Zobacz pełną wersję : ~ Wyróżnili mnie - AG|WPJA Q3 2010 ~
AG|WPJA Q3 2010 Contest Results
11th Place - Creative Portrait of Bride Alone (http://marcinwilk.blogspot.com/2010/12/agwpja-q3-2010-contest-results.html)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img641.imageshack.us/img641/3587/05nd37946.jpg)
Judges Comment: This is just a joyful and well-done photo. It’s a happy moment with a great expression on the bride’s face. Nice light.
shadowArt
02-12-2010, 13:26
bo to bardzo fajne foto :)
Gratulacje!
z całym szacunkiem - pomyłki tez im się zdarzają. No chyba ze urzekł ich lecący horyzont. Widze tu tylko Bride Alone. Portraitu niewiele. Creative jeszcze mniej. Odnosze wrażenie że kiedyś kiedyś to jeszcze te ich konkursy i wyróznienia mogłybyc swoista rekomendacja i nobilitacją dla fotografa. Obecnie chyba tylko patrza by równo spływały składki roczne.
wyglada na to ze wyroznienia sa przyznawane losowo ;)
[Mariusz]
02-12-2010, 13:38
Co ona ma na lewej ręce? Piasek się uczepił ? :)
Sapphiron
02-12-2010, 14:07
"nice light"
Padłem...
Mimo wszystko gratz...
Oto Polska właśnie. (odnośnie komentarzy...)
Autorze - gratuluję wyróżnienia!
psychopulse
02-12-2010, 15:44
Gratulacje! Oby jak najwięcej nagród i wyróżnień wpadało w ręce "naszych"! Czad!
powiem tak - ja bym się cieszył z wyróżnienia - koledze gratuluję
a co do twojej oceny stock i inni - brak słów - zamiast pogratulować i zachować się jak facet (przecież nie jesteście w jury) - to podejmujecie się oceny -trochę jakby za późno i nie w porę
PS
i tu cytat "prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu. Oni żują pszczoły" - to prawda.
wiesz co - wazeliniarstwa nie znosze. Jak mi się coś podoba to chwalę, jak jest takie sobie to pisze że takie sobie. jak sadzisz - ile jest warta nieszczera pochwała - dla mnie absolutnie nic. Przeciez nie oceniam Marcina, nie oceniam Jego dorobku (który jest zacny bo przeglądałem) - oceniam jedynie ta konkretną fotografie i to jak oceniło ja szacowne jury WPJA. Ot co. i uwazam że oceniłem to jak 100% facet - szczerze, bez ogródek i zbędnej wazeliny.
no i masz rację - tylko chłop się cieszy a ty mu wyjeżdzasz, że jury się nie zna.... bez obrazy. Wydaje mi się po prostu, że nie ma potrzeby, ale jak cię uraziłem, to przepraszam.
Zdjęcie jest dobre ale pewnie chodzi o "moment" mi się podoba, nie wszystkim musi więc o co to halo
przepraszam ze sie tak gupio zapytam a co to jest AG|WPJA Q3 ?:)
Dzięki za gratulacje, opinie, komentarze - dyskusję.
Dlaczego to zdjęcie zostało wybrane przez Jury ? - opisane jest pod zdjęciem.
Czas było przywyknąć - jakby powiedział filmowy Pawlak ;)
Lento Violento
02-12-2010, 16:30
I ode mnie wielkie gratulacje !
I taki mały OT bo nie mogłem się powstrzymać. Wydaje mi się, że kolega mswilk chciał pochwalić się wyróżnieniem, jego intencją nie było więc poddawanie zdjęcia pod ocenę. Odnoszę więc wrażenie, że negatywne komentarze są w tym przypadku zbędne i po prostu nadgorliwe ...
Ja również szczerze gratuluję :)
przepraszam ze sie tak gupio zapytam a co to jest AG|WPJA Q3 ?:)
To chyba jakiś turniej w Quake'a ;)
A tak na poważnie The Artistic Guild of the Wedding Photojournalist Association Quarter 3 (w wolnym tłumaczeniu Cech Artystów Fotoreporterów Ślubnych, a Q3, to że edycja konkursu w trzecim kwartale).
No właśnie. Niektórzy się chyba za dużo House'a naoglądali albo mają jakieś kompleksy.
Gratulacje. :)
Pershing
02-12-2010, 17:33
Oczywiście gratuluję Marcinie wyróżnienia ,a co do samego zdjecia też mi się podoba i nie mam uwag, są emocje, światło wg mnie jest ok więc spodobało się jury a i pewnie młodym też co jest najważniejsze. W końcu nie robimy zdjeć dla nagród tylko dla klienta. Foto dla nagród robią artyści i nawzajem sobie je przyznają, my jeśteśmy zwykłymi rzemieślnikami.
powiem tak - ja bym się cieszył z wyróżnienia - koledze gratuluję
a co do twojej oceny stock i inni - brak słów - zamiast pogratulować i zachować się jak facet (przecież nie jesteście w jury) - to podejmujecie się oceny -trochę jakby za późno i nie w porę
PS
i tu cytat "prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu. Oni żują pszczoły" - to prawda.
Zdjęcie całkiem ładne i wyróżnienia można gratulować. Ale warto też zajrzeć do linku i zerknąć na zdjęcia konkurentów.
Gratulacje!
--------------------------------------
Do innych... niektórych gratulujących. Ferdek Kiepski w takich sytuacjach mawia "Żal dupę ściska, co?"
zdjęcie nie porywa, ale wiadomo każdy dostrzega co innego ;) mimo wszystko szczerze gratuluję i życze dalszych sukcesów, bo te forumowych kolegów zawsze cieszą. pozdro!
mibartek
02-12-2010, 18:18
ja na Twoim miejscu mswilk to bym się zrzekł tego wyróżnienia.
Jury niekompetentne, forum nie zaakceptowało - nie mógłbym żyć z taką świadomością w zgodzie z samym sobą.....
;-)
a tak na poważnie to super i życzę aby takich wyróżnień było więcej ;-)
Sapphiron
02-12-2010, 18:51
Hehe, jak się rzucili na komentujących inaczej niż kanony wazeliniarstwa przewidują...
sorry tak jak stock napisał, na siłę w tyłek nie ma co komu włazić, bo nie na tym to polega...
szczere gratulacje, takie wyróżnienia dają kopa do dalszej pracy.
Zdjęcie samo w sobie jest średnio obrobione dlatego zajęło tylko 11 miejsce, moim zdaniem gdybyś przyłożył się do obróbki zajęłoby znacznie wyższą lokatę, bo moment jest fajny.
no i masz rację - tylko chłop się cieszy a ty mu wyjeżdzasz, że jury się nie zna.... bez obrazy. Wydaje mi się po prostu, że nie ma potrzeby, ale jak cię uraziłem, to przepraszam.
luzik - ja wytłumaczyłem, Ty wytłumaczyłeś i jest git :)
I ode mnie wielkie gratulacje !
I taki mały OT bo nie mogłem się powstrzymać. Wydaje mi się, że kolega mswilk chciał pochwalić się wyróżnieniem, jego intencją nie było więc poddawanie zdjęcia pod ocenę. Odnoszę więc wrażenie, że negatywne komentarze są w tym przypadku zbędne i po prostu nadgorliwe ...
no wiesz - z tego co mnie pamięć nie myli to takowe wątki pochwalne powstawały w cafe, ogólnych gadkach o fotografii i na grupach. A nie w kategoriach stricte zdjęciowych. Pojawiła się fota - napisałem co myślę o całym zjawisku jako takim :)
Wojtek Marzec
02-12-2010, 20:38
Pozwolę się przyłączyć i zgodzić się zarówno z tymi którym zdjęcie się podoba jak i tymi którzy nic w nim nie widzą. To kwestia każdego z nas czego po zdjęciu oczekujemy. Niektórzy lubią ładne, niektórzy lubią gdy coś fajnego jest na zdjęciu. Przyznam, że mi osobiście nie przypadła do gustu AG|WPJA więc się z niej wypisałem. Byłbym jednak daleki od twierdzeń że skoro mi się nie widzi to jest do kitu. A już na pewno nie pokusiłbym się o kwestionowanie czyichś wyborów. To jest konkurs więc to JURY ocenia czy coś ich rusza czy też nie. To nie są wyścigi samochodowe czy jakiekolwiek inne, że sędziowie praktycznie nie mają zbyt wiele do gadania. Są wyniki więc wszystko jasne. Tutaj chodzi o fotografię. Fotografia nie jest tak policzalna. Mogę się założyć, że gdyby wziąć 100 różnych sędziów, mielibyśmy 100 różnych wyników. Myślę więc, że nie ma sensu ujmować niczego Marcinowi i tylko mu gratulować. Dobra robota Marcinie, oby tak dalej.
sama fota mnie sie średni widzi, ale czy ja wiem?? moze amerykancy nie widzieli duzo tego typu ujec (to moze takie nasze polskie) i dlatego dla nich ma wiekszą wartosc niz dla nas.
ze zdjeciami tak przeciez czesto jest.
gdybyś wystawił to foto przed konkursem do oceny tu na forum, to zaraz byłoby, że
"krzywo"
;-)
gratulacje!
Gratuluje wyróżnienia, masz dużo lepsze zdjęcia na swojej stronie. Tak czy owak klienci zapewne bardzo zadowoleni.
Mimo wszystko gratulacje!
Pozdr.
wiesz co - wazeliniarstwa nie znosze. Jak mi się coś podoba to chwalę, jak jest takie sobie to pisze że takie sobie. jak sadzisz - ile jest warta nieszczera pochwała - dla mnie absolutnie nic. Przeciez nie oceniam Marcina, nie oceniam Jego dorobku (który jest zacny bo przeglądałem) - oceniam jedynie ta konkretną fotografie i to jak oceniło ja szacowne jury WPJA. Ot co. i uwazam że oceniłem to jak 100% facet - szczerze, bez ogródek i zbędnej wazeliny.
Jeślli ktoś z forum wygra w totka pokaźną kwotę, to powiesz mu , że wg Ciebie wygrał niezasłużenie, czy po prostu złożysz mu najzwyklejsze szczere gratulacje , bez wazeliny, bez ogródek i żadnych ale.
CEZAREK123
03-12-2010, 09:16
bez urazy dla autora - te zdjęcie... wyróżnione... chyba że jako jedyne staneło w konkursie i musieli coś wybrać ;)
sądzę że wszyscy najlepsi już z rezygnowali z płacenia składek - bardziej prawdopodobne.
Wiele ładniejszych masz w PF.
PS no ale zarobiony jesteś $$$ :)
bez urazy dla autora - te zdjęcie... wyróżnione... chyba że jako jedyne staneło w konkursie i musieli coś wybrać ;)
sądzę że wszyscy najlepsi już z rezygnowali z płacenia składek - bardziej prawdopodobne.
PS moje skromne zd...
Mnie nie uraziłeś, każdy może wyrazić swoją opinię, jednak Bruce & Suzette Moyer (http://www.agwpja.com/photography-contests/judge.html?id=81) - którzy byli jurorami, są dla mnie większymi autorytetami i z ich zadaniem bardziej się liczę.
gdybyś wystawił to foto przed konkursem do oceny tu na forum, to zaraz byłoby, że "krzywo" ;-)
gratulacje!
"Krzywo" to było tutaj (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=151205) ;)
Dla mnie świetne zdjęcie :) gratuluję wyróżnienia :)
bialogardzianin
03-12-2010, 10:14
Bodajże na tym forum, lub na innym, już widziałem, jak się nabijano z werdyktów jury. mswilk wkleił komentarz: "Judges Comment: This is just a joyful and well-done photo. It’s a happy moment with a great expression on the bride’s face. Nice light." Rozbawiają jednak niektóre komentarze forumowiczów, bez urazy :"zdjęcie nie porywa, ale wiadomo każdy dostrzega co innego mimo wszystko szczerze gratuluję"- he he, w jednym zdaniu takie zaprzeczenia. :)
EDIT: to tak, jakby powiedzieć do kobiety: wiesz, mimo, że masz koślawe nogi, ale chciałbym się z Tobą przespać- porównanie może i ostre, ale dosadnie obrazujące przeciwieństwa.
(...) EDIT: to tak, jakby powiedzieć do kobiety: wiesz, mimo, że masz koślawe nogi, ale chciałbym się z Tobą przespać- porównanie może i ostre, ale dosadnie obrazujące przeciwieństwa.
No to uwaga, zasłyszane:
"Nogi nieważne, nogi idą na bok" i "Jakie tory taka stacja" :shock:
Rozbawiają jednak niektóre komentarze forumowiczów, bez urazy :"zdjęcie nie porywa, ale wiadomo każdy dostrzega co innego mimo wszystko szczerze gratuluję"- he he, w jednym zdaniu takie zaprzeczenia. :)
EDIT: to tak, jakby powiedzieć do kobiety: wiesz, mimo, że masz koślawe nogi, ale chciałbym się z Tobą przespać- porównanie może i ostre, ale dosadnie obrazujące przeciwieństwa.
Ciekawe podejście masz. To wyobraź sobie np. że Twój syn wygrał konkurs fotograficzny przy pomocy zdjęcia, które sam uważasz za raczej nieudane, jednak jury miało inny punkt widzenia, co innego dla nich się liczyło, zdjęcie wygrało. Nie pogratulujesz mu serdecznie i szczerze? Sama ocena zdjęcia nie ma żadnego związku z wyrazami sympatii w stosunku do autora, i właśnie zachowanie dla siebie uwag co do zdjęcia(jeżeli widzi się w nim niedociągnięcia) a jedynie zdawkowe gratulacje to hipokryzja nie szczerość. Szczerze możesz pogratulować jeśli przy okazji zdobędziesz się na odwagę i wytkniesz błędy(o ile je dostrzegasz).
bialogardzianin
03-12-2010, 11:26
Ciekawe podejście masz. To wyobraź sobie np. że Twój syn wygrał konkurs fotograficzny przy pomocy zdjęcia, które sam uważasz za raczej nieudane, jednak jury miało inny punkt widzenia, co innego dla nich się liczyło, zdjęcie wygrało. Nie pogratulujesz mu serdecznie i szczerze? Sama ocena zdjęcia nie ma żadnego związku z wyrazami sympatii w stosunku do autora, i właśnie zachowanie dla siebie uwag co do zdjęcia(jeżeli widzi się w nim niedociągnięcia) a jedynie zdawkowe gratulacje to hipokryzja nie szczerość. Szczerze możesz pogratulować jeśli przy okazji zdobędziesz się na odwagę i wytkniesz błędy(o ile je dostrzegasz).
Ty chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi i tego, co chciałem przekazać, co? :)
Uwazam, ze zdjecie jest bardzo porządne, a z pewnościę ponadprzeciętne. Zwracam równiez uwagę, ze nie zdobyło ono I miejsca, a zostało wyróznione jako radosne i dobrze zrobione.
Jest tu z pewnościa dobry moment, jest w ogólności dobra kompozycja i solidny warsztat.
I to sa mz te kryteria, które przyjeło (slusznie) jury.
Uwagi zaś o krzywym horyzoncie i plamach na ręku są dobre do poradnika: "Obowiązkowe 100 punktów do odhaczenia przy ocenie każdej fotografii".
Uwagi zaś o krzywym horyzoncie i plamach na ręku są dobre do poradnika: "Obowiązkowe 100 punktów do odhaczenia przy ocenie każdej fotografii".
Hehe. Tak, słuzsnie napisane.
Też coraz częściej odnoszę wrażenie, że nie oceniamy zdjęć, tylko odhaczamy listę obowiązkową.
Trochę inaczej oceniane są zdjęcia, jeśli ktoś napisze, że "analogowe". Wtedy lista jest zupełnie inna, albo wręcz znika -- a oceniane jest zdjęcie za całość, jako takie, bez czepiania się 3mm gałązki, która w tle wychodzi z PD (i w ogóle nie ma wpływu na odbiór zdjęcia)
Amadeusz
03-12-2010, 12:20
No widać niektórzy fachowcy nie mogą przełknąć, że ktoś "coś otrzymał" a oni nie :) i próbują na oczach wszystkich dyskredytować kolegę po fachu :( Żałosne.
Ale faktem jest, że w Cafe takie wątki zazwyczaj są tworzone.
Nie ma co się rozwodzić nad zdjęciem tylko gratulować lub nie. Gratuluję.
bialogardzianin
03-12-2010, 12:21
A to nie jest trochę tak jak z muzyką dajmy na to, że osobom, które nie mają "słuchu muzycznego" jakiś utwór muzyczny wyda się fajny, wpadający w ucho, któremu nic nie można zarzucić, podczas gdy muzyk z krwi i kości uzna ten utwór za totalną porażkę, gdyż coś w tym utworze będzie nie tak zagrane lub zaśpiewane? Miałem kolegę muzyka, który nierzadko zwracał uwagę, że "o, tutaj gra nieczysto, a tam zaś słychać coś tam, coś tam (nie przytoczę bo nie jestem muzykiem)"?
EDIT: liczy się odbiór, za messerem.
Piotrek 77
03-12-2010, 13:46
gratulacje, poprzeczka na tym forum jest strasznie wysoka. A i fajnie ze ktoś z forum wygrał - jest od kogo sie uczyć
Ty chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi i tego, co chciałem przekazać, co? :)
Na pewno zrozumiałem, tylko może inaczej niż chciałbyś być zrozumiany. :P ;)
Bodajże na tym forum, lub na innym, już widziałem, jak się nabijano z werdyktów jury. mswilk wkleił komentarz: "Judges Comment: This is just a joyful and well-done photo. It’s a happy moment with a great expression on the bride’s face. Nice light." Rozbawiają jednak niektóre komentarze forumowiczów, bez urazy :"zdjęcie nie porywa, ale wiadomo każdy dostrzega co innego mimo wszystko szczerze gratuluję"- he he, w jednym zdaniu takie zaprzeczenia. :)
chyba nie do końca rozumiesz co czytasz i doszukujesz się jakiś nieistniejących zaprzeczeń... dzięki BolzZ , że wytłumaczyłeś koledze o co chodzi ładnym porównaniem z synem:)
bialogardzianin
03-12-2010, 20:19
Nie jest to miejsce na wywody lingwistyczne, więc mimo wszystko wybaczam, z mojej strony EOT. ;)
Ha, ha - zdjęcia dnia :D
nikoniarze.pl (http://nikoniarze.pl/agwpja-q3-2010/)
&
facebook - nikoniarze.pl (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150109870975460&set=a.458195730459.253510.319822040459)
THX !
bialogardzianin
03-12-2010, 20:48
Ha, ha - zdjęcia dnia :D
nikoniarze.pl (http://nikoniarze.pl/agwpja-q3-2010/)
&
facebook - nikoniarze.pl (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150109870975460&set=a.458195730459.253510.319822040459)
THX !
I wszystko w tym temacie!
Gratulacje Marcin, zasluzenie! :D
aikidudi
04-12-2010, 02:30
również gratuluje. Miło usłyszeć, że Polak, a tym bardziej z forum otrzymuje jakies wyróżnienie.
Na pewno takie wyróżnienie motywuje do dalszej pracy.
Życzę większych i częstszych sukcesów.
p.s.
W październiku moje 3 zdjęcia też zostały wyróżnione i wisiały na wystawie w Zion Arts Centre w Manchesterze.
Denwer77
06-12-2010, 11:33
Gratuluję i życzę dalszych sukcesów!
Jeślli ktoś z forum wygra w totka pokaźną kwotę, to powiesz mu , że wg Ciebie wygrał niezasłużenie, czy po prostu złożysz mu najzwyklejsze szczere gratulacje , bez wazeliny, bez ogródek i żadnych ale.
bardzo mizerne porównanie - więc pozostawię je bez komentarza :)
ja też tego nie rozumiem - tym bardziej że rozmawiamy w dziale zdjęciowo/komentującym a nie w cafe :) No ale cóż - mnie pozostaje wyrazić jedynie ubolewanie... :)
robin102
06-12-2010, 17:20
Cóż, ta organizacja to przecież swoiste TWA i przyznają co chcą i komu chcą. W tym przypadku wyróżnienie. Więc nie ma co ukrywać, że zazdraszczamy od serca i gratulujemy. Ja szczerze gratuluje szczęścia. Samo zdjęcie ? rzekł bym udane, ładne, trafione, podobne zupełnie do niczego ;) czyli jakich wiele się przewinęło przez forum, baaaa jakich Marcin zrobił wiele. Cóż miał fart bo szczęściu swojemu pomaga, wiec też pomagajmy i nie zazdrośćmy bo dostaniemy kociej mor.... ;)
gratuluje sukcesu
choc jak i wielu przedmowcow mnie ta fotografia kompletnie nie urzekla
zygmuntowicz
06-12-2010, 21:25
Gratulacje! Zdjęcie pomimo drobnych mankamentów (w każdym można coś poprawić) jest piękne.
Jak to mówią, oby do przodu "cały czas do przodu... na północ" :) co nie? Gratki mswilk
fotoGRAFIK
06-12-2010, 23:45
Ech no też się dopiszę bo w sumie fajnie że cała ta sytuacja zbiera taką dyskusję
primo - fota mnie nie porusza
sekundo - gratuluję, bo każde wyróznienie daje motywację do pracy
Nie wiem kto jest a kogo nie ma na wpja i jak mierzyć prestiż tej organizacji ale sukces zawsze jest motywujący więc o co ta cała dyskusja ?
Jak to mówią, oby do przodu "cały czas do przodu... na północ" :) co nie? Gratki mswilk
Exactly ;)
Jak to mówią: "o gustach się nie dyskutuje". Liczy się to, że ktoś zauważył "COŚ" w tym zdjęciu i je nagrodził.
Gratki! Życzę kolejnych dobrych pstryków i nagród ;-)
Przebrnąłem, gratuluję wyróżnienia, jednak mam uczucie niesmaku co do wypowiedzi odnoszących się do opinii innych niż wyrażające tylko aprobatę dla wyróżnienia mswilk'a. Zgadzam się, że wątek ten powinien być w cafe, w miejscu tym autor siłą rzeczy poddał wyróżnioną pracę pod ocenę. Jakoś w tej sytuacji blisko mi do stock'a.
ja na Twoim miejscu mswilk to bym się zrzekł tego wyróżnienia.
Jury niekompetentne, forum nie zaakceptowało - nie mógłbym żyć z taką świadomością w zgodzie z samym sobą.....
;-)
Oplułem monitor :D. Dobre!
Gratulacje za wyróżnienie!
Już starożytni wiedzieli, że "De gustibus non disputandum est", więc jeśli ktoś kwestionuje gust jury (oczywiście może to robić) zachowuje się nieelegancko (szczególnie wobec laureata).
Krzywy horyzont odbiega oczywiście od kanonu, ale to nie oznacza, że zdjęcie czy też kompozycja jest do d...y.
Tak szczerze. Jak spojrzałem na zdjęcie to pierwsze co mnie ujęło, to szczery uśmiech panny młodej i jej szczere emocje. Krzywy horyzont to zauważyłem dopiero jak przeczytałem posta Stock'a, choć może to oznaczać, że ja niespostrzegawczy jestem :D.
MAXULTOR
10-12-2010, 12:39
hhhmmm tak sobie poczytałem jak zawszę czując charakterystyczny polski misz-masz :)
1- pogratulować trzeba :) wiec gratuluje ....11 miejsce to zawsze dwie jedynki ;)
2- Ocenę zdjęcia mam zbliżoną do forumowicza Stocka, też uważam że na tym forum było dużo lepszych zdjęć ...no ale pozostałych 10 nie widziałem :(
3- zgadzam się że trzeba iść na północ :) rozwijać się :) czytać pochwały i krytykę :) bo zawsze coś wnosi każda ocena :)
pozdrawiam i życzę coraz lepszych zdjęć