Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Prośba o ocenę i wskazówki :)
mariokrak
02-12-2010, 17:58
Witam, jak w temacie. Zatwardziały Canoniarz prosi o ocenę jednego ze swoich zdjęć, co do którego walorów nie ma pewności - ja nie mam jako autor... Czy nie przesadziłem z obróbką? Nie wiem... Dlatego pytam:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img829.imageshack.us/img829/1255/mg9924mk.jpg)
o matko... sorry, ale dla mnie okropnie:(
- nienaturalnie wieeeelka głowa
- twarz wyszła zupełnie płasko
- nie lubię takiego oświetlenia zza modela
- dłonie w innym kolorze niż twarz
- dwa "wałki" ciała w prawym i lewym dolnym rogu
mariokrak
02-12-2010, 18:16
o matko... sorry, ale dla mnie okropnie:(
- nienaturalnie wieeeelka głowa
- twarz wyszła zupełnie płasko
- nie lubię takiego oświetlenia zza modela
- dłonie w innym kolorze niż twarz
- dwa "wałki" ciała w prawym i lewym dolnym rogu
No i dobrze - dziękuję:) Takich ocen mi trzeba:) Z jednym się tylko nie zgadzam, a mianowicie z oświetleniem zza modela, bo ja takie akurat lubię, ale to jak zaznaczyłeś: Ty nie lubisz;) Co do płaskiej twarzy to niby chciałem uzyskać efekt "wysokiego klucza" ale zdaje się, że przedobrzyłem... :) Dłonie... też prawda... kurde ;)
szymonvader
02-12-2010, 18:33
za kolegą
-dłonie do poprawy
-ze skórą twarzy także przesadziłeś (na 1 rzut oka wydaje się jakby modelka nie miała nosa)
-te ramiączka bardzo psują odbiór (kolor lub sama ich obecność) można by się ich pozbyć;)
-i pozycja jaką przyjęła modelka spowodowała pojawienie się fałd skóry
Pozdrawiam
DonArturo
02-12-2010, 18:37
mogę się tylko podpisać pod tymi opiniami. Mnie też nie podoba się tylne oświetlenie (świecące włosy i poświata na uszach)
mariokrak
02-12-2010, 18:41
za kolegą
-dłonie do poprawy
-ze skórą twarzy także przesadziłeś (na 1 rzut oka wydaje się jakby modelka nie miała nosa)
-te ramiączka bardzo psują odbiór (kolor lub sama ich obecność) można by się ich pozbyć;)
-i pozycja jaką przyjęła modelka spowodowała pojawienie się fałd skóry
Pozdrawiam
Dziękuję:)
Gwoli wyjaśnienia tylko... Dziewczyna nazywana "modelką" jest nią tylko w sensie fotograficznym - obiektem fotografowanym :) To były jej pierwsze w życiu zdjęcia w studio (wiem to nijak ma się do mojej pracy, albo jej spi... zepsucia) Z tyłu za moimi plecami siedział jej mąż i mogłoby mu się nie spodobać "pozbycie się ramiączek" ;)
Pozdrawiam
Mariusz:)
P.S.
A tu dodam jeszcze plik oryginalny... Wywołany raw na ustawieniach domyślnych CameraRaw:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img842.imageshack.us/img842/4303/mg9924test.jpg)
Kolorystyka dłoni... to jest moje pytanie... czy to tylko prześwietlenie (ewidentny błąd z mojej strony), czy może coś innego?
Ale swoją drogą, to już widzę co zrobiłbym inaczej z twarzą:) Natomiast jeśli o dłonie chodzi, to nie mam bladego...
Pozdrawiam
Mariusz
Większość ludzi ma inny odcień dłoni niż twarzy. Są inaczej oświetlane przez słońce, pracują, często kobiety zmywają naczynia chociażby, co nie pomaga. A makijaż też swoje robi. Mnie oryginał się o niebo bardziej podoba (co nie znaczy, że jest idealny - bo choćby kolor skóry i ekspozycja do modyfikacji jak na mój monitor).
Sapphiron
02-12-2010, 23:12
mOSAd jest prostsze rozwiazanie tej zagwozdki. Ręce sa ściśnięte w pięści i podniesione do góry. Odchodzi w ten sposób częśc krwi z dłoni która bądź co bądź daje koloryt skórze...
mOSAd jest prostsze rozwiazanie tej zagwozdki. Ręce sa ściśnięte w pięści i podniesione do góry. Odchodzi w ten sposób częśc krwi z dłoni która bądź co bądź daje koloryt skórze...
To kolejna cegiełka zapewne.
mariokrak
02-12-2010, 23:42
Ręce są ściśnięte, to fakt, ale to chyba nie jest główny powód, bo dość często prosiłem dziewczynę o ich opuszczenie i rozluźnienie...
Może to rzeczywiście inny kolor skóry, a może i jakiś błąd w oświetleniu, którego nie bardzo mogę zidentyfikować, bo na oświetlenie twarzy (a przez to i dłoni) szło światło z dwóch softboxów... Włosy od tyłu (wiem, że niektórym się to nie podoba) oświetlone były z dołu beauty dishem (wiem, że nie do tego jest stworzone, ale nikt nie powiedział, że nie można go tak użyć przecież) no i jedna lampa na tło poszła...
Pozdrawiam
Mariusz
P.S. i żeby nie było, że twarz duża bo za szeroki kąt... na body miałem 70-200 tak więc ogniskowa musiała być w miarę odpowiednia...
Jacenty Z.
03-12-2010, 00:30
Na pewno nie mam aż takiej wiedzy o portretach jak Koledzy, ale tak trochę z innej beczki:
Czy dobrze widzę, czy to tylko złudzenie, że portretowana osoba ma odrobinkę niesymetryczny nos? Jeśli tak, to może - pomimo sympatycznego tylnego oświetlenia - nie fotografować jej na wprost, żeby tej cechy twarzy nie uwydatniać?
Kwestia też psychologiczna bardziej niż związana z fotografią - ponoć istnieje taki atawizm, że mężczyźni nie lubią kontaktu en face, jako kojarzącego się im z sytuacją walki lub konfrontacji (a żeby było trudniej, kobiety wręcz przeciwnie ;) ). Przyznam szczerze, że to, plus dość ciasny kadr, w pierwszej chwili sprawiło, że podświadomie nieco odsunąłem swoją twarz od monitora.