nic poza bielą i ściana praktycznie pokrywa się z krawędzią skanu.
Jak można to zeskanować sensownie czyli tak aby rysunek był w centrum skanu tak jak na kartce?
Obrysuj kartke:)
Albo poloz inny kolor kartki jako tlo tak zeby wystawalo;)
Dodatkowo jak skanuje sie w shopie to jest wtepny skan i tam ustalasz sobie co ma skanowac....kadrujesz;)
w szopie można skanować ? To dla mnie nowość. Korzystam jak dotąd z softu Epsona
Mozna, chyba w plik/importuj....czy jakos....nie mam zainstalowanej drukarki to teraz Tobie dopkladnie nie powiem
Przemek Paśnik
03-12-2010, 18:14
dokładnie, tak jak pisze Greg, plik->importuj
Dzieki bardzo. Sprawdze jutro jak to dziala
dokładnie, tak jak pisze Greg, plik->importuj
Tyle że np. w CS5 (nie pamiętam jak było w CS4) możliwość skanowania z poziomu
Photoshopa jest opcją dodatkową, czyli trzeba sobie wtyczkę Twain_32 pobrać ze strony Adobe
i wrzucić ręcznie w odpowiednie miejsce, coby się skaner pokazał w importuj...
Photoshopa jest opcją dodatkową, czyli trzeba sobie wtyczkę Twain_32 pobrać ze strony Adobe
Aaa widzisz....nie wiedzialem:)
Zarujesz sobie?! A ja ostatnio tak zwyzywalem W764bit, ze przez niego nie widac skanera w PS :oops:
ps. To jeszcze nic. U mnie dwa, trzy razy dziennie znikaja wszystkie drukarki i pomaga jedynie restart systemu. Wyzywam wtedy, ze hej. A system oryginalny mial byc taki doskonaly :(
de Fresz
05-12-2010, 16:36
Mam narysowane na kartce A4 pokój z wymiarami. Zajmuje to na kartce centralną część tak że na brzegach zostaje mniej więcej po kilka cm z każdej strony.
Wyłącz w diabły wszelką auto-ętelygencje, najlepiej przejdź do Advanced (czy tam Expert) mode, zrób Preview i ręcznie zdefiniuj obszar skanowania.
Opcja PS + Twain zadzialala bezblednie. Slicznie dziekuje