PDA

Zobacz pełną wersję : masowe zamazanie zdjęć

drhardware
08-01-2007, 18:24
Witam,

jako osba, która raczej nie obrabia swoich zdjęc, mam pytanie do Was, którzy głebiej w tym siedzą. Potrzebuję program, który na zdjęcie naozy mi tekst, na zasadzie ukośnych napisów "Copyrighy by ten a ten". kilka na całym zdjęciu, a napisy to po prostu lekkie rozjaśnienei bądż przyciemnienie. Da się to zrobic jakims w miare prostym narzędziem?

madmips
08-01-2007, 18:30
da się, chyba większością programów graficznych typu photoshop czy darmowy gimp. Są także gotowe skrypty pod strony www, które pokazują fotki z takimi znakami wodnymi. Bez problemu znajdziejsz w necie...

ALF
09-01-2007, 02:09
zwykłym irfanviwem da się bez problemu :)

czajnik
09-01-2007, 07:16
Ciekawe, że ktoś kto podpisuje się "drhardware" czyli mam rozumieć ma doktorat z dziedziny sprzętu komputerowego pyta o takie bzdety.........A może to tak wąska specjalizacja, że o programach już nic nie słyszał?

PaSkal
09-01-2007, 11:07
Ciekawe, że ktoś kto podpisuje się "drhardware" czyli mam rozumieć ma doktorat z dziedziny sprzętu komputerowego pyta o takie bzdety.........A może to tak wąska specjalizacja, że o programach już nic nie słyszał?

czajnik, nie marudź. W końcu hardware to karty, płyty, napędy. Program do podpisywania to software ;-)

Polecam jeszcze program Faststone (www.faststone.org (http://www.faststone.org)).
Jest wolniejszy od Irfana, ale akurat w kwestii tekstu i znaków wodnych bardziej przyjazny w obsłudze.
Pomagałem przyjacielowi powstawiać copyrighty na ok. dwóch tysiącach zdjęć właśnie faststonem. Irfan miał (i pewnie ciągle ma) problemy z precyzyjnym upozycjonowaniem tekstu, których nie potrafiłem obejść.

Paweł

wilus
09-01-2007, 12:52
można ściągnąć sam moduł FastStona służący do zmiany rozmiarów , dodawania napisów, wyostrzania, itp
bez instalowania całej przeglądarki