Zobacz pełną wersję : Tamron 28-75/2.8 vs M42: Mir, Jupiter
zbieracz-szkła
03-12-2010, 13:50
Witam,
Jako, że przyplątały mi się dwa obiektywy M42: Mir 37/2.8 i Jupiter 85/2 odważyłem się kupić przejściówkę do Nikona i sprawdzić czy ochy i achy, które można czasami usłyszeć na temat tych szkieł nie są mocno przesadzone.
Przeciwstawiłem im mój jedyny wówczas obiektyw - Tamron 28-75/2.8
Test zamieściłem w moim blogu pod adresem http://zbieracz-szkla.blogspot.com/2010/11/tamron-28-7528-vs-m42-mir-helios.html
Mam nadzieję, że mimo subiektywizmu i niedoskonałości test okaże się przydatny.
Pozdrawiam
Unrealkg
03-12-2010, 16:37
zabawny test, porównanie tarpana rocznik '75 z samochodem średniej klasy rocznik '02 :)
Nad jupiterem niektórzy zachwycają się nie z powodu rewelacyjnej ostrości ale z relacji cena=jakość i tego jak ciekawie rozmywa tło przy portetach... :) i jeszcze kosztuje grosze jak za obiektyw 85mm :)
zbieracz-szkła
03-12-2010, 20:29
zabawny test, porównanie tarpana rocznik '75 z samochodem średniej klasy rocznik '02 :)
Nad jupiterem niektórzy zachwycają się nie z powodu rewelacyjnej ostrości ale z relacji cena=jakość i tego jak ciekawie rozmywa tło przy portetach... :) i jeszcze kosztuje grosze jak za obiektyw 85mm :)
Teraz całkowicie się z Tobą zgadzam. Natomiast w opiniach, które czytałem bardzo często pojawiały się określenia: rzeźnik, ostry jak brzytwa itp :) Narosło sporo mitów.
Czy jest bardzo tani? Z tego co widzę na allegro ceny sprzedanych egzemplarzy oscylują w granicach 150 - 300 zł. Sądziłem, że jest tańszy. Sam spróbuję sprzedać tego Tarpana :)
Pozdrawiam
może też chodizć o ogólną "miodność obrazka". szkoda że tego nie ma w teście. może bokeh? kontrast itp itd... ostrość to tylko takei coś do mierzenia ;)
zbieracz-szkła
04-12-2010, 10:23
może też chodizć o ogólną "miodność obrazka". szkoda że tego nie ma w teście. może bokeh? kontrast itp itd... ostrość to tylko takei coś do mierzenia ;)
Zamierzam to zrobić. Tamrona już nie mam, ale mogę Jupitera skonfrontować z N85/1.8 - to będzie nierówna walka, ale przynajmniej zobaczymy jak bardzo nierówna.
Unrealkg
04-12-2010, 18:12
takie porównanie juz bardziej sensowne będzie. Co do ostrości to chyba już mozna w ciemno wskazać zwycięzcę, ale kształt, wygląd i ogólna "jakość" bokeh już może być interesująca w takim porównaniu.
A co do ceny to wydaje mi się ze została sztucznie podbita przez ceny innych 85mm obiektywów, bo skoro samyang kosztuje 1100zł to przeciez 300-450zł za jupitera to i tak stosunkowo malutko...
zbieracz-szkła
04-12-2010, 23:23
A co do ceny to wydaje mi się ze została sztucznie podbita przez ceny innych 85mm obiektywów, bo skoro samyang kosztuje 1100zł to przeciez 300-450zł za jupitera to i tak stosunkowo malutko...
Wydaje mi się, że mozna kupic na eBayu jakiegoś manualnego nikkora w podobnej cenie.
Wiek nie jest wazny; mam 30-40 letnie szkla ktore sa optycznie sa lepsze od wspolczesnie produkowanych :)
co do testu to proponuje zawsze robic taka sama ekspozycje, to samo wb i porownac kolejno przyslonami bo tak ma to sredni sens; ponadto powinno sie porownywac te same albo bardzo zblizone ogniskowe + badac roznice w ostrosci z malej odleglosci powiedzmy 80-120cm; kilku metrow i na nieskonczonosci
Unrealkg
09-12-2010, 00:10
Oczywiście, że tak. Nie chodziło mi w tym porównaniu o różnicę wiekową, tylko o różnicę hmm klasową, technologiczną...
Wydaje mi się, że mozna kupic na eBayu jakiegoś manualnego nikkora w podobnej cenie.
Lub żyleciastego i bokehowego manualnego Tamrona.
Prawda? Ale to za proste by było.
To jest Polska, kraj bohaterów, męczenników, m42, superglue na sztyfcie przysłony i tak dalej. Za takie wzniosłe uczucia to nawet Polak zapłacić extra kasę potrafi.
Miałem 2 egz. MIR 1B 37mm. Zero ostrości, zero kontrastu i zero koloru. Przymykać musiałem do f/11. Jeśli ktoś o nim pisze, że rzeźnik, brzytwa to kłamie poprostu. Obiektyw masowy, kiepski, tani a mimo to nie wart złamanego grosza.
Miałem 2 egz. MIR 1B 37mm. Zero ostrości, zero kontrastu i zero koloru. Przymykać musiałem do f/11. Jeśli ktoś o nim pisze, że rzeźnik, brzytwa to kłamie poprostu. Obiektyw masowy, kiepski, tani a mimo to nie wart złamanego grosza.
Ponieważ m42 to religia, nie sądzę abyś kogokolwiek przekonał ;)
zbieracz-szkła
09-12-2010, 23:18
W najbliższym czasie postaram się zrobić jakiś test portretowy z udziałem Jupitera. Trochę szkoda mi nakręceć to na mój D300, ale czego sie nie robi dla wiedzy :)
A ja polecam przejrzec baze flickr:
http://www.flickr.com/search/?s=int&w=all&q=jupiter+85mm&m=text
http://www.flickr.com/search/?s=int&w=all&q=jupiter+85/2&m=text
zreszta test z definicji skazany na porazke bo wiadomo ze te szkla ostrosciowo nie sa idealne(tym bardziej ze rozrzut egzemplarzowy) ale na swoj sposob maja ciekawe obrazowanie i stad je ludzie kupuja
zbieracz-szkła
10-12-2010, 00:13
A ja polecam przejrzec baze flickr:
http://www.flickr.com/search/?s=int&w=all&q=jupiter+85mm&m=text
http://www.flickr.com/search/?s=int&w=all&q=jupiter+85/2&m=text
zreszta test z definicji skazany na porazke bo wiadomo ze te szkla ostrosciowo nie sa idealne(tym bardziej ze rozrzut egzemplarzowy) ale na swoj sposob maja ciekawe obrazowanie i stad je ludzie kupuja
Na pewno cos w tym jest i własnie to chce sprawdzić. Nie ostrośc tylko obraz. Co do przykładów - oczywiscie ich matką był Jupiter, ale czy ojcem nie był Photoshop? Tego nie wiemy.
Nie slyszalem o zmienianiu bokeh w ps:D zreszta wiekszosc zdjec to klisza; nie wiem jaka chcesz metodyke testu zaprezentowac ale roznice miedzy szklami wychodza w pewnych warunkach ktore trzeba odpowiednio wylapac :)
zbieracz-szkła
10-12-2010, 00:24
Moim celem nie jest udowodnienie, ze obiektyw który posiadam jest do kitu. Nie wykluczone, że jupiter w pewnych warunkach będzie super. Ne robie z tego pracy doktorskiej. Interesuje mnie jaki będzie w przeciętnych warunkach.
Jacenty Z.
18-12-2010, 15:51
Przepraszam, ale czy dużym nietaktem będzie, jeśli spytam, czemu pozbyłeś się tego Tamrona 28-75/2.8? Bo rozumiem, że Jupitera nadal masz...
zbieracz-szkła
23-12-2010, 12:06
Przepraszam, ale czy dużym nietaktem będzie, jeśli spytam, czemu pozbyłeś się tego Tamrona 28-75/2.8? Bo rozumiem, że Jupitera nadal masz...
Tamron w praktyce (w polu) nie sprawdzał sie tak doskonale (niedoskonały AF). Kiedy kupiłem sobie Nikkora AF-S 70-300 VR oraz stałkę N50/1.4 stwierdziłem, że Tamrona prawie nigdy nie używam. Co do Jupitera, którego w ogóle nie używam... pewnie też sie pozbędę.
zbieracz-szkła
07-01-2011, 15:37
Okazuje się, że Jupiter ma mocne strony. Zapraszam do testu: http://zbieracz-szkla.blogspot.com/2011/01/co-do-portretu-50-60-85-100-czesc-2.html