PDA

Zobacz pełną wersję : Parasolka-softbox czy zwykły softbox? - co polecicie?

mini21
02-12-2010, 14:36
Witajcie.
Cały czas rozbudowuje swoje małe, domowe atelier.
Mam już komplet żarówek, do tego sabinki.
Kupiłem do nich białe parasolki, żeby zmiękczyć światło, ale w niektórych wypadkach parasolki nie sprawują się najlepiej.

Zastanawiam się nad zakupem softbox'ów i takiego uniwersalnego mocowania jak TO (http://allegro.pl/adapter-przykrecany-do-softboxu-promocja-wawa-i1337763518.html).

Jakiś czas temu pojawiły się na rynku parasolki-softbox'y, które są stosunkowo tańsze od softboxów i chyba trochę bardziej mobilne.
Tylko nie wiem, czy taki powiedzmy półśrodek ma sesn?
Druga rzecz, która mnie zastanawia (jestem laikiem i nie znam jeszcze wszystkich zasad), to która wersja jest lepsza, czy z białą (http://allegro.pl/parasolka-softbox-95cm-dyfuzor-biala-czasza-wawa-i1347225431.html) czaszą czy czarną (http://allegro.pl/softbox-parasolka-srebrna-odbijajaca-czarna-czasza-i1348500448.html)?

Czy ktoś korzystał już z tych parasoli i ma porównanie do normalnych softboxów?
Zastosowanie czysto amatorskie, do domowego pseudo studia (portrety + produktówka).
Będę wdzięczny za opinię.

mateo912
02-12-2010, 15:20
Różnica między tymi parasolko softboxami jest taka jak między parasolka transparentną (biała przepuszczającą) a odbijającą.
Softbox da CI bardziej kierunkowe światło ale jest trochę droższy i ciężko się go składa do transportu a parasolko-softboxy bardziej rozproszone (nie kierunkowe) i składasz je tak szybko jak zwykłą parasolkę :)

mini21
02-12-2010, 15:45
hmm, czyli i jedno i drugie ma swoje wady i zalety.
Chciałbym to zrobić najniższym możliwym kosztem, dlatego tak sobie wyliczam.

Do parasolek nic mi już nie będzie potrzebne.
Do softboxów będę musiał jeszcze dokupić te mocowania.

Zastanawiam się jeszcze, co w przypadku, gdy będę chciał wyjść w plener.
Parasolkę złoży się szybko i zajmie niewiele miejsca.
Z softbox'em może być gorzej.
Tylko czy te "uniwersalne mocowanie" na zacisk da się też założyć na lampę błyskową, czy trzeba kupować dodatkowo mocowanie takie jak TO (http://allegro.pl/quantuum-bk-3-mocowanie-bowens-do-lamp-systemowych-i1346931528.html)

Do softbox'u skłaniam się, ponieważ może posłużyć jako tło od tyłu do fotografii produktowej.
Z parasolką już raczej tego nie zrobię.

motyl
02-12-2010, 15:55
.........Do softbox'u skłaniam się, ponieważ może posłużyć jako tło od tyłu do fotografii produktowej.....
Oszczędność do granic możliwości :)

Martin Steiner
02-12-2010, 15:57
Hej,

spojrz na ten watek:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161479

pozdrawiam
Marcin

mini21
02-12-2010, 23:03
Dzięki Martin Steiner (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8052) za linka.
Okazał się bardzo przydatny.
Chyba skuszę się w takim razie na parasolkę.

Tylko tak sobie pomyślałem.... mam dwie białe parasolki transparentne.
Może by je jakoś zmodyfikować i samemu zrobić taką "hybrydę"?
Muszę gdzieś zobaczyć, jak zrobiona jest taka parasolka, to może uda mi się samemu coś takiego wykonać.

bogdi64
02-12-2010, 23:46
osobiście wolę parasolki (choć soft box też posiadam), parasol daje mi większe możliwości "układania" światła, jest "bardziej" mobilny, cenowo konkurencyjny (czyli można kupić więcej różnych), jeśli stwierdzasz, że parasolki nie sprawują się najlepiej, to znaczy, że "jeszcze ich nie poznałeś"

Martin Steiner
02-12-2010, 23:48
... a o jakiej hybrydzie myslisz?
dwie parasolki biale razem? no nie wiem :)
parasolka jest dyfuzorem rozpraszajacym, zmiekczajacym swiatlo, softbox kierunkuje swiatlo wiec wszystko zalezy od tego co chcesz uzyskac na fotce...

pozdrawiam
Marcin

bogdi64
02-12-2010, 23:52
... a o jakiej hybrydzie myslisz?
dwie parasolki biale razem? no nie wiem :)
parasolka jest dyfuzorem rozpraszajacym, zmiekczajacym swiatlo, softbox kierunkuje swiatlo wiec wszystko zalezy od tego co chcesz uzyskac na fotce...

pozdrawiam
Marcin

przepraszam, ale parasolka MOŻE być dyfuzorem, również MOŻE "kierunkować" światło

Martin Steiner
03-12-2010, 00:10
przepraszam, ale parasolka MOŻE być dyfuzorem, również MOŻE "kierunkować" światło

Hej,

siur of korz :) ... rozumiem, ze masz na mysli srebrne, zlote, itp.
ale Michal pisal ze ma biale, przepuszczalne wiec odnioslem sie do nich jako do dyfuzora rozpraszajacego...

jesli myslisz o czyms innym to wal smialo, bo to dla mnie nowosc wiec sie chetnie naucze :)

pozdrawiam
Marcin

mibartek
03-12-2010, 00:13
no a ja się podepnę i też zapytam o :

Druga rzecz, która mnie zastanawia (jestem laikiem i nie znam jeszcze wszystkich zasad), to która wersja jest lepsza, czy z białą (http://allegro.pl/parasolka-softbox-95cm-dyfuzor-biala-czasza-wawa-i1347225431.html) czaszą czy czarną (http://allegro.pl/softbox-parasolka-srebrna-odbijajaca-czarna-czasza-i1348500448.html)?

bogdi64
03-12-2010, 00:30
używam różnych parasoli, ale biały - przepuszczalny również dobrze się spisuje jako odbijający
w przypadku parasoli z "czarną zewnętrzną powłoką", używa się ich jako odbijających, można używać jako blenda doświetlająca i jako element zabierający światło, potocznie zwany ..........,
parasole można łączyć i ważne w zależności od odległości od czaszy lampy będą inaczej układały światło

Martin Steiner
03-12-2010, 00:40
no a ja się podepnę i też zapytam o :

Hej,

ta biala Ci rozproszy swiatelko (fotony lataja jak "Zyd po pustym sklepie"), ta czarna dziala jak klasyczny softboxik (ukierunkuje zmiekczone swiatelko) :)

pozdrawiam
Marcin

papryka2
11-01-2011, 20:41
Bierz parasolki, odbijające. Tak jak napisano wyżej one mają dużo większe możliwości modyfikowania światła niżeli softboxik. Jak ogarniesz parasoli to softboxa nie będzie ci się chciało wyciągać :)

MatusP
11-01-2011, 23:36
Bierz parasolki, odbijające. Tak jak napisano wyżej one mają dużo większe możliwości modyfikowania światła niżeli softboxik. Jak ogarniesz parasoli to softboxa nie będzie ci się chciało wyciągać :)

A to ciekawe, bo odkąd kupiłem softa, to właśnie parasolek nie chcę już widzieć. I nie jestem w tym odosobniony...

marszull
12-01-2011, 00:00
Moim zdaniem to rzeczywiscie dziwne podejscie, bo ja prawie wcale nie uzywam parasolek, czasami parasolo softa w terenie.
A jak nie mialem innych modyfikatorow to blyskalem przez parasolki.

joker333
12-01-2011, 12:19
jedyna przewaga parasolek to cena i mobilność reszta po stronie softboksów

bogdi64
14-01-2011, 23:20
jedyna przewaga parasolek to cena i mobilność reszta po stronie softboksów
pracowałem na parasolkach, później na softach i powróciłem do parasoli i jeszcze raz powtarzam, że tego rodzaju wypowiedź to TYLKO BRAK UMIEJĘTNOŚCI I POZNANIA PARASOLI - nie neguję softbox, ale "spłaszczenie" tematu mnie po prostu denerwuje, bo najłatwiej napisać, że są do niczego nie znając ich i ich możliwości

JacekCz
15-01-2011, 14:34
Jak by wychodziła parasolka biała, rozpraszająca, otulona od strony kija, uchwytu, kocem ratowniczym metalizowanym z apteki, próbował ktoś?

bogdi64
15-01-2011, 15:16
po co kombinujesz ? - bierzesz dwie parasolki, czarną odbijającą i białą przepuszczalną, łączysz je w ten sposób, że od czarnej odbijasz, przez białą przepuszczasz i masz piękny soft z możliwością regulacji strumienia i rozproszenia

JacekCz
15-01-2011, 15:35
po co kombinujesz ? - bierzesz dwie parasolki, czarną odbijającą i białą przepuszczalną, łączysz je w ten sposób, że od czarnej odbijasz, przez białą przepuszczasz i masz piękny soft z możliwością regulacji strumienia i rozproszenia

Ze mną dyskutujesz? Z cytowaniem by było czytelniejsze.

Miałem na myśli zalety białej, ALE mniej stracić na sile światła np kompensując słońce, ew mniej rozjaśniać tło poza upragnionym kierunkiem.

Ten pomysł z dwoma, choć go przyjmuję, wydaje się gromadzić wady swoich składowych.

bogdi64
15-01-2011, 16:41
czarna odbijająca może mieć różny "wkład" odbijający, są na przykład w sprzedaży ze srebrnym odbiciem i dodatkowym białym materiałem odbijającym, więc od razu możesz zadecydować o mocy i "miękkości" światła, poza tym w zależności w jakiej odległości masz parasol od odbłyśnika uzyskujesz różną "szerokość" świecenia, do tylko parasoli przepuszczalnych można stosować plastry, wrota itp kierunkując światło bez zbędnych odbić w niepożądanych kierunkach, jeśli nie posiadasz dodatkowych modyfikatorów (koszty) to w każdym labie z chęcią pozbędą się worków po papierach foto gdzie są wkładki światłoszczelne, oczywiście istotnym parametrem jest jest wielkość parasola, czym mniejszy tym bardziej "skupione" światło przy oddaleniu go od źródła światła (jako odbijający)

joker333
16-01-2011, 00:33
pracowałem na parasolkach, później na softach i powróciłem do parasoli i jeszcze raz powtarzam, że tego rodzaju wypowiedź to TYLKO BRAK UMIEJĘTNOŚCI I POZNANIA PARASOLI - nie neguję softbox, ale "spłaszczenie" tematu mnie po prostu denerwuje, bo najłatwiej napisać, że są do niczego nie znając ich i ich możliwości

napisz mi gdzie napisałem że są do niczego ?
sam używam częściej parasolek z racji mobilności a że wg Ciebie nie znam ich możliwości to już Twoje zdanie w każdym razie przed deszczem sie pod nimi nie chowam
I zastanów się co piszesz(czy też bardziej jak) bo pisząc Twoją retoryką mogę stwierdzić że nie umiesz korzystać z softboxów :wink:

bogdi64
16-01-2011, 23:46
jak powiedziałem, z softboxów korzystałem i korzystam, parasol daje mi większe pole manewru, szybkość, mobilność i również cena (mam 10 parasoli - ciężko by było mi mieć 10 softboxów) - nie napisałem do Ciebie, że nie potrafisz z nich korzystać (może wziąłeś to do siebie) napisałem, że są negowane poprzez brak umiejętności ich wykorzystania i dlatego określane jako gorsze - jeszcze raz piszę, że parasol daje mi dużo większe możliwości, po przez łatwiejsze kierunkowanie, zmiękczanie, balans temperaturą itp., jest dla mnie narzędziem dużo bardziej uniwersalnym, pod warunkiem jego poznania, zwróć uwagę na cały wątek, w którym zostały poruszone dwa rodzaje (przepuszczalny i odbijający) bez podjęcia nawet rozmowy na temat ich specyfik, konstrukcji, a najważniejsze przeznaczenia i umiejętności ich wykorzystania - tylko z góry, że są gorsze, bo są tańsze - ja to rozumiem jako "bo są gorsze, bo nie umiem ich stosować" z drugiej strony jakiej opinii można wymagać od osoby, która kupiła parasol za 20zł i przy pomocy niego chciała osiągnąć pełną uniwersalność modelowania światła, nie zastanawiając się nawet nad tym w jakiej odległości umieścić go od odbłyśnika - więc wybacz, może czujesz się urażony - ale moja odpowiedź była do osób które napisały, że "rower jest do niczego bo nie umiem na nim utrzymać równowagi" - ja tak odbieram te wypowiedzi - parasol jest po prostu bardziej wymagający od użytkownika, a wielu użytkowników, nie raczyło nawet przeczytać instrukcji własnego aparatu, a co dopiero zagłębiać się w tak dziwne sprawy jak użycie parasoli w studio ( a przy okazji - jak to mało "profi" wygląda ;))

warto zobaczyć choć by to
http://www.lastoliteschoolofphotography.com/using-the-8-in-1-umbrella

Jacek_Z
17-01-2011, 17:54
czarna odbijająca może mieć różny "wkład" odbijający, są na przykład w sprzedaży ze srebrnym odbiciem i dodatkowym białym materiałem odbijającym, więc od razu możesz zadecydować o mocy i "miękkości" światła, poza tym w zależności w jakiej odległości masz parasol od odbłyśnika uzyskujesz różną "szerokość" świecenia, do tylko parasoli przepuszczalnych można stosować plastry, wrota itp kierunkując światło bez zbędnych odbić w niepożądanych kierunkach, ....
oczywiście istotnym parametrem jest jest wielkość parasola, czym mniejszy tym bardziej "skupione" światło przy oddaleniu go od źródła światła (jako odbijający)

... parasol daje mi dużo większe możliwości, po przez łatwiejsze kierunkowanie, zmiękczanie, balans temperaturą itp., jest dla mnie narzędziem dużo bardziej uniwersalnym, pod warunkiem jego poznania, zwróć uwagę na cały wątek, w którym zostały poruszone dwa rodzaje (przepuszczalny i odbijający) bez podjęcia nawet rozmowy na temat ich specyfik, konstrukcji, a najważniejsze Z tym kierunkowaniem światłą to tak nie do końca.
Parasole są różne. Dawniej, tradycyjnie, parasol to był ... parasol. Biały lub srebrny i tyle. Teraz są to takie wynalazki, że nie wiadomo jaką nazwę im nadać. Bo część parasoli to softboxy, tylko rozkładane jak parasolka. Więc to softbox czy parasolka?
Myślę, że bez dokładnego podlinkowania sprzętu możemy się tu w tym wątku nie dogadać. faktycznie parasolki trzeba poznać i w dodatkiu wiedzieć parę rzeczy. Np że zwykłe tradycyjne białe parasolki w małym białym pokoju zadzaiałają absolutnie odwrotnie niż w dużej ciemnej hali. Bo w pokoju światło się odbije od ścian (a biała parasolka sieje światłem dookoła - no chyba że ma odbłyśnk i nie jest taką zwykłą parasolką :) ), w hali - nie. itd itd.
Trzeba tu byc dość precyzyjnym, bo tak to .... każdy z was ma rację :wink:

RBT
26-01-2011, 20:17
Do tematu dodać chyba jeszcze należy kształt powierzchni naszych modyfikatorów. Nie zawsze okrągły kształt parasolki będzie odpowiedni do naszych celów. Zwłaszcza tam gdzie może być widoczne jego odbicie w fotografowanych przedmiotach czy oczach modelki (modela).

arkonsik
22-03-2021, 21:32
Jak to zrobić? W uchwycie na lampę jest jedną dziurka na parasolkę