PDA

Zobacz pełną wersję : który Slik pod D80+N17-35

jordancity
03-12-2010, 01:46
Witam,
Szukam jakiegoś lekkiego budżetowego statywu, gdyż mój obecny 20 letni sprzęt przeszedł na emeryturę. Przeglądałem ofertę Slików i oprócz wersji DX jest niby ta nowsza Sprint Pro. Póki co obstawiam modele 340dx lub 500dx co w pewnym sensie wyznacza mój budżet. Myślicie, że któryś z tych statywów utrzyma sprzęt ze stopki? Niebawem szykuje się wyjazd do UK, będę chciał zrobić trochę zdjęć na długich czasach.
Pozdrawiam,
Konrad

Grzybu
03-12-2010, 09:17
Z tego co pamiętam, to pomiędzy serią 3x0 a 500 była dosyć spora różnica (wg mnie oczywiście). Z niższej serii najbardziej zbliżony do 500dx była 300.
Miałem wrażenie że reszta, czyli wszystkie 3x0 były trochę mniej stabilne. Fakt że miały gadżety typu neopren na nogach, klipsy zamiast motylków do zatrzaskiwania nóg itp, ale jakoś wolałem wybrać uboższy model i nie żałuję. W Twoim wypadku, chyba mimo wszystko wziął bym 500dx. Zaznaczam, że moje "testy" były robione już dawno, więc mogło się coś w tej materii zmienić. ;)

Wojteksw
03-12-2010, 09:37
Mam Slik Pro 330DX i jestem zadowolony, 340 jest lepszy do transportu, ale może być mniej stabilny, bo ma 4 sekcje.

jordancity
03-12-2010, 19:18
Z tego co pamiętam, to pomiędzy serią 3x0 a 500 była dosyć spora różnica (wg mnie oczywiście). Z niższej serii najbardziej zbliżony do 500dx była 300.
Miałem wrażenie że reszta, czyli wszystkie 3x0 były trochę mniej stabilne. Fakt że miały gadżety typu neopren na nogach, klipsy zamiast motylków do zatrzaskiwania nóg itp, ale jakoś wolałem wybrać uboższy model i nie żałuję. W Twoim wypadku, chyba mimo wszystko wziął bym 500dx. Zaznaczam, że moje "testy" były robione już dawno, więc mogło się coś w tej materii zmienić. ;)

Nie miałem okazji "pomacać" żadnych Slików, ale właśnie tej różnicy stabilności się obawiałem. Dlatego też, póki co mierzę w jak najwyższy model.

Jak wygląda sprawa jakości wykonania tych statywów? Ostatnio oglądałem kilka statywów w Raysfoto i muszę powiedzieć, że różnice w jakości wykonania czy stabilności można od razu zauważyć. Różnicę w cenie niestety też, no ale coś za coś.

Antonioo
03-12-2010, 19:55
jeśli ma być stabilny to 500dx....jeśli bardziej nastawiasz się na mobilność, to wybór też jest równie prosty....

bastek
03-12-2010, 19:56
Ostatnio też stałem przed takim dylematem, miałem brać slika 340dx ale w końcu zdecydowałem się na Goldphoto YH314C z głowicą YH430. Baardzo fajny statyw, polecam

jordancity
03-12-2010, 21:34
jeśli ma być stabilny to 500dx....jeśli bardziej nastawiasz się na mobilność, to wybór też jest równie prosty....

Powiem szczerze, że gdyby po złożeniu nie miał blisko 70cm to bym się nie zastanawiał. Nawet jego wagę jestem w stanie jakoś przeżyć.

Marcin Borkowski
03-12-2010, 21:45
mam 330DX, nie jest zły, ale głowica z kompletu mnie strasznie denerwuje.. a nie mam pieniędzy na nową..

jordancity
03-12-2010, 22:33
Ostatnio też stałem przed takim dylematem, miałem brać slika 340dx ale w końcu zdecydowałem się na Goldphoto YH314C z głowicą YH430. Baardzo fajny statyw, polecam

A co było tym decydującym argumentem "za" jeśli mogę spytać?

jordancity
03-12-2010, 22:37
mam 330DX, nie jest zły, ale głowica z kompletu mnie strasznie denerwuje.. a nie mam pieniędzy na nową..

Obawiam się, że w tym przedziale cenowym ciężko będzie znaleźć coś docelowego...

bastek
03-12-2010, 22:49
jordancity to że w każdej chwili idzie zmienić głowicę na inną a tym samym tą głowicę co mam wykorzystuję do czegoś innego jeszcze

Grzybu
03-12-2010, 23:06
Nie miałem okazji "pomacać" żadnych Slików, ale właśnie tej różnicy stabilności się obawiałem. Dlatego też, póki co mierzę w jak najwyższy model.

Jak wygląda sprawa jakości wykonania tych statywów? Ostatnio oglądałem kilka statywów w Raysfoto i muszę powiedzieć, że różnice w jakości wykonania czy stabilności można od razu zauważyć. Różnicę w cenie niestety też, no ale coś za coś.

Jeśli mierzysz w najwyższy model, to jest nim 700dx o ile pamiętam. Co do jakości wykonania, to mój statyw jest wykonany bardzo dobrze. Ma solidne spojenie (element łączący nogi - nie wiem jak się to nazywa) i zawiasy (w 3x0dx-ach miałem wrażenie że ten element jest delikatniejszy).
Ostatnio miałem porównanie mojej 300 z Frotką 190-tką. Manfrotto chyba mimo wszystko był odrobinę bardziej sztywny, chociaż nie robiłem jakichś specjalnych testów.
Jeśli chodzi o same głowice, to trzeba uważać. Do któregoś modelu (moja 300 na pewno) Sliki mają gwint 1/4" czyli ten co jest w aparacie, Frotki natomiast mają 3/4" czyli szerszy. Trzeba kombinować z przejściówkami itp.
(mam nadzieję że nie pomyliłem cyferek bo już dawno się tym tematem nie zajmowałem)

jordancity
04-12-2010, 00:57
190tka Manfrotto cały czas chodzi mi po głowie, tylko skompletowanie ciekawego zestawu znacznie przekroczyłoby budżet jakim dysponuję. W poniedziałek pojadę zobaczyć jakieś modele Giottos. Wygląda na to, że zakup statywu będzie znacznie trudniejszy niż się spodziewałem...

Quakerek
04-12-2010, 09:52
190tka Manfrotto cały czas chodzi mi po głowie, tylko skompletowanie ciekawego zestawu znacznie przekroczyłoby budżet jakim dysponuję. W poniedziałek pojadę zobaczyć jakieś modele Giottos. Wygląda na to, że zakup statywu będzie znacznie trudniejszy niż się spodziewałem...

Ja posiadam Giottos MT 9261 i jestem bardzo zadowolony z tych nóg, do tego dobierz sobie jakąś głowice, na początek może być coś tańszego Manfrotto lub Benro i będziesz zadowolony, statyw jest bardzo stabilny i ma ciekawy system połączenia sekcji ze sobą, głowice z czasem będziesz mógł wymienić sobie jeśli będziesz czuł taką potrzebę na coś lepszego. Ja poprzednio miałem GoldPhoto YH314C i po kilku miesięcznym użytkowaniu - użytkowaniu w sposób jak najbardziej poprawny, łączenie między nogami wyrobiło mi się i pękło po krótkim czasie, jak dla mnie jest to tzw. 'półśrodek' w drodze do oryginalnego Manfrotto, którego GoldPhoto jest 'podróbką'.
Reasumując polecam Giottos mam go ponad 2 lat i był już ze mną w wielu miejscach, jest trochę ciężki,bardzo stabilny i uniwersalny w użytkowaniu, uważam iż wart jest zainteresowania i zainwestowania pieniędzy.

stecarlos
04-12-2010, 10:31
Może znajdziesz tu coś ciekawego.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157510

jordancity
04-12-2010, 18:44
Ja posiadam Giottos MT 9261 i jestem bardzo zadowolony z tych nóg, do tego dobierz sobie jakąś głowice, na początek może być coś tańszego Manfrotto lub Benro i będziesz zadowolony, statyw jest bardzo stabilny i ma ciekawy system połączenia sekcji ze sobą, głowice z czasem będziesz mógł wymienić sobie jeśli będziesz czuł taką potrzebę na coś lepszego. Ja poprzednio miałem GoldPhoto YH314C i po kilku miesięcznym użytkowaniu - użytkowaniu w sposób jak najbardziej poprawny, łączenie między nogami wyrobiło mi się i pękło po krótkim czasie, jak dla mnie jest to tzw. 'półśrodek' w drodze do oryginalnego Manfrotto, którego GoldPhoto jest 'podróbką'.
Reasumując polecam Giottos mam go ponad 2 lat i był już ze mną w wielu miejscach, jest trochę ciężki,bardzo stabilny i uniwersalny w użytkowaniu, uważam iż wart jest zainteresowania i zainwestowania pieniędzy.

W poniedziałek podjadę do Raysfoto i wtedy będę miał bezpośrednie porównanie różnych modeli Giottos z Frotką 190. W zasadzie byłem zdecydowany na Slika 500dx, ale pominąłem jeden dość istotny parametr czyli jego wagę.

jordancity
05-12-2010, 17:28

Dziś w MM przez przypadek wpadł mi w ręce ten model i faktycznie nie jest zły. Głowica nie jest tragiczna, ale do ideału jej daleko.

Przemek Paśnik
05-12-2010, 17:38
Również mam 330DX. Nogi są w miarę, głowica złapała luzy po półtorarocznym użytkowaniu. Tragedii nie ma. Ogólnie to niezły wybór jeśli statyw ma być mobilny, ja wybierałem pod kątem wyjazdów w góry pod d80 z gripem i 17-55. Teraz stawiam na nim d700 i lekkie stałki. Przerobiłem kolumnę centralną wiercąc w jej dolnej części otwór. Mam w nim pętle, do której wpinam obciążenie. Cena też rozsądna :)

jordancity
06-12-2010, 22:04
Również mam 330DX. Nogi są w miarę, głowica złapała luzy po półtorarocznym użytkowaniu. Tragedii nie ma. Ogólnie to niezły wybór jeśli statyw ma być mobilny, ja wybierałem pod kątem wyjazdów w góry pod d80 z gripem i 17-55. Teraz stawiam na nim d700 i lekkie stałki. Przerobiłem kolumnę centralną wiercąc w jej dolnej części otwór. Mam w nim pętle, do której wpinam obciążenie. Cena też rozsądna :)

Chyba nie odważyłbym się nic wiercić w statywie, aczkolwiek ciekawe rozwiązanie. W tym przedziale cenowym to dość dobry wybór, nie wykluczone, że wybór padnie na ten model, tym bardziej, że przyszło mi zapłacić trzy stówki mandatu i trochę funduszy wywiało :sad:

Antonioo
08-12-2010, 13:02
ja jak porównywałem , to wystarczy popatrzeć w stopkę co zostało wybrane....zapłaciłem 390zł....w tej cenie uważam, że to najlepszy wybór....kupiłem od razu do niego amortyzujący pas optecha czy opteka.... i naprawdę fajnie mi się go nosi...330x to było dla mnie straszne maleństwo....po prostu za wątłe...;p

jordancity
08-12-2010, 21:13
ja jak porównywałem , to wystarczy popatrzeć w stopkę co zostało wybrane....zapłaciłem 390zł....w tej cenie uważam, że to najlepszy wybór....kupiłem od razu do niego amortyzujący pas optecha czy opteka.... i naprawdę fajnie mi się go nosi...330x to było dla mnie straszne maleństwo....po prostu za wątłe...;p

Na 99,9 % byłem przekonany do zakupu pięcsetki, ale dygać te 2,5kg...

Grzybu
08-12-2010, 21:21
Na 99,9 % byłem przekonany do zakupu pięcsetki, ale dygać te 2,5kg...

Niestety tutaj ciężko o kompromis. Masz dwie sprzeczne cechy, albo niska waga albo stabilność. Czasem daje się je pogodzić ale wtedy dochodzi jeszcze jeden czynnik: cena.