Zobacz pełną wersję : CNX2 - WB w/g obrazka wzorca
Jak w temacie czy się da? W body możemy ustawić balans bieli na wybrany obrazek-wzorzec i tak jechać foty. Ustawienie WB oczxwiście będzie powielane. Czy jest możliwość wykonania podobnej akcji cnxie? Sorki jak było, nie znalazłem.
No przeciez mozesz skopiowac ustawienia WB (Camera Settings) i wkleic do kolejnej foty.
Wiem, wiem Stig. CS-WB - przestawiam suwaki - zapisuje seta i mogę go wklejać przy następnych. A można tak zrobić z surowego nefa (bez ruszania wb)?
Wiem, wiem Stig. CS-WB - przestawiam suwaki - zapisuje seta i mogę go wklejać przy następnych. A można tak zrobić z surowego nefa (bez ruszania wb)?Mozna. Trzeba bylo w aparacie ustawic poprawna temperature (wg "wzorca" z szarej karty) i wtedy wszystkie mialyby go defaultowo... ;)
Wież w aparacie czasami ustawiam sobie WB na białą kartkę (gruby karton Alaska bądź Arktica stosowane do druku offsetowego) ale i tak coś później poprawiam. Mam po prostu wrażenie że oprogramowanie CNX robi to lepiej.
Ostatnio dla zabawy tak sobie robię: przed sesją fotka tej białej kartki i w CNX CS - WB - Set Gray Point-Sample GP - MarqueeS. i kroplomierzem po tej kartce. I wtedy efekt jest u mnie najlepszy :)
Apropos WB-pre w aparacie to w późniejszych porach potrafi mi przesrać kolorki na b. ciepłe.
Chociaż zawsze istnieje ewentualność że robię coś nie tak :-?