PDA

Zobacz pełną wersję : Potrzebna konkretna porada odnośnie kredytów

kamilkamien
03-12-2010, 14:15
Jak w temacie potrzeba mi zaciągnąć kredycik. Chodzi o max 4tys zł. na naprawę niczego innego jak obiektywu marki NIKON. Chodzi o najkorzystniejsze warunki jakie oferują banki przy udzielaniu kredytów. Pytanie zadaje tu, bo sam pracuję do późna i nie jestem w stanie sam odwiedzić placówek bankowych w mojej okolicy a w internecie wszyscy beda pisali, że ich oferta jest najlepsza. Okres kredytu to jakieś 12miesięcy, bo mój miesięczny budżet jest dość ograniczony. Liczę na Wasze jakieś praktyczne wypowiedzi i juz teraz dziękuję za pomoc

fotograf58
03-12-2010, 14:26
To nie lepiej kupić jakąś sprawną używkę?

Rafał_Sz
03-12-2010, 14:36
W jakim banku masz konto? (tam najłatwiej dostaniesz kasę, bo Cię znają).

Dobrym rozwiązaniem jest też w takim przypadku karta kredytowa z systemem ratio. Kupujesz coś, płacisz kartą i dzwonisz do operatora karty z prośbą o rozłożenie kwoty na raty. Musisz tylko poznać wcześniej dokładnie warunki, bo limit karty nie zawsze równa się limit zakupów na raty.

Majek
03-12-2010, 14:44
Karta to IMHO drogi gips w porównaniu do typowego kredytu. Ja mam np. kredyt odnawialny w rachunku bieżącym. Taki debet jakby, tylko sensownie oprocentowany. Mniej więcej połowa tego, co karta kredytowa. I karta i kr. odnawialny mają tę zaletę, że nie narzucają reżymu spłat. Wyrównujesz zadłużenie, jak Ci wygodnie.

Rafał_Sz
03-12-2010, 14:48
Karta to IMHO drogi gips w porównaniu do typowego kredytu. Ja mam np. kredyt odnawialny w rachunku bieżącym. Taki debet jakby, tylko sensownie oprocentowany. Mniej więcej połowa tego, co karta kredytowa. I karta i kr. odnawialny mają tę zaletę, że nie narzucają reżymu spłat. Wyrównujesz zadłużenie, jak Ci wygodnie.
Sam kredyt "na karcie" to lichwa, ale kredyt ratalny do karty da się przeżyć (w BZWBK mam RRSO na poziomie 13%).

Ale masz rację, kredyt odnawialny to dobre rozwiązanie.

kamilkamien
03-12-2010, 14:56
Mam w PKO BP swoje konto. Tam też planowałem uderzyć bo słyszałem, że jest dość "łatwo" o kredyt na dogodnych warunkach. Co do obiektywu to te 4tyś to jest to koszt naprawy mojego zepsutego szkła + kilka groszy na drobne wydatki.

124miko
03-12-2010, 14:58
Poczekaj trochę i zaoszczędź tę kwotę. Będziesz miał te wszystkie banki w nosie. Bank to jest instytucja, która zmusza Ciebie do oszczędzania i jeszcze każe sobie za to słono płacić. Te 4 koła to nie są jakieś kosmiczne pieniądze - dasz radę i kupisz za swoje.

Majek
03-12-2010, 14:59
O, no to widzisz, idealnie. Mam właśnie w PKO BP i konto i karty i kredyt odnawialny. Bez problemu przyznali mi limit mniej więcej jaki chciałem, oprocentowanie kolo 11-12%, nie pamiętam dokładnie. Przy 21% na karcie, to dużo mniej.
Szczerze mówiąc nie słyszałem o czymś takim jak kredyt ratalny do karty. Muszę podpytać w banku, bo by mi się coś takiego przydało.

Majek
03-12-2010, 15:02
Poczekaj trochę i zaoszczędź tę kwotę. Będziesz miał te wszystkie banki w nosie. Bank to jest instytucja, która zmusza Ciebie do oszczędzania i jeszcze każe sobie za to słono płacić. Te 4 koła to nie są jakieś kosmiczne pieniądze - dasz radę i kupisz za swoje.
Trochę nie rozumiem takiego podejścia... Potrzebuję coś teraz i co? Mam czekać aż odłożę te 12 rat i kupię sobie za rok? Nie, biorę kredyt, kupuję teraz, spłacam raty i przez rok robię zdjęcia. A to co oddaje bankowi to opłata za komfort mienia czegoś już, a nie za rok.

kamilkamien
03-12-2010, 15:14
Trochę nie rozumiem takiego podejścia... Potrzebuję coś teraz i co? Mam czekać aż odłożę te 12 rat i kupię sobie za rok? Nie, biorę kredyt, kupuję teraz, spłacam raty i przez rok robię zdjęcia. A to co oddaje bankowi to opłata za komfort mienia czegoś już, a nie za rok.

Dokładnie!

ajt
03-12-2010, 15:41
A gdzie będziesz kupował? Kiedyś wziąłem u Hesji obiektyw na raty w Lucasie. Wszystko szybko i sprawnie załatwione korespondencyjnie (email i zwykła poczta). Finansowo wyszło korzystniej niż kredyty, z którymi wtedy porównywałem.

kamilkamien
03-12-2010, 16:35
A gdzie będziesz kupował? Kiedyś wziąłem u Hesji obiektyw na raty w Lucasie. Wszystko szybko i sprawnie załatwione korespondencyjnie (email i zwykła poczta). Finansowo wyszło korzystniej niż kredyty, z którymi wtedy porównywałem.

Polecam powrót do pierwszego posta przeze mnie napisanego... Kredyt na naprawę a nie na zakup...

Rafał_Sz
03-12-2010, 16:43
Polecam powrót do pierwszego posta przeze mnie napisanego... Kredyt na naprawę a nie na zakup...
A co to za szkiełko?

kamilkamien
03-12-2010, 16:51
Poczciwy 24-70 i do wymiany blok optyczny za niespełna 3k PLN

fotograf58
03-12-2010, 17:52
Przepraszam , a może pożyczka od przyjaciół , rodziny. To tylko taka nieśmiała sugestia. Jeżeli uraziłem to przepraszam.

kamilkamien
03-12-2010, 18:12
Przepraszam , a może pożyczka od przyjaciół , rodziny. To tylko taka nieśmiała sugestia. Jeżeli uraziłem to przepraszam.

Nic nie szkodzi ;) Ze znajomymi i rodzina to najlepiej się na zdjęciu wychodzi... Nie jest to 100 czy 200zł aby zwrócić się do znajomych a wszyscy wiedzą jak wyglądają pożyczki u znajomych/przyjaciół... Można ich szybko przez pieniądze stracić...

fotograf58
03-12-2010, 18:16
Ze swojego doświadczenia wiem , że najtańszy kredyt jest w banku w którym się ma konto. Co do pożyczek od rodziny mam bardzo pozytywne doświadczenia.

docxxx
03-12-2010, 19:39
Poczciwy 24-70 i do wymiany blok optyczny za niespełna 3k PLN

Pogadaj o tym z kichem: http://zoltyserwisfotograficzny.info/pl/obiektywy/24-70mm-f28g-ed-af-s/59-naprawa-24-70mm-kichu1979.html
Z tego co wiem, to Bieniek naprawia taki blok za ok. 500zl (kiedys mi powiedzial, ze on naprawia, a nie wymienia [jak Nikon - w domysle])

Marian K
03-12-2010, 19:41
Pożyczanie ma jedną ale bardzo poważną wadę-wydajesz cudze ,a musisz oddać swoje.
A poza tym ,jak mówił znany, polski mulat - niech banki się martwią o zwrot pieniędzy.
:)

mpwt
04-12-2010, 23:01
Gdzie ci wycenili tą naprawę?

docxxx
04-12-2010, 23:21

No jak to gdzie? Domyslam sie ze w...

teh_14m3
04-12-2010, 23:56
Jeżeli chodzi o karty kredytowe to najlepiej zadłużyć się na jednej i spłacać ją na drugiej ;) Wiem że zaraz podniosą się lamenty, że przez takie coś to kryzys powstał itd ale to jest akurat trzecia ze znanych prawd czyli gówno prawda ;) Nie wiem jak to teraz oferta w bankach wygląda ale ja dzięki temu kupiłem sobie samochód przy oprocentowaniu nominalnym rocznym 9,9% i miałem komfort spłaty kwoty jaką aktualnie mogłem na to przeznaczyć (min 5% zadłużenia). Dodatkowym plusem jest oprocentowanie malejące w zależności od posiadanego aktualnie zadłużenia, a nie tak jak przy gotówce przez połowę okresu spłaty większością raty są odsetki i koszt kredytu i tak pozostaje taki sam. W razie pytań zapraszam na PW wyjaśnię dokładnie jakie operacje trzeba zrobić ;)

Jednak mimo wszystko nie wydałbym takiej kwoty na naprawę obiektywu ;)

mpwt
05-12-2010, 01:11
No jak to gdzie? Domyslam sie ze w...

No właśnie... Jak trochę jestem już na forum i trochę poczytałem to w... była by ostatnim miejscem gdzie oddałbym aparat czy szkło do naprawy. Wielokrotnie był tu podawany serwis z UK, gdzie naprawiają 100x szybciej i 100x taniej niż w w...

rychu_cmg
05-12-2010, 01:51
No właśnie... Jak trochę jestem już na forum i trochę poczytałem to w... była by ostatnim miejscem gdzie oddałbym aparat czy szkło do naprawy. Wielokrotnie był tu podawany serwis z UK, gdzie naprawiają 100x szybciej i 100x taniej niż w w...
Gdyby ten serwis z UK miał filie na terytorium Polaki to Nikon na Postępu miałby spore problemy z konkurencją.

docxxx
05-12-2010, 17:25
Ciekawe, ile trzeba miec kapitalu, aby otworzyc taki serwis?

kamilkamien
05-12-2010, 17:43

Wwwr...? Wrocław?
Nieee...
Wwwł...? Władysławowo?
Nieee...
Waaa... Warszawa?
Taaaak!
No hehe w dalszych postach odpowiedź została zawarta sama...
Wycenę taką zaproponowali mi w Warszawie :D
Jutro obiektyw zostanie poproszony o odesłanie do mnie do domu i poleci do UK... Zobaczymy czy tam biznes ten okaże się tańszy...

Wracając do kredytów, kart kredytowych i pożyczek, to jak to wygląda jeszcze z przyznaniem? Pije cały czas do tego PKO, czy mam w ogóle szansę starać się o coś takiego? Obecnie mam 20lat, zerową historię kredytową i umowę o pracę na czas określony...

ekonet
05-12-2010, 18:19
Jutro obiektyw zostanie poproszony o odesłanie
Bardzo inteligentny ten obiektyw. ;)

fotograf58
05-12-2010, 18:27

Bo wszystko co nikonowskie jest bardzo inteligentne, z wyjątkiem serwisu Polska :)

kamilkamien
05-12-2010, 19:12

Ajjjj te literóweczki :)