Zobacz pełną wersję : Epson R2400 - Powtarzalność wydruku - problem
Michigan
02-12-2010, 12:55
Witam, mam problem z w/w drukarką - nie używałem jej około 2 miesiące , wczoraj wydrukowałem 4 odbitki czarno białe. Wszystkie wydrukowane na tych samych ustawieniach drukarki i PS'a. Dwie pierwsze mają wyraźny fioletowy odcień, pozostałe dwie są ok . Przed wydrukiem nie wykonywałem żadnych czynności serwisowych tupu czyszszenie głowicy czy wyrównywanie tuszu. Czy taki problem był spowodowany długim nieużywaniem drukrki ? Jeśli tak to co powinienem zrobić przed pierwszym wydrukiem żeby nie marnować papieru ?
Proszę o radę , dzięki !!
nie używałem jej około 2 miesiące , wczoraj wydrukowałem 4 odbitki czarno białe. Wszystkie wydrukowane na tych samych ustawieniach drukarki i PS'a. Dwie pierwsze mają wyraźny fioletowy odcień, pozostałe dwie są ok . Przed wydrukiem nie wykonywałem żadnych czynności serwisowych tupu czyszszenie głowicy czy wyrównywanie tuszu. Czy taki problem był spowodowany długim nieużywaniem drukrki ?Samochodu po dwoch miesiacach nieuzywania, tez nie odpalisz tak jakbys go 10 minut wczesniej wylaczyl.
To w sumie i tak nieźle ruszyła po tych dwóch miesiącach postoju. :)
Trzeba było wcześniej sprawdzić drożność dysz i ewentualnie przeczyścić je. Dobrym sposobem przy dłuższym postoju drukarki jest włączenie i wyłączenie od czasu do czasu.
Michigan
02-12-2010, 16:06
Trzeba było wcześniej sprawdzić drożność dysz i ewentualnie przeczyścić je. Dobrym sposobem przy dłuższym postoju drukarki jest włączenie i wyłączenie od czasu do czasu.
Drożność dysz i czyszczenie - rozumiem , że masz na myśli wykorzystanie funkcji serwisowych dostępnych w sterowniku a nie własnoręczne grzebanie w drukarce , czy tak ?
Trzeba było wcześniej sprawdzić drożność dysz i ewentualnie przeczyścić je. Dobrym sposobem przy dłuższym postoju drukarki jest włączenie i wyłączenie od czasu do czasu.Przy okazji dobrze jest jeśli drukarka ma wymienialny "pampers". .... swoją drogą, trochę razi to marnotrawstwo atramentu, które jest przy procedurze czyszczenia dysz jest czynione (atrament ląduje ww. "pampersie") ... z drugiej strony można drukować co jakiś nie za długi czas, jakąś stronę by "przedmuchać" dysze ... co też jest marnotrawstwem jeśli drukujemy coś czego nie potrzebujemy - cały urok atramentówek.
Drożność dysz i czyszczenie - rozumiem , że masz na myśli wykorzystanie funkcji serwisowych dostępnych w sterowniku a nie własnoręczne grzebanie w drukarce , czy tak ?
Zdecydowanie tak,
Michigan
03-12-2010, 00:17
Dzięki za pomoc !!!
Najczęściej wystarczy wykonać sprawdzenie dysz dwu lub trzykrotnie i jest dobrze - nie trzeba robić czyszczenia dysz, które pochłania dużo tuszu.